Líčka s chrenovým žemľovým nákypom
šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum ****, 25. decembra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Čaro domova a tradícií. Tak vyzerá najkrajšia podoba Vianoc. Spravidla nechýba kapustnica a kapor so šalátom, ale ani ďalšie jedlá, ktoré si rodiny obľúbili a viažu sa k nim pekné spomienky. U nás Zobraziť celý popisČaro domova a tradícií. Tak vyzerá najkrajšia podoba Vianoc. Spravidla nechýba kapustnica a kapor so šalátom, ale ani ďalšie jedlá, ktoré si rodiny obľúbili a viažu sa k nim pekné spomienky. U nás doma je to hovädzie „Wellington“.
porcie
príprava
na 90, 175 °C
Suroviny
800 g |
|
|
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
trochu studené |
|
2 ks |
|
50 g |
|
trochu (na vytretie foriem) |
|
50 g |
|
trochu (na vysypanie foriem) |
|
400 ml |
|
4 ks |
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Bravčovú masť rozpustíme a ochutíme soľou, celým čiernym korením, bobkovým listom a tymianom. Líčka najskôr „zatiahneme“ na panvici a potom ich vložíme do ochutenej masti a prikryté konfitujeme pri 90 °C asi 3 hodiny.
- 2
Potom líčka poriadne osušíme a vrátime do panvice, kde ich podlejeme portským vínom. Necháme poriadne vyvariť alkohol, pridáme trošku vývaru, všetko zvaríme do konzistencie omáčky a zjemníme studeným maslom.
- 3
Na nákyp pripravíme z múky a masla zápražku, postupne pridáme mlieko tak, aby vznikol hustý bešamel, do ktorého nahádžeme na kocky nakrájané rožky a ochutíme soľou, korením a chrenom. Keď je zmes vlažná, pridáme žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme dopenista a po častiach vmiešame do bešamelovej zmesi. Takto pripravenú ju potom nalievame do vymastených a múkou vysypaných väčších nádobiek na mafi ny, ktoré plníme iba do troch štvrtín. Pečieme v rúre zohriatej na 175 °C 25–30 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.
Tiež bravčové mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nákyp ten určite spravím, páči sa mi s tým chrenom, ale aj pečené v mafinovej forme, viem si predstavit aj k tomu krásny hovädzí kúsok židovky :-)