Lístkové oškvarkové pagáčiky k vínu (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Zajtra budeme mať milú návštevu, pre ktorú som napiekla lístkové oškvarkové pagáčiky ako pohostenie k vínu podľa svojho osvedčeného receptu. Tieto pagáčiky majú veľmi radi aj naši najmenší v rodine, nielen dospelí členovia.

50 ks
porcií
180 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misky namrvíme droždie, pridáme cukor a zalejeme 100 ml vlažného mlieka. Vykysnutý kvások pridáme do preosiatej múky, ktorú sme premiešali so soľou, mletým čiernym korením, pridáme vajce, olej a zvyšným mliekom zamiesime stredne tuhé, pružné, nelepivé cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto znovu prepracujeme a na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru obdlžnika, potrieme zomletými oškvarkami, zložíme na troje, necháme 20 minút odpočívať,rozvaľkáme a postup opakujeme celkom 3x, na tretíkrát vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky.
  3. Pagáčiky prenesieme na suchý plech, pokiaľ robím malé pagáčiky, nerobím na nich mriežku.
  4. Necháme 20 minút podkysnúť, potrieme ich vaječnými žltkami, ktoré sme rozšľahali so soľou, o dalších 20 minút pagáčiky potrieme žltkami ešte raz.
  5. Plech s pagáčikmi vložíme piecť na 15 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov a vyberieme. Na plechu je pomerne dosť vypečenej masti, necháme chvíľu odpočinúť, tuk sa vsiakne späť do pagáčikov. Hotové pagáčiky ukladáme na podnos a vychladnuté môžeme podávať. Ja ešte podnos s pagáčikmi dávam do mikroténového sáčku, pagáčiky sú aj na druhý deň čerstvé. Tieto pagáčiky ničím neposypávam, pridaním mletého čierneho korenia a soli do cesta a soli do žltkov sú pikantné dosť.