Marhuľové guľky z odpaľovaného cesta fotorecept
majiteľka Penziónu DIANA v Piešťanoch, 29. júla 2016
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 ml |
|
750 g |
|
20 g (alebo bravčovej masti) |
|
1 ks |
|
štipka |
|
14 ks |
|
350 g |
|
50 g (na poliatie pri podávaní) |
|
Na osladenie: | |
podľa potreby (alebo práškový cukor) |
|
Postup
-
1
Mlieko necháme v hrnci zohriať, a keď začína vrieť, za stáleho miešania vsypeme asi 500 g múky, pridáme maslo, štipku soli a miešame dovtedy, kým sa cesto nezačne odliepať od hrnca (odpaľované cesto) a celé zostane prilepené na vareche. Všetku hmotu preložíme do kuchynského robota, kde ešte horúce cesto začneme miešať. Odporúčame miešať lopatkou, pretože nepotrebujeme cesto vyšľahať, ale iba rozmiešať.
- 2
Cesto pri nízkych otáčkach miešame a počas chladnutia pridáme k hmote 1 vajce a riadne premiešame. Cesto vyklopíme alebo stierkou vyškrabeme na múkou posypanú pracovnú dosku a rukami jemným hnetením vytvarujeme valec. Ak sa cesto lepí, pridáme doň počas hnetenia zostávajúcu múku. V každom prípade by cesto malo zostať veľmi jemné a mäkké. Valec rozdelíme nožom na 4 menšie valčeky a z každého vytvarujeme jeden tenký valček. Veľkosť jednotlivých kusov, ktoré z valčeka odkrojíme, závisí vždy od veľkosti marhúľ. Každú marhuľu rozdelíme na 4 kusy, ak sú väčšie, aj na 6 kusov. Zo stredne veľkých marhúľ urobíme asi 50 kusov.
- 3
Ruky si potrieme maslom alebo masťou a začneme vytvárať guľky. Jednotlivé vykrojené časti z valčeka berieme do dlane a stlačením medzi dlaňami urobíme z cesta placku. Vložíme marhuľu, vždy mokrou časťou smerom do cesta a zabalíme. Guľky ukladáme na plech alebo inú plochu a postupne ich vkladáme do osolenej vriacej vody, jemne zamiešame varechou, aby sa neprilepili na dno hrnca, a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Ešte minútu povaríme, guľky vytiahneme a vkladáme rovno do nádoby s opraženou strúhankou. Podávame poliate maslom a medom alebo posypané cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Je tu víc receptů z odpalovaného těsta i na gulky. Po dlouhé době vidím u Mistra fotopostup.
Len s tvarohom ;-)
Skvele, doporucujem