Kysnutý koláč tvarohovo-makový fotorecept

afataga - fotkaafataga, 12. mája 2012
Kysnutý koláč tvarohovo-makový (fotorecept)
Foto: afataga

Nechcelo sa mi babrať s moravskými koláčmi, tak som cesto dala na plech, zistila som, ze keď sa do cesta dá masť, je krásne Zobraziť celý popisNechcelo sa mi babrať s moravskými koláčmi, tak som cesto dala na plech, zistila som, ze keď sa do cesta dá masť, je krásne vláčne a jemné. Špeciálny odkaz pre @marianne69: múku som vážila na digitálnej váhe v lekárnickej odmerke, bolo jej presne 500g :-)

20
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
120 ml
100 ml
100 ml
2 PL
400 ml
400 ml
3 PL
1 kocka
tvarohová plnka:
250 g
1/2 kelímka
4 PL
4 PL
1 ks
maková plnka:
200 g
1/2 kelímka
4 PL
1 čl
2 PL
3 PL
posýpka:
5 PL
2 PL
4 PL
4 PL
na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Cesto som dala vymiesiť do pekárničky, mala som zvyšok smotany, tak som ju doplnila vodou a použila miesto mlieka. Urobila som si plnky zmiešaním uvedených surovín. Cesto som rozdelila na dve polovice, každú som vyváľkala a dala na plech s papierom. Do cesta som urobila jamky s dnom pohára a striedavo ukladala plnky. Na tvarohovú som ešte dala trochu lekváru a na makovú mandlu v čokoláde. Posypala som posýpkou a nechala kysnúť, kým sa zohriala teplovzdušná rúra na 170°.

    Kysnutý koláč tvarohovo-makový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Piekla som oba plechy naraz asi 15 min.

    Kysnutý koláč tvarohovo-makový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čiastočne vychladnutý :-) a nakrájaný

    Kysnutý koláč tvarohovo-makový (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

malinka711
vyzerá fajnovo.... maková plnka s jogurtom ? no tak takú som ešte nerobila . vďaka vyskúšam :)
izabella929
krásny koláč a nepochybne aj fajnový...) krásne sa lístkuje,,je veľmi krehký a ľahučký.-)
tinca
nič mu neubralo na dokonalosti a chuti, vydaril sa ti krásne,mňam:)
marianne69
a teraz som confused,preco pre mna?:-))) ale inak ten kolac vyzera spicovo...nemala to byt nahodou @ marianna76 @ :-) aj redakcia sa nas sem tam pomyli...ja som sa nestazovala:-DDD
afataga
@marianne69 nemali sme nedavno debatu, ze mas mierku na muku, aby si nemusela vazit? tusim ti vychadzalo uplne ine mnozstvo muky ako mne podla odmerky
marianne69
no odmerky na muku mam len hrncekove napr: 1hrncek=250 ml, len si nepamatam,ci som to tu riesila:-DDDD,pripomen mi len kde a kedy to bolo,darmo, nemladnem:-)))))
afataga
ja uz tiez neviem, len viem, ze to bolo nedavno :-)))
marianne69
no ja som veru postrehla v komentaroch cosi o chemickych odmerkach,len to som nebola asi ja,lebo cestne slovo idem "do doktora":-DDDD
afataga
nikam nechod, ak si to nebola ty, tak som na doktora zrela ja :-) kasli na to, aj tak to mozno niekomu pomoze, kto nerad vazi, ako my :-)
marianne69
ja som tu debatu postrhla,len si neviem spomenut ci som sa do nej zapojila:-)) brdo som dopadla:-DDD mne sa cosi mari,ze tam bola @marianna76....ale vies co? tento kolac sa mi naramne hodi,lebo mam taku plastovy litrak stary zo 20 rokov najmenej a ma jednotky aj v mililitroch,gramoch..uz neviem,kde som k nemu prisla,ale uzasna pomocka to je,zvlast mozes merat sol,zvlast tekutiny, zvlast olej, zvlast cukor krystal a prasok, zvlast strukoviny,ryza,krupy,mak,zvlast muku hladku polohrubu,krupicu,vela ludi mi povedalo,kde som ho spasila,ze taky este nevideli.....
afataga
no tak ten si opatruj ako oko v hlave :-) ja plast nemam rada, ale ked sa pouzije iba na chvilu, tak nevadi a aspon sa nerozbije :-) no ja vela veci davam od oka a potom ked mam napisat recept, rozmyslam, ze kolko som asi dala toho cukru, hrozienok a pod. :-)
orchidea
to kysnuté cesto máš ozaj pekné riasité....dobrý nápad...
cica2
krásny a lákavý koláč!...a s tvarohom, mňam :-)
sovka62
Veru som prehliadla, máš pravdu, na moju škodu,je to zaujímavý recept. Masť do cesta používam aj ja, a nielen bravčovú, do bratislavských rožkov frknem aj kačacej, by si videla ako dlho sú vláčne. Len v tom zabáranom ceste by sa masť asi nedala tak rozmrviť s múkou, dosť rýchlo sa pod teplou rukou topí, asi by sa to lepilo.
vareska1
100x mnaaaaaaaaaaaam, urcite vyskusam, take ja velmi mozem :-)
vareska1
sme v štádiu pečenia, tak som zvedavá :-) .... akurát že moje sú po 15-ich minútach pečenia veľmi jemne chytené, tak ešte dopekám :-)
eviana
@afataga , no tak som ich teda zrobila ako som sľúbila... a teda, klobúk dolu, ide Ti to aj s cestom, neskutočne dobre si to vymyslela, išlo to fakt od ruky, s minimom prace, maximalny výsledok, chlap mi vychválil, aké parádne koláče som napiekla... A tá maková plnka že fúúúú... jogurt do nej super nápad aj rum a škorica spravili svoje, fajné, veľmi fajné, ťažko návykové, isto som nerobila posledný krát, ďakujem... a prikladám fotodokumentáciu ako sa podarili mne:


1x radost
eviana
@afataga... a posýpka? No čo Ti poviem... po dopečení všetkých koláčov mi ťuklo, že som ju síce zrobila, ale neposypala... ja a posýpky to je kapitola sama o sebe :) Tak isla do mrazu, niekedy sa zíde... snáď :)
afataga
@eviana no celkom slusny vykon :-) vidim, ze si vyparadila po svojom, ale s tou posypkou by boli este lepsie, ja pouzivam jogurt zriedeny s vodou ako nahradu mlieka, lebo to ja doma skoro nikdy nemam a funguje to, som rada, ze chutilo, nabuduce mozes dat aj orechovu plnku
eviana
@afataga , si sa s mojim chlapom spolčila, bo čo? Ten sa ma pýta a že kde sú orechové? A ja reku, trochen zmeny, minulý týždeň som robila orechový corek od @cesminaz , ščuleky orechový nespravím :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia