Kávové drobné pečivo
Lepené kávové podkovičky bez lepku
Autor receptu: novalim
Lepené koláčiky patria už dlhé roky k vianočnému tradičnému pečeniu. Ale čo tak vyskúšať aj niečo netradičné?* Napríklad naše
lepené kávové podkovičky bez lepku plnené francúzskou čokoládovou ganache. Ich krehkosť vás prekvapí a jemne výrazná chuť
kávy zaručene nenechá vaše chuťové poháriky chladnými.
45 (+ chladenie) minút príprava |
10 -12 minút na 175 °C |
Postup
- Vo väčšej mise vyšľaháme spolu nie príliš studené maslo s cukrom. Pridáme vajce, vanilkovú pastu a dobre premiešame. Vsypeme preosiatu múku zmiešanú s pomletými mandľami, mletou kávou, soľou a dobre zapracujeme, aby sa vytvorilo hladké mierne lepivé cesto. Vyformujeme ho do gule a zabalíme do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky a necháme odpočívať aspoň hodinu.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 3 mm. Pomocou podkovičkovej (alebo inej vhodnej) formičky vykrajujeme koláčiky a ukladáme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice z nich urobíme cukrárskou špičkou s menším otvorom dierky, aby bolo vidno náplň. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C asi 10 minút. Upečené koláčiky necháme úplne vychladnúť priamo na plechu.
- Zatiaľ si pripravíme čokoládovú náplň. Do menšieho hrnca vylejeme smotanu na šľahanie a necháme zohriať tesne pod bod varu. Takú horúcu ju nalejeme na nasekanú čokoládu a necháme chvíľu povoliť. Potom rozmiešame na hladkú hmotu a necháme vychladnúť.
- Čokoládovou plnkou natierame vždy podkovičku bez dierok na strane, ktorá ležala na plechu a zlepíme ju s druhou s dierkami. Jemne pritlačíme. Nakoniec kraje podkovičiek posypeme práškovým cukrom tak, že si ostatnú časť zakryjeme papierom.