Kysnuté záviny: orechový a čokoládovo-lekvárový fotorecept

afataga - fotkaafataga, 3. marca 2012
Kysnuté záviny: orechový a čokoládovo-lekvárový (fotorecept)
Foto: afataga

Nedávno sa mi zapáčilo cesto na Moravské koláče od @frona, ale som ho trochu zmenila, ubrala som maslo, pridala citrónovú kôru a trochu celozrnnej Zobraziť celý popisNedávno sa mi zapáčilo cesto na Moravské koláče od @frona, ale som ho trochu zmenila, ubrala som maslo, pridala citrónovú kôru a trochu celozrnnej múky, ale stala sa mi s jedným závinom priam hotová katastrofa :-) Myslela som, že to sem ani nedám, ale dávam to preto, že možno mi skúsené odborníčky na kysnuté, poradia, kde sa stala chyba. Inak cesto je výborné, skoro mi ušlo z plechu :-)

10
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
400 ml
300 ml
100 ml
100 ml
50 ml rozpustené
1 čl
1 ks
( 1 kocka )
2 PL
1 ks
1 PL
250 ml vlažné
Plnka orechová:
300 ml
3 PL
3 PL namočené v rume
 podľa potreby
4 PL
50 g
 podľa potreby
2 čl
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Cesto som dala vymiesiť do pekárničky, kto to robieva, vie ako - najskôr tekuté suroviny, potom múka, cukor a droždie. Cesto tak krásne vykyslo, že som sa bála aby nevytieklo z nádoby. Ihneď som ho vybrala, dala do misky a oddelila som polovicu.

  2. 2

    Kým sa miesilo urobila som obed a plnky: Orechová: orechy som dala do mikroténového sáčku a podrvila tĺčikom na mäso, nemusia byť pomleté, my máme radšej také chrumkavé a zmiešala s ostatnými surovinami. Čoko-lekvárová: do trochy vody som dala rozvariť slivkový lekvár, pridala som čokoládu a škoricu.

  3. 3

    A teraz pride ten horor :-) Začala som váľkať prvú polovicu cesta a ono sa mi začalo trhať, narobili sa v ňom diery ako dlaň, tak som okrajovala okraje a látala diery :-) Myslela som, že to je kvôli tej ražnej múke, tak si vravím - no čo už, zje sa. Na to zaplátané cesto som dala čoko-lekv. plnku, ten čierny pás je od rámu na okne, to si nevšímajte, zavinula som a už som zas videla, že je zle :-)

    Kysnuté záviny: orechový a čokoládovo-lekvárový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vzala som druhú polovicu cesta a to sa mi dalo vyváľkať ako z veľkej knihy :-), dala som orechovú plnku, zavinula som.

    Kysnuté záviny: orechový a čokoládovo-lekvárový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oba záviny som preniesla na plech s papierom, orechový bol v pohode a ten druhý vyzeral takto: a týmto znova prosím o radu (až sa hanbím:-))

    Kysnuté záviny: orechový a čokoládovo-lekvárový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A detail, tu už ma chytil menší záchvat smiechu :-)))

    Kysnuté záviny: orechový a čokoládovo-lekvárový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechala som ich potom ešte asi pol hodinu na linke na slnku, este riadne podrástli, potrela som maslom, ale iba trochu, cesto je dosť mastné, piekla som na 180° asi 35 min.

Diskusia k receptu

marianne69
teda nemam sajn,kde by mohla byt zrada,uz tym duplom,ze druha sa podarila,ale 100g masti sa mi zda dost,davam maximalne 1PL a potom a 3 druhy muk to mohli poplasit,dolezite je,ze boli dobreee a spapali sa:-)....
mojack
Mne sa zda, že na závin je veľa tekutých surovín.
bejgi
@Afataga , keď si odmyslím ten strašný horor čo si prežívala, tak ti poviem, že konečný efekt je na zjedenie, ako sa vraví, ešte nemusí byť krásne a dokonalé, že dobrééé, je to v pohode, chutný závin je na svete :)
1x anna70
paveva
Ja teda nie som v úlohe radcu, tiež sa mi hocičo nepodarí, ale keby si skúsila, ked sa ti to začalo trhať, cesto premiesiť, snád pridať múky, alebo vajce. Ale ako hovoria kolegynky, ked sa zjedol a chutil, to je dôležitá.
paveva
Ja teda nie som v úlohe radcu, tiež sa mi hocičo nepodarí, ale keby si skúsila, ked sa ti to začalo trhať, cesto premiesiť, snád pridať múky, alebo vajce. Ale ako hovoria kolegynky, ked sa zjedol a chutil, to je dôležitá.
jerica
@afataga aká zlaté, vôbec nebuď smutná,to sa stáva aj odborníkom, ale za to, myslím si , že ste si aj tak pochutnali,na budúce to spravíš podľa iného receptu,je tu toho na výber až sa ti hlava zatočí:-)
Ako píše @marianne69 netreba dávať toľko masti , stačí 1PL,potom aj tie múky sa nemusia kamarátiť.
Ináč , priznám sa že som sa aj usmievala ako si to pekne opísala.
jerica
ešte k foto , celkom pekné v reze, nič tam nie je vidieť, že by sa to napodarilo:-))
irenaw
aj mne sa občas stane, že je cesto celkom iné ako zvyčajne. bude to niečo "medzi nebom a múkou", ale si bojovníčka a ešte aj so zmyslom pre humor, to sa mi ráta :O)))
afataga
dakujem dievcence, ste mile, chutne to naozaj je a robila som to hlavne pre dceru na intrak a tam sa zje vsetko :-)
medovnicek
nie si prvá ani posledná, ktorej sa to pritrafilo, ja pečiem z kysnutého cesta stále a tiež som zažila chvíle, kedy by som to cesto najradšej "švihla" do koša, neviem či to bude múkami, zvyčajne sa spája hladká s hrubou múkou, ale nemyslím si, že by tá polohrubá nejako vadila a ani tá celozrnná, neviem odhadnúť to množstvo tukov, pretože ja aj keď mám recept, tak pomaličky pridávam suroviny a buď pridávam, alebo uberám podľa potreby a už som piekla aj s tromi druhmi tuku, olej, maslo, masť a cesto bolo výborné, nehádž flintu do žita, uvidíš, že každé ďalšie sa ti už podarí
medovnicek
len ma teraz ešte napadlo, že odkiaľ si mala múky, ja radšej kupujem len osvedčené (myslím tým mlyny), lebo moja mamka vravela, že nie je múka ako múka - myslela tým kvalitu
afataga
@medovnicek aj moja babka to hovorila o muke, ja sa snazim kupovat slovenske potraviny, teda ja muky, ale mlyn veru neviem, niekedy je problem v tej zaplave najst nieco nase
cica2
moja zlatá, ako pekne si to opísala a ver mi, že to isté sa stalo aj mne a ešte čo ma hnevá, zvyknú mi záviny pri pečení prasknúť, však ja a kysnuté cesto, hotová pohroma. Predtým som nevedela spraviť kysnuté cesto, preto som uvítala pekárničku, však nech cesto aspoň vymiesi a tie záviny, no, ešte raz to skúsim ak praskne....a ako vieš že mám rada orechové? Hneď by som si dala z tvojho :-) Ako už píše @jerica , v reze sú pekné :-)
jozka2
afataga, ty s tymi zavinmi musis utekat rychlo na pohotovostnu,co sa ti tam porobilo,ved ich mas popichane pekne aby para vychadzala,no co chutove su urcite dobre.
afataga
@jozka2 ked ti mam pravdu povedat, uz som na ten horor aj zabudla, odvtedy sa mi to nestalo, dakujem :-)
marianne
Ta plnka cokoladovo-lekvarova nema chybu, je vynikajuca a rychlo hotova. Dik:-)
afataga
@marianne jeskove oci, to jaku katastrofu si vytiahla? :-), ja som to uz vytesnila z pamate a ty takto? no ale aspon ze plnka je dobra, to ma tesi :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia