Tvarohová roláda
Tvarohová roláda

Mandľová roláda s tvarohovou plnkou

Michaela Smolová
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, 23. apríla 2022
Mandľová roláda s tvarohovou plnkou
Foto: Michaela Smolová
12
porcií
35 (+ chladenie) minút
príprava
18-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g mleté
200 g (môže byť aj trstinový)
9 ks
2 zarovnané ČL
štipka
Plnka:
400 g
200 ml
100 g
z 1 citróna
6 plátkov
kyslastý (na potretie cesta)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Cesto: Mleté mandle premiešame s kypriacim práškom a so soľou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista a varechou k nim primiešame mandľovú zmes. Bielky vyšľaháme dotuha a opatrne, ale dôkladne ich vmiešame do žĺtkov s mandľami. Cesto nalejeme na väčší plech s papierom na pečenie (asi 35 x 45 cm) a pečieme ho pri 180 stupňoch asi 18–20 minút. Po dopečení ho necháme vychladnúť, nerolujeme ho, lebo by popraskalo.

  2. 2

    Medzitým pripravíme plnku. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme ich aspoň 10 minút napučať. Tvaroh, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a smotanu dáme do misy a spolu ich vymiešame. Z tvarohovej zmesi odoberieme asi 3 PL, dáme ich do kastrólika, pridáme napučanú a vyžmýkanú želatínu a všetko spolu zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Nevaríme. Takto pripravenú želatínu vlejeme do veľkej misy s tvarohovou plnkou a dôkladne ju v nej rozmiešame. Plnku dáme do chladničky aspoň na 10–15 minút. Keď začne tuhnúť, je pripravená na nanášanie.

  3. 3

    Upečený mandľový plát potrieme kyslým, napríklad citrónovým džemom, nanesieme naň plnku a cesto veľmi opatrne – lebo je krehké – zrolujeme, respektíve preložíme do tvaru ako na fotografii. Dáme na 2–3 hodiny do chladničky, aby plnka riadne stuhla. Roládu podávame posypanú práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia