Kávové drobné pečivo
Kávové drobné pečivo

Lepené kávové podkovičky bez lepku

novalim - fotkanovalim, 4. decembra 2022. Komerčný recept.
Lepené kávové podkovičky bez lepku
Foto: novalim

Lepené koláčiky patria už dlhé roky k vianočnému tradičnému pečeniu. Ale čo tak vyskúšať aj niečo netradičné? Napríklad naše lepené kávové podkovičky bez Zobraziť celý popisLepené koláčiky patria už dlhé roky k vianočnému tradičnému pečeniu. Ale čo tak vyskúšať aj niečo netradičné? Napríklad naše lepené kávové podkovičky bez lepku plnené francúzskou čokoládovou ganache. Ich krehkosť vás prekvapí a jemne výrazná chuť kávy zaručene nenechá vaše chuťové poháriky chladnými.
Zdroj: www.novalim.sk

45 (+ chladenie) minút
príprava
10 -12 minút
na 175 °C

Suroviny

240 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
110 g (najemno pomleté)
225 g (nie príliš studené)
140 g
1 ks (izbovej teploty)
1 ČL
5-7 g kvalitná pomletá
1/4 ČL
Na čokoládovú ganache plnku:
140 g kvalitná (aspoň 50 %)
80 ml
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Vo väčšej mise vyšľaháme spolu nie príliš studené maslo s cukrom. Pridáme vajce, vanilkovú pastu a dobre premiešame. Vsypeme preosiatu múku zmiešanú s pomletými mandľami, mletou kávou, soľou a dobre zapracujeme, aby sa vytvorilo hladké mierne lepivé cesto. Vyformujeme ho do gule a zabalíme do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky a necháme odpočívať aspoň hodinu.

  2. 2

    Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 3 mm. Pomocou podkovičkovej (alebo inej vhodnej) formičky vykrajujeme koláčiky a ukladáme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice z nich urobíme cukrárskou špičkou s menším otvorom dierky, aby bolo vidno náplň. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C asi 10 minút. Upečené koláčiky necháme úplne vychladnúť priamo na plechu.

  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme čokoládovú náplň. Do menšieho hrnca vylejeme smotanu na šľahanie a necháme zohriať tesne pod bod varu. Takú horúcu ju nalejeme na nasekanú čokoládu a necháme chvíľu povoliť. Potom rozmiešame na hladkú hmotu a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Čokoládovou plnkou natierame vždy podkovičku bez dierok na strane, ktorá ležala na plechu a zlepíme ju s druhou s dierkami. Jemne pritlačíme. Nakoniec kraje podkovičiek posypeme práškovým cukrom tak, že si ostatnú časť zakryjeme papierom.

Diskusia k receptu