Foto: mojack
Názov nič nehovorí, ale pripomína známu štrúdľu alebo kysnutý závin.Tento koláč má tú výhodu, že výborne chutí aj keď nie je čerstvý.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
750 g (polovica polohrubej, polovica hladkej) |
|
370 g alebo smetol |
|
4 PL |
|
1/2 čl |
|
2 ks (vyšľahané) |
|
35 g |
|
2 dcl |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
200 g |
|
2 dcl |
|
1 PL |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
1 ks |
|
1 pl |
|
|
Postup
-
1
Na prípravu cesta maslo rozdrobíme v múke, pridáme droždie a ostatné suroviny a všetko spolu dobre vypracujeme. Ak je to potrebné, pridáme aj trošku mlieka. Musíme však mať skôr tuhšie cesto, nesmie byť riedke.
-
2
Prikryjeme a necháme kysnúť približne jednu hodinu pri izbovej teplote.Z uvedeného množstva surovín by sa mali urobit 8 menších rolád. Rozdelila som cesto na dve polovice. ( robila som polovičnú dávku) rolády som mala 2 väčšie.
-
3
Na prípravu makovej plnky mám prichystaný mletý mak
-
4
a ostatné suroviny. Do horúceho mlieka všetko vysypem .
-
5
Dobre zmiešam.
-
6
Cesto mám rozvaľkané a naplním ho makovou plnkou.
-
7
Tak isto aj druhé cesto naplním a stočím do rolády.
-
8
Rolády potriem vyšľahaným vajíčkom. Nechám odležať. Po 15 minútach opäť potriem vajíčkom.Po ďalších 15 minútach znova. Špáradlami ich poriadne poprepichujeme (až ku spodku), aby sa para odparila.
-
9
Rúru predhrejeme na 200 stupňov a rolády pečieme približne pol hodinu.
-
10
Použila som len makovú plnku.. Na orechovú treba ..orechy :-((
-
11
Na orechovú plnku: 2 dl teplej vody, 20 dkg práškového cukru, 40 dkg mletých orechov, 1 polievkovú lyžicu omrviniek zo žemlí, nastrúhanú kôru z polky citróna, 1 polievkovú lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 jablko, 1 kávovú lyžičku škorice, 1 vanilkový cukor, (r)um
Jeden zlepsovak: ja do plnky, aby nevytiekla na plech /hlavne u rozkov/pridavam aj 1 PL maizeny a ta plnku zahusti a plnka nevytecie. Mam to odskusane a tento trik pouzivam aj u tahanej strudle.
Takto to vyzera po upeceni. Chutne, ale straaaasne skarede.
U nas mal kolacik uspech :-))).