Marinované foie gras s figovým čatní
šéfkuchár Korzo Café&Restaurant v Bratislave, 13. augusta 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (pečeň z vykŕmenej kačice) |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Figové čatní: | |
10 ks |
|
2 ks banánová |
|
50 g |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Nadrobno nakrájanú šalotku speníme na rozohriatom oleji. Pridáme horčičné semienka, koreniny a soľ. Zasypeme cukrom, necháme jemne skaramelizovať, pridáme nakrájané figy a zastrekneme jablkovým octom. Zmes potom varíme 10–15 minút do zhustnutia. Môžeme aj rozmixovať. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom.
- 2
Foie gras narežeme pozdĺžne na 2–3 kusy, opatrne povyťahujeme žily a pečeň jemne polámeme na menšie kúsky. Pokvapkáme koňakom, vínom a ochutíme soľou a korením. Necháme prikryté stáť v chladničke 12 hodín. Potom zmes jemne premiešame a v potravinárskej fólii stočíme pevne do valčeka tak, aby sme vytvorili nepriepustný obal.
- 3
Celý valček potom ponoríme do mlieka zohriateho na 65 °C a necháme ho tam 50 minút. Musíme udržiavať stálu teplotu mlieka. Po tejto príprave valček vyberieme a necháme v chladničke vychladnúť.
- 4
Vychladené foie gras opatrne rozbalíme a nožom namočeným v horúcej vode nakrájame kolieska. Podávame na opečenej brioške s figovým čatní.
Tiež foie gras:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu