Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. marca 2011
Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu (fotorecept)
Foto: pusta

Zajtra budeme mať milú návštevu, pre ktorú som napiekla lístkové oškvarkové pagáčiky ako pohostenie k vínu podľa svojho osvedčeného receptu. Tieto pagáčiky majú veľmi Zobraziť celý popisZajtra budeme mať milú návštevu, pre ktorú som napiekla lístkové oškvarkové pagáčiky ako pohostenie k vínu podľa svojho osvedčeného receptu. Tieto pagáčiky majú veľmi radi aj naši najmenší v rodine, nielen dospelí členovia.

50 ks
porcií
180 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
400 g domáce
3 PL
42 g
250 - 300 ml vlažné
1 cl
3 cl
2 cl
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Do misky namrvíme droždie, pridáme cukor a zalejeme 100 ml vlažného mlieka. Vykysnutý kvások pridáme do preosiatej múky, ktorú sme premiešali so soľou, mletým čiernym korením, pridáme vajce, olej a zvyšným mliekom zamiesime stredne tuhé, pružné, nelepivé cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť.

    Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto znovu prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru obdlžnika, potrieme zomletými oškvarkami, zložíme na troje, necháme 20 minút odpočívať,rozvaľkáme a postup opakujeme celkom 3x, na tretíkrát vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky.

    Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pagáčiky prenesieme na suchý plech, pokiaľ robím malé pagáčiky, nerobím na nich mriežku.

    Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme 20 minút podkysnúť, potrieme ich vaječnými žltkami, ktoré sme rozšľahali so soľou, o dalších 20 minút pagáčiky potrieme žltkami ešte raz.

    Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech s pagáčikmi vložíme piecť na 15 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov a vyberieme. Na plechu je pomerne dosť vypečenej masti, necháme chvíľu odpočinúť, tuk sa vsiakne späť do pagáčikov. Hotové pagáčiky ukladáme na podnos a vychladnuté môžeme podávať. Ja ešte podnos s pagáčikmi dávam do mikroténového sáčku, pagáčiky sú aj na druhý deň čerstvé. Tieto pagáčiky ničím neposypávam, pridaním mletého čierneho korenia a soli do cesta a soli do žltkov sú pikantné dosť.

    Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marcy
mám rada takéto štedro škvarkové,nie len sem-tam dáka omrvinka....návšteva bude v raji :))
pusta
marcy, dúfam, lebo som ich robila od druhej ráno, kedže je dosť teplo.dakujem.
ailuj82
robievam podobné, skúsim aj tieto pre porovnanie :)
anina43
pagáčiky sú krásne, nalístkované, určite aj chutia výborne, pri ich pečení treba trpezlivosť , ja pridávam aj jeden v šupke uvarený nastrúhaný zemiak, niekde som čítala radu, že pagáčiky treba vložiť do antikorového hrnca a prikryť pokrievkou aby nestvrdli, dik za pekné foto i rcp
babav
Krasne !Upiekla by som,ale nemam oskvarky;-(
katka82
Vyzerajú výborne!:-)) Aj som chcela urobiť,len som nemala dobrý recept,ale už som ho našla!:-DDD Ďakujem!
pusta
dakujem za pekné komentáre každému z vás.
evia
nebudem ani komentovať, lebo oni rozprávajú sami za seba. Nádhera
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
a ešte, stačí len 15 min. na 180 st. Ja pečiem dlhšie a myslím si, že preto ich mám také vysušené. Skúsim.
marienka44
@Pusta ,ja mam recept len z hladkej muky . Tak ma ucila aj moja svokra.Vraj oskvarkov ma byt len polovica z mnozstva muky. Nie su Tvoje premastene? Aj mne sa vidi tych 15 min. na pecenie malo. :-)
pusta
Marienka44, pagáčiky robím zásadne z polohrubej múky. robila som aj z hladkej múky - ale to nie je to pravé orechové. moje pagáčiky nie sú premastené, na lístkové pagáčiky treba to množstvo oškvarkov, ktoré som uviedla. ak sú oškvarky chudšie, treba ešte pridať masť. mnohí ešte aj na to množstvo oškvarkov pridávajú +masť navyše, mastia cesto ešte aj pri prekladaní. Na pečenie úplne stačí tých 15 minút. Pagáčiky sú malé a cesto vyvaľkané má hrúbku len 1,5 cm v surovom stave. Doba pečenia je závislá od veľkosti pagáčikov, ich hrúbky a od toho, ako ti pečie trúba. Napokon výsledok vidíš na foto. Jo hold, nielen tie recepty sú správne, ktoré poznáš ty marienka, tak to je. to čo uvádzaš ty, polovica oškvarkov, ako je múky - je predpis na obyčajné pagáčiky a nie lístkové. lístkovanie cesta dáva práve veľkémnožstvo tuku - teda skoro 1:1.
pusta
esi, ak robíš lístkové pagáčiky, môžu byť preto vysušené: 1. máš tam málo oškvarkov a málo masti. 2. na veľkosť a hrúbku pagáčikov dlho pečieš 3. závisí aj od toho, ako ti pečie trúba 4. nenecháš ich na plechu dostatočne dlho, aby sa vypečená masť mohla vsiaknuť späť do pagáčikov 5. pečieš dlho a pomaly. 6. lístkové cesto sa pečie kratšie a pri vyššej teplote - musíš si to odsledovať v závislosti na tom čo som napísala v bodoch 1.- 6. v komentári pre marienku.
honestka
presne taketo su najlepsie aj pre mna. tiez pouzivam takmer 1:1 pomer.
do masti pridam aj rozdrveny strucik cesnaku, hoci ich musim robit iba z hladkej muky. Nedavno som pridala Spelt muku a boli fantasticke. Krasa!
bejda7
Ooooj ale by som sa do nich pustila...,vyzerajú krásne:)
pusta
dievčatá, boli dobré a chutné, ale už len boli, lebo návšteva si poprosila zabaliť aj domov, tak im chutilo, skrátka sa nich len tak zaprášilo a mňa to len teší. dakujem za komentáre.
katka82
Dnes som ich urobila a sú naozaj akvelé,zožala som veľký úspech doma!:-))
pusta
@katka82 , veľmi si ma potešila, som rada že mali veľký úspech, dakujem ti za správu.
dannii
ja ani neviem,co mam dodat,spravila som ho zvacsieho mnozstva pridala dva zemiaky a prisaham,ze lepsie sa mi ani nemohli podarit,velmi pekne dakujem za recept
pusta
@danii , prepáč, že odpovedám až teraz, nesmierne ma teší, že sa ti tieto pagáčiky tak úžasne vydarili a chutili. :-)))))
mám úprimnú radosť a to ja tebe dakujem za potešujúcu správu.
iva63
@pusta chcem sa poďakovať za tento výborný recept...do písmenka a do bodky som urobila ako uvádzaš v recepte a výsledok bol fantastickýýý! ďakujem tvoje lístkové oškvarkové pagáče mali veľký úspech!

pusta
milá@iva63 , ty si už odskúšala toľko mojich receptov a vždy si sa o nich krásne vyjadrila, mnohokrát ich máš oveľa krajšie ako ja sama :-))))))
pritom postupuješ do písmenka a do bodky podľa môjho receptu.
obdivujem ťa za tvoju úžasnú šikovnosť (y)
nesmierne ma teší, ak niekto objaví niektorý z mojich starších recepto, ako je napr. aj tento, ešte z 2011.-teho roku - a spraví ho:-)))
no a tá správa, že bol výsledok fantastickýýý! a že moje pagáče mali veľký úspech, blaží a hreje pri srdci i na duši :-)
dakujem ti.
sarah
Milá Pusta, robila som tieto pagáčiky minulý víkend na želanie môjho manžela. Boli výborné, výborné. A ako vravíš, zjedia sa rýchlo. Ďakujem za skvelý receptík a inšpiráciu. S.
pusta
Milá@sarah , to som poctená veľmi, že si moje oškvarkové pagáčiky robila na želanie tvojho manžela, som rada, že boli výborné, výboené...
to ti verím, že rýchlo zmizli.
ja som ich robila pre mojich milovaných teraz nedávno 2x po sebe a tiež rýchlo zmizli :D
to ja dakujem tebe za úžasnú správu ?._
pusta
@katkadca , to je fantastické, neboj, aj ked sú to tvoje prvé pagáče, určite sa ti vydaria :-)
držím ti všetky palce!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia