Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom fotorecept

mopypopy - fotkamopypopy, 25. marca 2018
Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept)
Foto: mopypopy

Musím priznať, že už surové cesto chutí výborne. Tieto koláčiky nie sú vôbec zložité na prípravu, treba dobré suroviny a lásku k pečeniu. Urobila som 2 druhy čokoládových krémov: jemnejší z mascarpone a klasický sladší maslový krém. Skvelá pochúťka pre malých i veľkých šibačov. Dobrú chuť!

12
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
120 g
120 g
2 ks
1 KL
120 g
1 KL (bezfosfátový)
štipka
80 g mleté
Krém z mascarpone:
250 g
2 PL
8
1 KL
4 PL
Maslový krém:
60 g zmäknuté
2 PL vlažné
60 g
80 g (najmenej 70%)
Na ozdobu:
 (cukrové figúrky)
 (strúhaný kokos)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv predhrejeme rúru na 180 stupňov. Vo veľkej mise zmiešame zmäknuté pokrájané maslo s cukrom na vysokých otáčkach, pokým nebude nadýchané a cukor sa nerozpustí, cca 3 minúty. Primiešame vajcia, kvalitný vanilkový extrakt a mixujeme 2 minúty. V ďalšej malej miske preosejeme múku s PDP, soľ a pomleté lieskové oriešky. Zamiešame vareškou. Suchú zmes postupne pridáme do mokrej a vymiešame dohladka. Je to pomerné tuhé sušienkové cesto.

    Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymazané formičky naplníme do ⅔ objemu. Zarovnáme navlhčeným prstom a pečieme na 180 °C približne 15 minút dozlatova. Potom necháme úplne vychladnúť. Medzitým dáme do misky mascarpone a vymiešame dohladka. Potom pridáme preosiaty cukor, kakao a vanilkový extrakt. Začneme pridávať smotanu na nízkych otáčkach, kým sa krém krásne nespojí. Odporúčam miešať metličkou, aby sa krém náhodou nezrazil.

    Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď budú koláčiky dostatočne vychladnuté, naplníme cukrársky sáčok so zarovnanou špičkou. Vytvoríme bohatú špirálu krému. Ak chceme vytvoriť efekt vtáčieho hniezda, najlepšie sa pracuje s jednoduchou špičkou alebo so špičkou s dierkami. Krém nanesieme v rôznych smeroch, čo vytvorí výsledný chaos. Šikovné cukrárky zvládnu zdobiť aj s odstrihnutým sáčkom. Tento krém je vláčny a nie príliš sladký.

    Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na maslový krém najprv rozpustíme čokoládu v horúcom vodnom kúpeli a necháme trošku vychladnúť. V malej miske vymixujeme zmäknuté maslo dohladka, potom pridáme trošku vlažného mlieka a preosiaty cukor. Ochutnáme. Pridáme rozpustenú čokoládu a opäť vymixujeme dohladka. Naplníme cukrársky sáčok a z vonkajšej strany koláčika smerom dovnútra nanesieme krém alebo podobne ako pri kréme z mascarpone vytvoríme efekt vtáčieho hniezda. Maslový krém je sladší a po stuhnutí pevne drží.

    Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme jemne posypať kakaom alebo kokosom. Do prostriedku cupcakes umiestnime vajíčka alebo ozdobíme figúrkami.

    Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Nixys (26.3.2018 07:23)

Ďakujem za reakcie, hejteri sú všade medzi nami, v podstate urážajú asi polovicu sveta, ktorá miluje cupcakes. Avšak môžem potvrdiť, že táto kombinácia určite nechutí nudne a vydržia šťavnaté pár dní. Pekné sviatky!
Ak chcete kritizovat, nechajte si to pre seba. Podla mna su cupcakes velmi pekne, to mne by sa take nepodarili a je to dobry napad na Velku noc :-) sibacom budu urcite chutit