Tvarohová roláda
Mandľová roláda s tvarohovou plnkou
Autor receptu: redakcia
12 porcií |
35 (+ chladenie) minút príprava |
18-20 minút na 180 °C |
Postup- Cesto: Mleté mandle premiešame
s kypriacim práškom a so soľou.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom
do penista a varechou k nim primiešame mandľovú zmes. Bielky
vyšľaháme dotuha a opatrne, ale
dôkladne ich vmiešame do žĺtkov
s mandľami. Cesto nalejeme na
väčší plech s papierom na pečenie
(asi 35 x 45 cm) a pečieme ho
pri 180 stupňoch asi 18–20 minút.
Po dopečení ho necháme
vychladnúť, nerolujeme ho,
lebo by popraskalo.
- Medzitým pripravíme
plnku. Plátky želatíny namočíme do studenej vody
a necháme ich aspoň
10 minút napučať. Tvaroh,
cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a smotanu dáme do misy a spolu
ich vymiešame. Z tvarohovej
zmesi odoberieme asi 3 PL,
dáme ich do kastrólika, pridáme napučanú a vyžmýkanú
želatínu a všetko spolu zahrievame a miešame, kým sa želatína
nerozpustí. Nevaríme. Takto pripravenú želatínu vlejeme do veľkej misy s tvarohovou
plnkou a dôkladne ju v nej rozmiešame. Plnku dáme do chladničky aspoň na 10–15 minút. Keď
začne tuhnúť, je pripravená
na nanášanie.
- Upečený mandľový plát potrieme kyslým, napríklad citrónovým džemom, nanesieme naň plnku a cesto veľmi opatrne – lebo
je krehké – zrolujeme, respektíve
preložíme do tvaru ako na
fotografii. Dáme na 2–3 hodiny
do chladničky, aby plnka riadne
stuhla. Roládu podávame posypanú práškovým cukrom.
|