Lepené kávové podkovičky bez lepku
Foto: novalim
Lepené koláčiky patria už dlhé roky k vianočnému tradičnému pečeniu. Ale čo tak vyskúšať aj niečo netradičné? Napríklad naše
lepené kávové podkovičky bez Zobraziť celý popisLepené koláčiky patria už dlhé roky k vianočnému tradičnému pečeniu. Ale čo tak vyskúšať aj niečo netradičné? Napríklad naše
lepené kávové podkovičky bez lepku plnené francúzskou čokoládovou ganache. Ich krehkosť vás prekvapí a jemne výrazná chuť
kávy zaručene nenechá vaše chuťové poháriky chladnými.
Zdroj: www.novalim.sk
príprava
na 175 °C
Suroviny
240 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
110 g (najemno pomleté) |
|
225 g (nie príliš studené) |
|
140 g |
|
1 ks (izbovej teploty) |
|
1 ČL |
|
5-7 g kvalitná pomletá |
|
1/4 ČL |
|
Na čokoládovú ganache plnku: | |
140 g kvalitná (aspoň 50 %) |
|
80 ml |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Vo väčšej mise vyšľaháme spolu nie príliš studené maslo s cukrom. Pridáme vajce, vanilkovú pastu a dobre premiešame. Vsypeme preosiatu múku zmiešanú s pomletými mandľami, mletou kávou, soľou a dobre zapracujeme, aby sa vytvorilo hladké mierne lepivé cesto. Vyformujeme ho do gule a zabalíme do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky a necháme odpočívať aspoň hodinu.
- 2
Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 3 mm. Pomocou podkovičkovej (alebo inej vhodnej) formičky vykrajujeme koláčiky a ukladáme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice z nich urobíme cukrárskou špičkou s menším otvorom dierky, aby bolo vidno náplň. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C asi 10 minút. Upečené koláčiky necháme úplne vychladnúť priamo na plechu.
- 3
Zatiaľ si pripravíme čokoládovú náplň. Do menšieho hrnca vylejeme smotanu na šľahanie a necháme zohriať tesne pod bod varu. Takú horúcu ju nalejeme na nasekanú čokoládu a necháme chvíľu povoliť. Potom rozmiešame na hladkú hmotu a necháme vychladnúť.
- 4
Čokoládovou plnkou natierame vždy podkovičku bez dierok na strane, ktorá ležala na plechu a zlepíme ju s druhou s dierkami. Jemne pritlačíme. Nakoniec kraje podkovičiek posypeme práškovým cukrom tak, že si ostatnú časť zakryjeme papierom.
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu