Čokoládový zákusok

Luxusný vianočný koláč (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Koláč trošku náročnejší na ingrediencie a aj kalórie, ale je to fakt zmes vianočných chutí.

16
porcií

Suroviny

Postup

  1. Ako prvý krok si dáme opiecť lieskovce. Ja som ich dala na mastný papier a piekla 5 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Kľudne môžete opražiť na panvici, či v mikrovlnke, ale pozor aby nezhoreli. Po vychladnutí som ich pošúchala medzi dlaňami, šupka zišla pekne dole a dala do mixéra a len jemne posekala, ako keby nožom, nie na jemno, chceme posekané, nie pomleté !!!!
  2. V ďalšom kroku si roztopíme horkú čokoládu nad parou, aby vychladla, kým príde jej čas :-)
  3. Čokoládové cesto: A ideme na prvé cesto. Maslo izbovej teploty vyšľaháme do peny, pridáme práškový cukor a po chvíľke vodu, vanilkovú esenciu, rum a kávu a poriadne vymixujeme. Postupne po jednom primiešame vajíčka, potom múku a už len varechou roztopenú čokoládu a nakoniec čokokúsky.
  4. Biele čokokúsky som nikde nenašla, tak som nakrájala bielu čokoládu na malé kocky.
  5. Cesto rozotrieme na plech (24x35cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 170 stupňov 12 minút. Zabudla som odfotiť pred pečením, tu je už upečené.
  6. Orieškové cesto: Kým sa pečie prvé cesto, pripravíme si druhé. Bielky vyšľaháme do tuha, postupne za stáleho miešania pridávame cukor, mixujeme aspoň 5 minút. Nakoniec jemne primiešame lyžičku octu a lieskovce.
  7. Rozotrieme na predpečené cesto a pečieme dalších 30 minút na 170 stupňov.
  8. Kým sa pečie, pripravíme si ovocie, aby vychladlo. V originál recepte boli mrazené čerešne a hoci ich zbožňujem, nezohnala som ich, tak som zvolila toto lesné.
  9. Do hlbšej panvice dáme variť ovocie, prilejeme 60 ml vody a citrónovú šťavu, potom škrob, premiešame a pridáme rum, vanilku a cukor. Chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.
  10. Zo smotany a stužovača vyšľaháme tuhú šľahačku.
  11. Najprv stiahneme papier na pečenie z koláča, lebo ja som zabudla a strašne zle sa krájal. Šľahačku natrieme na vychladnuté cesto a na ňu dáme ovocie.
  12. Vrch som posypala nastrúhanou bielou a horkou čokoládou a takou orechovou posýpkou. Dáme dobre zachladiť a hotovo :-)
  13. A ešte jeden tip: Zvyšné žĺtky som použila na výrobu domáceho vaječného likéru :-)