Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta

Autor receptu: sovka62

Recept mám viac ako štyridsať rokov a myslím, že rovnaký ani podobný sem zatiaľ pridaný nebol. Tak ho pridám, možno sa niekomu zapáči.

120 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si v starej písanke nalistujeme správny recept. Veľká časť receptov v nej je od panej, ktorá ma ako celkom mladú gazdinú učila piecť. Jej dcéry žili ďaleko, nevesta - moja priateľka, s ktorou bývala v jednom dome, o pečenie veľmi záujme nemala, tak svoje cenné rady a skúsenosti odovzdávala mne. Nielen že mi dala recepty, volávala ma keď piekla na sviatky, na hody, na svadby, aby som na vlastné oči videla a vlastnými rukami ohmatala ako má čo vyzerať. Dúfam, že ma zhora vidí, teší sa, ako som s odovzdanými vedomosťami naložila a počuje moje ďakujem. Dosť nostalgie, ideme pracovať.
  2. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do väčšej nádoby preosejeme múku, pridáme štipku soli a pokrájanú Heru. Zvyčajne dávam prednosť maslu, ale sem sa mi Hera hodí lepšie.
  3. Heru rozmrvíme s múkou, tak ako keď robíme posýpku na ovocný koláč.
  4. Mlieko privedieme do varu a postupne ho vlievame do múky s margarínom, zároveň miešame varechou a dávame pozor, aby sme sa neobarili.
  5. Zabarené cesto je horúce, takže musíme chvíľu čakať. Kvások si zatiaľ namýšľa, že je hrnček var a snaží sa zaplaviť ulice Trnavy, musela som ho podložiť tanerikom.
  6. Keď cesto trochu vychladne (ale môže byť teplejšie ako napr. mlieko na kvások,len nech nepáli na ruke), pridáme kvások a vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky ani na misu. Vytvarujeme bochník, uložíme na pomúčenú dosku a nasleduje odpočívanie.
  7. No netešte sa tak veľmi, odpočívať budem cesto, my si budeme mlieť orechy a mak na náplne. Ja mám oba mlynčeky elektrické, takže tých 20 minút, kým cesto odpočíva mi na zomletie stačí, ak budeme mlieť ručne, radšej si náplne chystajte pred miesením. Aby všetky koláče boli rovnako hrubé, náplne som si rozvážila do misiek po 100g. Tie čo máte lepší odhad toto robiť nemusíte, ale ja sa vždy bojím, že jeden závin bude ako vlas a druhý ako klas.
  8. Bochník zatiaľ odpočíval, ale neflákal sa, pekne podrástol, veď porovnajte.
  9. Bochník rozdelíme na 12 častí, najprv na štvrtiny a potom každú štvrtinu na tretiny. Ak chcete byť absolútne dokonalé, môžete ich vážiť, mne sa nechcelo, delila som od oka.
  10. Každý bochník vyvaľkáme na tenko, tak aby priemer bol približne rovnaký so šírkou plechu. Posypeme orechmi (makom), pridáme 100 g cukru a pokvapkáme olejom. Nešetríme, nechceme aby sa nám pri krájaní zo závinov sypala suchá plnka.
  11. Zvinieme a uložíme na plech. Postupne naplníme všetky, polovicu orechami, polovicu makom, alebo všetky jednou plnkou, ako sa nám páči. Tu je makový.
  12. A máme ich na plechoch. Teraz už len potrieme vajcom popicháme, necháme 15 minút podkysnúť a šup s nimi do vyhriatej rúry. Moja teplovzdušná to zvládla za 25 minút pri teplote 170, ak máte elektrickú, pridajte 20 stupňov a cca 10 minút, ale vy si svoju rúru poznáte. Tu sú makové
  13. a tu orechové. Čerstvé sú chrumkavé, vychladnuté zabalím do mikrotenového vrecka (teda ak vystanú), do druhého dňa trochu zmäknú, ale sú chutné aj tak a vydržia 4-5 dní.