Mandľová roláda s tvarohovou plnkou
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, 23. apríla 2022
Foto: Michaela Smolová
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g mleté |
|
200 g (môže byť aj trstinový) |
|
9 ks |
|
2 zarovnané ČL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
400 g |
|
200 ml |
|
100 g |
|
z 1 citróna |
|
6 plátkov |
|
kyslastý (na potretie cesta) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Mleté mandle premiešame s kypriacim práškom a so soľou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista a varechou k nim primiešame mandľovú zmes. Bielky vyšľaháme dotuha a opatrne, ale dôkladne ich vmiešame do žĺtkov s mandľami. Cesto nalejeme na väčší plech s papierom na pečenie (asi 35 x 45 cm) a pečieme ho pri 180 stupňoch asi 18–20 minút. Po dopečení ho necháme vychladnúť, nerolujeme ho, lebo by popraskalo.
- 2
Medzitým pripravíme plnku. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme ich aspoň 10 minút napučať. Tvaroh, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a smotanu dáme do misy a spolu ich vymiešame. Z tvarohovej zmesi odoberieme asi 3 PL, dáme ich do kastrólika, pridáme napučanú a vyžmýkanú želatínu a všetko spolu zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Nevaríme. Takto pripravenú želatínu vlejeme do veľkej misy s tvarohovou plnkou a dôkladne ju v nej rozmiešame. Plnku dáme do chladničky aspoň na 10–15 minút. Keď začne tuhnúť, je pripravená na nanášanie.
- 3
Upečený mandľový plát potrieme kyslým, napríklad citrónovým džemom, nanesieme naň plnku a cesto veľmi opatrne – lebo je krehké – zrolujeme, respektíve preložíme do tvaru ako na fotografii. Dáme na 2–3 hodiny do chladničky, aby plnka riadne stuhla. Roládu podávame posypanú práškovým cukrom.
Tiež tvarohová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu