Bravčové mäso
Líčka s chrenovým žemľovým nákypom
Autor receptu: redakcia
Čaro domova
a tradícií. Tak
vyzerá najkrajšia podoba
Vianoc. Spravidla
nechýba kapustnica
a kapor so šalátom, ale
ani ďalšie jedlá, ktoré si
rodiny obľúbili a viažu sa
k nim pekné spomienky.
U nás doma je to
hovädzie „Wellington“.
4 porcie |
50 minút príprava |
180, 25-30 minút na 90, 175 °C |
Postup
- Bravčovú masť rozpustíme a ochutíme soľou, celým čiernym korením,
bobkovým listom a tymianom. Líčka najskôr „zatiahneme“ na
panvici a potom ich vložíme do ochutenej masti a prikryté konfitujeme
pri 90 °C asi 3 hodiny.
- Potom líčka poriadne osušíme a vrátime do panvice, kde ich podlejeme
portským vínom. Necháme poriadne vyvariť alkohol, pridáme
trošku vývaru, všetko zvaríme do konzistencie omáčky a zjemníme
studeným maslom.
- Na nákyp pripravíme z múky a masla zápražku, postupne pridáme
mlieko tak, aby vznikol hustý bešamel, do ktorého nahádžeme na
kocky nakrájané rožky a ochutíme soľou, korením a chrenom. Keď je
zmes vlažná, pridáme žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme dopenista
a po častiach vmiešame do bešamelovej zmesi. Takto pripravenú
ju potom nalievame do vymastených a múkou vysypaných väčších
nádobiek na mafi ny, ktoré plníme iba do troch štvrtín. Pečieme v rúre
zohriatej na 175 °C 25–30 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.