Bravčové mäso
Bravčové mäso

Líčka s chrenovým žemľovým nákypom

Michal Hečko
šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum ****, 25. decembra 2017
Líčka s chrenovým žemľovým nákypom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Čaro domova a tradícií. Tak vyzerá najkrajšia podoba Vianoc. Spravidla nechýba kapustnica a kapor so šalátom, ale ani ďalšie jedlá, ktoré si rodiny obľúbili a viažu sa k nim pekné spomienky. U nás doma je to hovädzie „Wellington“.

4
porcie
50 minút
príprava
180, 25-30 minút
na 90, 175 °C

Suroviny

800 g
1 ks
trochu studené
2 ks
50 g
trochu (na vytretie foriem)
50 g
trochu (na vysypanie foriem)
400 ml
4 ks
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčovú masť rozpustíme a ochutíme soľou, celým čiernym korením, bobkovým listom a tymianom. Líčka najskôr „zatiahneme“ na panvici a potom ich vložíme do ochutenej masti a prikryté konfitujeme pri 90 °C asi 3 hodiny.

  2. 2

    Potom líčka poriadne osušíme a vrátime do panvice, kde ich podlejeme portským vínom. Necháme poriadne vyvariť alkohol, pridáme trošku vývaru, všetko zvaríme do konzistencie omáčky a zjemníme studeným maslom.

  3. 3

    Na nákyp pripravíme z múky a masla zápražku, postupne pridáme mlieko tak, aby vznikol hustý bešamel, do ktorého nahádžeme na kocky nakrájané rožky a ochutíme soľou, korením a chrenom. Keď je zmes vlažná, pridáme žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme dopenista a po častiach vmiešame do bešamelovej zmesi. Takto pripravenú ju potom nalievame do vymastených a múkou vysypaných väčších nádobiek na mafi ny, ktoré plníme iba do troch štvrtín. Pečieme v rúre zohriatej na 175 °C 25–30 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.

Diskusia k receptu

jerica
Líčka by som spravila, len zohnať ich .
Nákyp ten určite spravím, páči sa mi s tým chrenom, ale aj pečené v mafinovej forme, viem si predstavit aj k tomu krásny hovädzí kúsok židovky :-)