Luxusný vianočný koláč fotorecept
Koláč trošku náročnejší na ingrediencie a aj kalórie, ale je to fakt zmes vianočných chutí.
porcií
Suroviny
Čokoládové cesto: | |
200 g |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
110 g |
|
180 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
Orieškové cesto: | |
4 ks |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
500 ml |
|
1 bal. |
|
Okrem toho: | |
400 g (+ 60 ml vody) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Ako prvý krok si dáme opiecť lieskovce. Ja som ich dala na mastný papier a piekla 5 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Kľudne môžete opražiť na panvici, či v mikrovlnke, ale pozor aby nezhoreli. Po vychladnutí som ich pošúchala medzi dlaňami, šupka zišla pekne dole a dala do mixéra a len jemne posekala, ako keby nožom, nie na jemno, chceme posekané, nie pomleté !!!!
-
2
V ďalšom kroku si roztopíme horkú čokoládu nad parou, aby vychladla, kým príde jej čas :-)
- 3
Čokoládové cesto: A ideme na prvé cesto. Maslo izbovej teploty vyšľaháme do peny, pridáme práškový cukor a po chvíľke vodu, vanilkovú esenciu, rum a kávu a poriadne vymixujeme. Postupne po jednom primiešame vajíčka, potom múku a už len varechou roztopenú čokoládu a nakoniec čokokúsky.
- 4
Biele čokokúsky som nikde nenašla, tak som nakrájala bielu čokoládu na malé kocky.
- 5
Cesto rozotrieme na plech (24x35cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 170 stupňov 12 minút. Zabudla som odfotiť pred pečením, tu je už upečené.
- 6
Orieškové cesto: Kým sa pečie prvé cesto, pripravíme si druhé. Bielky vyšľaháme do tuha, postupne za stáleho miešania pridávame cukor, mixujeme aspoň 5 minút. Nakoniec jemne primiešame lyžičku octu a lieskovce.
- 7
Rozotrieme na predpečené cesto a pečieme dalších 30 minút na 170 stupňov.
- 8
Kým sa pečie, pripravíme si ovocie, aby vychladlo. V originál recepte boli mrazené čerešne a hoci ich zbožňujem, nezohnala som ich, tak som zvolila toto lesné.
- 9
Do hlbšej panvice dáme variť ovocie, prilejeme 60 ml vody a citrónovú šťavu, potom škrob, premiešame a pridáme rum, vanilku a cukor. Chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.
- 10
Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku.
- 11
Najprv stiahneme papier na pečenie z koláča, lebo ja som zabudla a strašne zle sa krájal. Šľahačku natrieme na vychladnuté cesto a na ňu dáme ovocie.
- 12
Vrch som posypala nastrúhanou bielou a horkou čokoládou a takou orechovou posýpkou. Dáme dobre zachladiť a hotovo :-)
- 13
A ešte jeden tip: Zvyšné žĺtky som použila na výrobu domáceho vaječného likéru :-)
- 3
Tiež Čokoládový zákusok:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Vďaka za tento pekný recept.
Daj sa do toho, tento je veľmi jednoduchý, na jednom plechu, žiaden zložitý krém. Sústreď sa hlavne na ten sneh, aby bol ozaj tuhý a na zvyšku nemáš čo pokaziť. To určite zvládneš. A daj vedieť, ako chutil, ak sa rozhodneš upiecť ho 😉 všetko dobré v novom roku prajem 🥳
Ďakujem za milé slová, žienky. Varenie a pečenie je pre mňa obrovský relax. Rada pozerám videá s receptami, inšpirujem sa a potom to musím hneď vyskúšať 🙂 a rada sa aj s receptami podelím, nech si všetci pochutia, nech nepriberám len ja 😀 Želám vám všetko dobré v novom roku 2021, hlavne veľa zdravia, lásky a úsmevu a samozrejme dobrého jedla 🥳
Ďakujem vám pekne, som rada, že sa vám môj koláčik páči. Aj vám želám všetko dobré v novom roku🥳
Tak, ďakujem pekne za milé slová 🙂
Krásná práce, o chuti nepochybuji, jsi žena činu! Vidět, že recept je fajn a variabilní. Pevné zdraví v novém roce a hodně úspěchů, ať se ti ve všem daří!
Som rada, že chutil a krásne sa vydaril 🙂