Foto: pusta
Viackrát som doma v paneláku robila tlačenku. Blíži sa Veľká noc a rada by som mala na stole aj netradičné pohostenie. Porozmýšľala som a Zobraziť celý popisViackrát som doma v paneláku robila tlačenku. Blíži sa Veľká noc a rada by som mala na stole aj netradičné pohostenie. Porozmýšľala som a rozhodla som sa použiť v tlačenke aj údené mäsko. Miesto paprčiek som zvýšila množstvo bravčových koží a aspik bol ako drn, ktorý držal mäsko fest spolu. Tlačenka je len z mäsa, pomerne chudá, vdaka údenému veľmi lahodnej chuti. Vydarila sa, finančne je nenáročná a veľmi chutná, preto pridávam svoj recept s predstihom.
príprava
na 80 °C
Suroviny
cca 1500 g |
|
cca 1500 g |
|
cca 500 g |
|
cca 500 g |
|
2 ks (stredne veľká) |
|
1 veľká hlavička |
|
2 ks |
|
25 guľôčok |
|
11 guľôčok |
|
2 - 3 ČL |
|
podľa chuti |
|
5 - 6 veľkých strúčikov |
|
2 ČL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Ešte potrebujeme: rukáv na tlačenku - 2 ks Očistila som cesnak, tiež som očistila od chlpov, pečiatok a iných nečistôt bravčové kolená, bravčové kože, ktoré som umyla a rovnako aj bravčové pliecko - toto som nefotila.
-
2
Očistila som cibuľu.
-
3
Do veľkého hrnca som dala obe bravčové kolená a kože.
-
4
Do iného hrnca som dala pripravené pliecko, pretože sa varí podstatne kratšie, fotka sa mi akosi nepodarila.
-
5
Pridala som cesnak - 8 strúčikov, 1 cibuľu, 1 bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, 1 PL soli - viac nedávam, lebo chuť soli sa zvýrazní, ked sa vývar varením zredukuje. Ja som paprčky tentokrát nedala, ale zvýšila som množstvo bravčových koží z pôvodných 300 g na 500 g, okrem toho pribudlo ešte údené koleno, na ktorom je dosť kože a aj väčšia kosť. Kto by však nemal istotu, paprčky k vôli aspiku pridať kľudne môže, ale po vyskúšaní takto pripravenej tlačenky nie je treba.
-
6
K bravčovému pliecku som pridala 3 strúčiky cessnaku, jednu menšiu cibuľu, 1 bobkový list, 10 guličiek celého čierneho korenia, 3 guličky celého nového korenia a 2 CL soli, všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody. Varila som miernym varrom asi 30 minút, ked bolo už dostatočne mäkké po odskúšaní veľkou vidličkou, vybrala som ho na podnos a nechala vychladnúť.
-
7
Rovnako som zaliala dostatočným množstvom vody, radšej viac vody, nemá sa dolievať voda. Od bodu varu som znížila teplotu asi na 80 stupňov, varila som pomalým varom asi 2 hodiny, priebežne som zbierala penu, kým vývar nezostal číry a už sa pena netvorila. Mäso sa nesmie prevariť, má zostať na troška na "skus", aby sa nerozpadávalo pri krájaní. Ja varím trocha dlhšie, lebo hotovú tlačenku už nevarím - asi 2 hodiny. Ak hotovú tlačenku budete ešte variť, stačí variť 90 minút, najlepšie poznáte podľa toho, že veľká vidlička sa už ľahko dá zapichnúť, vtedy var mäsa skončil. Ak varíte v tlakovom hrnci, stačí obyčajne 45 minút varu od syčania ventilu. Mäso som vybrala, vykostila a kosti som vrátila ešte do vývaru a varila som ešte 30 minút pomalým varom, aby sa uvoľnilo čo najviac gleja. Treba dať pozor na kože, aby sa neprevarili. Ked vývar dostatočne ochladol, pozbierala som lyžicou tuk z povrchu do malého hrnčeka, nevyhadzujem, ale výborne sa dá použiť na zásmažku do iných jedál. Potom som vývar precedila cez husté sitko do iného hrnca.
-
8
Uvarené mäso a kože som dala na podnos a nechala vychladnúť. Potom som chudé mäso pokrájala na väčšie kusy asi 4x3 cm, tučnejšie mäso a tuk na kúsky asi 2x1 cm a kože na jemné prúžky. Niekto kože melie na jemno, ja to nerobím, to už je na Vás, aký postup zvolíte. Všetko som dala do pekáča, Vy si zvolíte nádobu, aká Vám vyhovuje.
-
9
Zmes v pekáči som dochutila pelisovaným cesnakom, čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou, soľou a mletou sladkou červenou paprikou. Treba proti vlastnej chuti trocha viac "precesnakovať, prekoreniť a presoliť", mäso totiž chuť do seba vsiakne. Ak by ste tak nespravili, tlačenka by bola bez chuti a fádna.
-
10
Ochutenú mäsovú zmes som zaliala dostatočným množstvom vlažného precedeného vývaru - asi 3 cm nad povrch mäska, dobre premiešala, aby sa soľ avšetko korenie dostalo rovmnomerne všade a naplnila do tlačenkového rukáva.
-
11
Hotovú tlačenku som dala na podnos, zaťažila doštičkou a do úplného vychladnutia som ju otáčala pravidelne každých 20 minút, aby mala pekný tvar a suroviny v nej boli rovnomerne rozložené. Potom som ju odložila na 24 hodín do chladničky, aby aspik pekne stuhol a dobre sa prepojili chute. Nesmie sa vkladať tlačenka do chladničky skôr než úplne vychladne ani urýchliť chladnutie čiastočným zmrazením, lebo by sa pri krájaní rozpadávala!!! Takto pripravenú tlačenku som už, ked bola úplne hotová v chladničke, aj zmrazovala a síce tak, že som kus tlačenky v celku vložila do mikroténového sáčku, ktorý som vložila do hlbšej primeranej umelohmotnej nádoby. Večer som ju pred použitím vybrala z mrazničky a nechala som ju pri izbovej teplote pozvoľna rozmraziť, aspik pekne držal.
-
12
Mala som len jeden tlačenkový rukáv, tak som zvyšok naplnila do vhodných misiek a nechala stuhnúť pri izbovej teplote, tak isto aj zvyšný vývar, ktorý som neskôr výborne použila na varenie držkovej polievky, dá sa prípadne využiť aj na varenie iných jedál.
-
13
Prekrojená hotová tlačenka.
-
14
Podávala som s cibuľou a octom, ale aj s chrenom je vynikajúca.
-
15
ešte jeden záber zblízka a čoskoro, na Veľkú noc robím znovu. Prajem dobrú chuť každému, kto ju vyskúša.
Gratulujem.
kože. Ono to bude držať pokope aj tak , keď sa to dlho povarí, ako huspenina. Super receptík. Už sa tešim .
Tie kože sú tam veľmi dôležité.Ak v tom výrobku nebude dosť želatiny
výrobok po vychladení nebude súdržný a dokonca môže skyslieť.
Do huspeniny by to mohlo stačiť? ! ? ,nebola by taká gumová.ale ako
expert na varené mäsové výrobky v dobrom odporúčam aby
ste nemenili ingrediencie a technologický postup autorky tohto receptu.Neber to odomňa,ako mudrovanie prosím nechcel som sa ťa
dotknúť.12 r. som pracoval v s.r.o. ako technik-miešač veškerých mäkých mäsových výrobkov.Prajem ti vydarený deň
prepáč ten rukáv ma dostal,my to voláme iba umelé črevo
na tlačenku.Ja som to pochopil že kože chceš absolútne vyskrtnúť
sorry zabudol som si okuliare v zahraníčí
Asi sme sa nepochopili, ale aj tak ďakujem za koment. Technologický
postup nemením, iba pred plnením do umelého čreva odstránim kože.
Brrrrr ! U nás sa nejedia ani v huspenine ale do vyva riť ich dávame.
vôbec nič nemám proti ľudom čo jedávajú kože . Jedávajú sa aj iné
veci, ktoré ani nechcem spomínať. Ale keď sa tá glejovina vyvarí,
tak pre mňa nieje potrebné ich použiť. Asi som fajnový, ale už
len biedu na mňa, ako mi hovorila babka.
A pečiatky si očistila ? A to ako bez bumážky ? Však tá pečiatka tam bude chýbať. Inak tá mäsiarska farba hovadsky drží na tom mäse.
komu sa ujde falat tlačenky so štemplíkom, získa prémiu - nemusí umývať
riad, alebo vysávať.
@frezia , čo to máš za smeiliky za uvariť. Ty si tu robíš z toho srandu :-)))
Ďakujem si férový chlapec,ale už viem, že čo je to rukáv !
Pekný deň vám prajem.
po nizozemsky je to huls , ale aj tak ti to nepomôže :-)))
Asi aj oni majú na to svoj odborný názov
priznám sa, že pečiatky som nečistila, ale vyrezala skalpelom, ide to aj žiletkou, britvou i ostrým nožom a ja neviem ešte čím všetkým... :D, lebo tá mäsiarska farba hovadsky dobre drží...máš pravdu. jasne, že bez bumážky, zverolekára a bez dane :D :D :D ak bude garáž, sviňa sa nájde, bud bez obáv a rada ju podrežem úplne klasicky aj opálim na balkone... :D dakujem ti za milý a vtipný komentík a za pochvalu.
mozno raz tiez skusim?
parada.
Este som to nerobila a teraz je tu aj viacej receptov na huspeninu kde sa uspesne pouziva. Ked si predstavim jej chut, tak sa mi pripomina nasa starodavna, ktoru tata udieval ked sme mavali zabijacku.
Mas osvedcene recepty @pusta.
Ak mozem podotknut pre tych kto ma doma pristroj na odsavanie vzduchu, /nemusi kupovat "rukav" moze si ho lahko vyrobit ako "sacok" a varit v nom.
Ja v nich varim uspesne aj pastiky.
Vyskúšam aj tvoju kombináciu s údeným mäskom, máš krásnu mozaiku, vydarila sa ti. Vďaka a už je v KK.
mala som jej viac, ako som počítala, dala som ešte do menších foriem a vývar, ktorý zvýšil, som použila do držkovej pol.ievky a dobrá klasika bola ešte lepšia. nevydržala tlačenka dlhšie ako u teba, robím znovu. dakujem za pochvalu.
po dvoch rokoch od pridania si robila môj recept, nesmierne si ma potešila :-)
som rada, že sa ti po dodržaní postupu ukážkovo vydarila táto tlačenka, najmä mám radosť, že úžasne chutila.
to ja tebe dakujem za skvelú správu : )))
určite ťa tvoja "milá perepúť doma" za túto tlačenku bude nosiť na rukách, to mi teda môžeš veriť :-)))
určite to stihneš, ty si nesmierne šikovná!!!
dakujem ti za uznanie, za uloženie do kk a za 5*