Kysnuté záviny: orechový a čokoládovo-lekvárový (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Nedávno sa mi zapáčilo cesto na Moravské koláče od @frona, ale som ho trochu zmenila, ubrala som maslo, pridala citrónovú kôru a trochu celozrnnej múky, ale stala sa mi s jedným závinom priam hotová katastrofa :-) Myslela som, že to sem ani nedám, ale dávam to preto, že možno mi skúsené odborníčky na kysnuté, poradia, kde sa stala chyba. Inak cesto je výborné, skoro mi ušlo z plechu :-)

10
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto som dala vymiesiť do pekárničky, kto to robieva, vie ako - najskôr tekuté suroviny, potom múka, cukor a droždie. Cesto tak krásne vykyslo, že som sa bála aby nevytieklo z nádoby. Ihneď som ho vybrala, dala do misky a oddelila som polovicu.
  2. Kým sa miesilo urobila som obed a plnky: Orechová: orechy som dala do mikroténového sáčku a podrvila tĺčikom na mäso, nemusia byť pomleté, my máme radšej také chrumkavé a zmiešala s ostatnými surovinami. Čoko-lekvárová: do trochy vody som dala rozvariť slivkový lekvár, pridala som čokoládu a škoricu.
  3. A teraz pride ten horor :-) Začala som váľkať prvú polovicu cesta a ono sa mi začalo trhať, narobili sa v ňom diery ako dlaň, tak som okrajovala okraje a látala diery :-) Myslela som, že to je kvôli tej ražnej múke, tak si vravím - no čo už, zje sa. Na to zaplátané cesto som dala čoko-lekv. plnku, ten čierny pás je od rámu na okne, to si nevšímajte, zavinula som a už som zas videla, že je zle :-)
  4. Vzala som druhú polovicu cesta a to sa mi dalo vyváľkať ako z veľkej knihy :-), dala som orechovú plnku, zavinula som.
  5. Oba záviny som preniesla na plech s papierom, orechový bol v pohode a ten druhý vyzeral takto: a týmto znova prosím o radu (až sa hanbím:-))
  6. A detail, tu už ma chytil menší záchvat smiechu :-)))
  7. Nechala som ich potom ešte asi pol hodinu na linke na slnku, este riadne podrástli, potrela som maslom, ale iba trochu, cesto je dosť mastné, piekla som na 180° asi 35 min.