Luxusný vianočný koláč fotorecept
Foto: petullka
Koláč trošku náročnejší na ingrediencie a aj kalórie, ale je to fakt zmes vianočných chutí.
porcií
Suroviny
Čokoládové cesto: | |
200 g |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
110 g |
|
180 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
Orieškové cesto: | |
4 ks |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
500 ml |
|
1 bal. |
|
Okrem toho: | |
400 g (+ 60 ml vody) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Ako prvý krok si dáme opiecť lieskovce. Ja som ich dala na mastný papier a piekla 5 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Kľudne môžete opražiť na panvici, či v mikrovlnke, ale pozor aby nezhoreli. Po vychladnutí som ich pošúchala medzi dlaňami, šupka zišla pekne dole a dala do mixéra a len jemne posekala, ako keby nožom, nie na jemno, chceme posekané, nie pomleté !!!!
-
2
V ďalšom kroku si roztopíme horkú čokoládu nad parou, aby vychladla, kým príde jej čas :-)
- 3
Čokoládové cesto: A ideme na prvé cesto. Maslo izbovej teploty vyšľaháme do peny, pridáme práškový cukor a po chvíľke vodu, vanilkovú esenciu, rum a kávu a poriadne vymixujeme. Postupne po jednom primiešame vajíčka, potom múku a už len varechou roztopenú čokoládu a nakoniec čokokúsky.
- 4
Biele čokokúsky som nikde nenašla, tak som nakrájala bielu čokoládu na malé kocky.
- 5
Cesto rozotrieme na plech (24x35cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 170 stupňov 12 minút. Zabudla som odfotiť pred pečením, tu je už upečené.
- 6
Orieškové cesto: Kým sa pečie prvé cesto, pripravíme si druhé. Bielky vyšľaháme do tuha, postupne za stáleho miešania pridávame cukor, mixujeme aspoň 5 minút. Nakoniec jemne primiešame lyžičku octu a lieskovce.
- 7
Rozotrieme na predpečené cesto a pečieme dalších 30 minút na 170 stupňov.
- 8
Kým sa pečie, pripravíme si ovocie, aby vychladlo. V originál recepte boli mrazené čerešne a hoci ich zbožňujem, nezohnala som ich, tak som zvolila toto lesné.
- 9
Do hlbšej panvice dáme variť ovocie, prilejeme 60 ml vody a citrónovú šťavu, potom škrob, premiešame a pridáme rum, vanilku a cukor. Chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.
- 10
Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku.
- 11
Najprv stiahneme papier na pečenie z koláča, lebo ja som zabudla a strašne zle sa krájal. Šľahačku natrieme na vychladnuté cesto a na ňu dáme ovocie.
- 12
Vrch som posypala nastrúhanou bielou a horkou čokoládou a takou orechovou posýpkou. Dáme dobre zachladiť a hotovo :-)
- 13
A ešte jeden tip: Zvyšné žĺtky som použila na výrobu domáceho vaječného likéru :-)
- 3
Vďaka za tento pekný recept.
Daj sa do toho, tento je veľmi jednoduchý, na jednom plechu, žiaden zložitý krém. Sústreď sa hlavne na ten sneh, aby bol ozaj tuhý a na zvyšku nemáš čo pokaziť. To určite zvládneš. A daj vedieť, ako chutil, ak sa rozhodneš upiecť ho 😉 všetko dobré v novom roku prajem 🥳
Ďakujem za milé slová, žienky. Varenie a pečenie je pre mňa obrovský relax. Rada pozerám videá s receptami, inšpirujem sa a potom to musím hneď vyskúšať 🙂 a rada sa aj s receptami podelím, nech si všetci pochutia, nech nepriberám len ja 😀 Želám vám všetko dobré v novom roku 2021, hlavne veľa zdravia, lásky a úsmevu a samozrejme dobrého jedla 🥳
Ďakujem vám pekne, som rada, že sa vám môj koláčik páči. Aj vám želám všetko dobré v novom roku🥳
Tak, ďakujem pekne za milé slová 🙂
Krásná práce, o chuti nepochybuji, jsi žena činu! Vidět, že recept je fajn a variabilní. Pevné zdraví v novém roce a hodně úspěchů, ať se ti ve všem daří!
Som rada, že chutil a krásne sa vydaril 🙂