Marhuľové guľky z odpaľovaného cesta fotorecept

Kristína Svátek
majiteľka Penziónu DIANA v Piešťanoch, 29. júla 2016
Marhuľové guľky z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
5
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
750 g
20 g (alebo bravčovej masti)
1 ks
štipka
14 ks
350 g
50 g (na poliatie pri podávaní)
Na osladenie:
podľa potreby (alebo práškový cukor)




Postup

  1. 1

    Mlieko necháme v hrnci zohriať, a keď začína vrieť, za stáleho miešania vsypeme asi 500 g múky, pridáme maslo, štipku soli a miešame dovtedy, kým sa cesto nezačne odliepať od hrnca (odpaľované cesto) a celé zostane prilepené na vareche. Všetku hmotu preložíme do kuchynského robota, kde ešte horúce cesto začneme miešať. Odporúčame miešať lopatkou, pretože nepotrebujeme cesto vyšľahať, ale iba rozmiešať.

  2. 2

    Cesto pri nízkych otáčkach miešame a počas chladnutia pridáme k hmote 1 vajce a riadne premiešame. Cesto vyklopíme alebo stierkou vyškrabeme na múkou posypanú pracovnú dosku a rukami jemným hnetením vytvarujeme valec. Ak sa cesto lepí, pridáme doň počas hnetenia zostávajúcu múku. V každom prípade by cesto malo zostať veľmi jemné a mäkké. Valec rozdelíme nožom na 4 menšie valčeky a z každého vytvarujeme jeden tenký valček. Veľkosť jednotlivých kusov, ktoré z valčeka odkrojíme, závisí vždy od veľkosti marhúľ. Každú marhuľu rozdelíme na 4 kusy, ak sú väčšie, aj na 6 kusov. Zo stredne veľkých marhúľ urobíme asi 50 kusov.

  3. 3

    Ruky si potrieme maslom alebo masťou a začneme vytvárať guľky. Jednotlivé vykrojené časti z valčeka berieme do dlane a stlačením medzi dlaňami urobíme z cesta placku. Vložíme marhuľu, vždy mokrou časťou smerom do cesta a zabalíme. Guľky ukladáme na plech alebo inú plochu a postupne ich vkladáme do osolenej vriacej vody, jemne zamiešame varechou, aby sa neprilepili na dno hrnca, a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Ešte minútu povaríme, guľky vytiahneme a vkladáme rovno do nádoby s opraženou strúhankou. Podávame poliate maslom a medom alebo posypané cukrom.

Diskusia k receptu

elba
robím podobné cesto,len miesto múky dávam hrubú krupicu
stanci11
tak to vidím prvý krát odpaľované cesto a varené vo vode ;) zožiera ma zvedavosť takže skúsim ;)
haji
@Stanci11 (30.7.2016 07:20)
Je tu víc receptů z odpalovaného těsta i na gulky. Po dlouhé době vidím u Mistra fotopostup.
danielas
Presne taketo som jedavala v nedalekom Novom Meste na marhulovych hodoch
Len s tvarohom ;-)
Skvele, doporucujem
ewulkaaa
Nie som si ista ci mate spravny pomer muky… skusala som uz viackrat a tej muky je tam strasne moc, vacsinou sa na 500ml dava len 350g a nie 750😳
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia