Langoše a pampúšiky fotorecept

daewootn - fotkadaewootn, 26. júna 2011
Langoše a pampúšiky (fotorecept)
Foto: daewootn

Langoš sa vyskytuje vo veľa receptoch, záleži na oblasti a samozrejme aj na spôsobe spracovania. Langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka zo Zobraziť celý popisLangoš sa vyskytuje vo veľa receptoch, záleži na oblasti a samozrejme aj na spôsobe spracovania. Langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka zo zemiakového cesta.Hlavnou surovinou na prípravu langošov bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na gazdovstvách piekol chlieb. V súčasnosti sa langoš vyrába pražením na oleji. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom, či kyslou smotanou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami (lečo, kečup, šunka a pod.). Langoše sú predávané v stánkoch rýchleho občerstvenia (tzv. fast-foodoch) okrem Maďarska v Rumunsku a Srbsku, kde je známy pod názvolanguš,bežný je ich predaj na Slovensku, v Česku, v Rakúsku (vo Viedni je populárnyv zábavnom parku, v Prátri).

30
porcií
80 minút
príprava
60 minút
na 120 °C

Suroviny

1 kg
1/2 liter , vlažné
250 g
50 g
1 balík
1 KL
2 KL
1/2 liter na vysmážanie
2 KL nemusí byť
1 až 2 ks. nemusí byť surový strúhaný
1 hlavička
2 dcl




Postup

  1. 1

    k obrázku č.1. Na obrázku máme znázornené pomôcky a igredencie, z ktorých budeme tvoriť langoše a pampúšiky - cesto máme hotové, teraz sa rozhodneme ako budeme postupovať pri výbere cesta z hnetača. Musíme si ruky buď potrieť múkou, vodou, olejom alebo použi-jeme igelitové rukavice. / v obchodoch sú pri regáloch " chlieb - pečivo /. Pri tejto akcii je dobré použiť v pracovnom priestore potravinárskú fóliu na ktorej budete pracovať, neznečistíte si kuchyňu, po ukončení práce túto len zbalíte a hodíte do odpadkového koša.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    k obrázku č.2. Nakoľko sa cesto po vymiesení musí vložiť do chladničky z hnetača si cesto hneď vkladám do igelitového sáčka, ja som to musel vložiť do dvoch, nemal som poruke veľký sáčok. Nie je to ale dobré, v jednom lepšie kysne. Tu je treba ale počítať s tým, že cesto naberie na objeme a to dosť, sáčok musí byť riadne uviazaný, inak vytečie. Cesto tam musí odpočívať minimálne 1 hod. Skladovať ho tam môžte aj týždeň. Ovšem ak budete chcieť z cesta vysmážať aj pampúšky, tak ich musíte vysmážať v prvých dvoch dňoch, vtedy sú ešte rozpínavé, po vybratí majú snahu zväčšiť objem / kysnú /, tak ako spracovávate šišky postupujte aj pri pampúškoch. Niektoré recepty doporučujú vložiť do cesta nastrúhaný zemiak, vraj to zjemný cesto, já to nepraktizujem a langoše sú 1*.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    k obrázku č.3. Zobrazené uloženie sáčkov s cestom.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    k obrázku č.4. Na obrázku vidieť ako nabobtnalo cesto po jednej hodine, ľavý sáčok ak by nebol riadne zaviazaný, tak cesto by bolo vytečené v chladničke. Takto zbalené cesto môžem prepravovať napr. na chatu, záhradu alebo na miesto zrazu a tam ho spracovať ak tam mám miesto na spracovanie. Pripraviť sa dá aj nad ohňom v kotlíku na trojnožke alebo spodnom grile. To sú tie najlepšie langoše alebo pupáčiky.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    k obrázku č.5. Na obrázku mám rozložené, vytiahnuté placky. Pred týmto úkonom som si otvoril sáčok, / ten menší /, vybral z neho cesto ako tenisová lopta, rukou / táto musí byť obalená / chránená / ako som písal v stati k obrázku č.1. a z vybratého cesta / gulky / musím cesto vytiahnuť na placku, ako vidieť na obrázku. Na mne teraz záleži aký bude langoš. Ak cesto vytiahnem na tenko, langoš bude chrumkavý, ak ho nechám hrubší, dostanem langoš síce menší na priemer ale bude ako pena mäkučký. Ak budem z cesta robyť pampúšky tam si vyberiem väčší kus cesta, prejdem ho valčekom na hrúbku asi 2 cm, vykrojím pohárom pampúšik a nechám odpočívať asi 20 - 30 min. Ako pri šiškách do cesta prstom spravím priehlbinku a touto stranou ju vkladám do oleja. Plniť môžem po vytiahnutí do jamky alebo som si lekvar vložil predom.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    k obrázku č.6. Na obrázku vidieť usporiadanie pracovného priestoru - z ľava, surový langoš ktorý odpočíva, vedľa mám spracovaný langoš a úplne vpravo je wok s olejom v ktorom vysmážam. Do toho som vložil asi 4 okrúžky mrkve, ktoré zabraňujú prskaniu oleja na dosku šporáka. Pri tejto činnosti je potrebné mať náradie z umelej hmoty, teflon, drevo, aby som si nepoškkodil povrch woka. Taktiež je dobré mať po ruke, ocelové sítko za účelom prefiltrovania oleja od odpadkov z cesta, aby som si neznehodnotil olej.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    k obrázku č.7. Obrázok znázorňuje pracovný priestor a to wok, kde sa langoš smaží a po smažení odkladá. V strede je odložená miska s cesnekovým extraktom s ktorým po uložení langoša na tanier s vysmaženými langošmi, tento týmto extraktom ponatieram. Extrakt na potretie: soľ, cesnak, olej, voda. Množstvo podľa chute.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k obrázku č.8. Na obrázku máme výsledok našej práce t.j. langoše a pampúšiky. Na zhotovenie tohto menu bolo napísané veľa receptov, dá sa povedať, že skoro každá kucharka má svôj recept. Já tento recept predkladám teda preto aby sa na tieto dobroty nezabudlo. Začne obdobie prázdnin a vnúčence sa budú pri návšteve babičiek domahať týchto popísaných dobrôt.

    Langoše a pampúšiky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kucharronald
Langoše milujem :)) Ja do cesta nedávam žiadnu smotanu, a ani mlieko. Len múka, voda, droždie a soľ. Takto budú langoše výborné :))
babkamt
Ja som ich robila,keď som bola u protinožcov.Synovi prišiel kamarát s rodinou.Chlapček jedol langoš potretý Nutelou,my dospelí s cesnakom,syrom a smotanou.Návšteva pochádzala z Nového Zélandu,túto pochúťku nepoznali.
evanaaa
Tiež mám rada langoše, ale len s cesnakom, žiadne kečupy,syry, tatárska, to už nie je originál. Ale Daewooten, musím ťa pochváliť, možno ani ja by som to tak nezvládla, aj popis, postup je pekný, len som sa trochu &ôpopod fúzy" smiala na tých "silonových sáčkoch" a silone, asi máš na mysli igelitové sáčky a potrav. fóliu, ako vidím.
daewootn
...pre evanaaa......ďakujem za posudok, a o silone bolo to presne tak,
recept som spracovával ešte o 5:00 hod. ráno, už som toho mal dosť, takže problém bol hotový, ale pochopila si o čom je reč, ospravedlňujem sa aj slovenčine....príjemný deň....
evanaaa
Mne to nevadilo, bolo to chutne napísané, mimochodom, kedysi na začiatku igelitu sme aj my hovorili - silonový, tak preto to bolo úsmevné, lebo silonové a nylonové boli látky-šaty, ap. Teraz igelitové alebo aj mikroténové ( tie do chladničky). Ale ide hlavne o ten recept, ostatné je vedľajšie.
daewootn
....pre ...evanaaa, nič sa nerobí, 4o rokov dozadu v tedajšej hantirke
to bolo normálne, vtedy igelit bol napr. prší plášt...príjemný deň prajem...
janger
@daewootn , ako len pekne si to popisal! Zase som sa od teba kopu veci naucila. O tej mrkve do oleja (proti prskaniu) som nevedela. To musim vyskusat. A ze sa daju aj pampusiky robit z toho cesta, na to som tiez nemyslela. A to cesto ti v chladnicke tak moc za hodinku vykyslo? Ja som myslela, ze tym chladom sa proces kysnutia uplne spomali...Ked by som ho skladovala dlhsie (par dni), tak potom co? Nekysne to stale dalej? Langose mam velmi rada, s cesnakom, tatarskou a so syrom :-).
daewootn
...janger,..ďakujem za posudok, proti prskanie oleja sa ešte používajú
hrebíčky, 3 až 4 ks., nevýhodou je, že sa musia strážiť aby nezostali v ceste pri vysmážani. Cesto ak je redšie aj vytečie. Kysnutie zaniká tak po 2 dňoch - po, je len lepšie spracovateľné. Preto pampušíky treba robiť v prvých dňoch, pokial cesto ešte kysne. Príjemný deň prajem...
marienka44
@Daewootn ,dakujem za nazorny a precizny recept. Si velky kuchar. :-) Ukladam do KK a samozrejme posielam aj dcere, ktora casto robi langose, ale nepozna jeho historiu. To som nevedela, ze na sisky sa moze pouzit rovnaky recept. Sisky su predsa sladke. Este raz vdaka. Tvoj nick som studovala: tn znamena Trencin ?
daewootn
marienka44_som diabetik, snažím sa nepoužívať cukor aj palacinky pečiem slané a synovi to nevadí posype si ich cukrom, ale na palacinky stačí lekvár alebo džem a je to sladké. Ano tn značí Trenčín, príjemný deň
prajem.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia