Kysnutá haruľa v pekáči fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. februára 2012
Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept)
Foto: pusta

Listovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala Zobraziť celý popisListovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala a ponúkam ho aj Vám. V tejto treskúcej mrazivej zime iste dobre padne na večeru práve haruľa s horúcim čajom.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
300 g
2-3 strúčiky
2 ks
250 ml vlažné
15 g čerstvé
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby /bravčová masť




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som nastrúhala na jemnom strúhadle do misy.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Posypala som ich múkou, aby nesčernali.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si potrebné koreniny, vajcia a olúpala som strúčiky cesnaku.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vlažného mlieka som rozdrobila droždie a na teple som nechala vykysnúť kvások.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do nastrúhaných zemiakov, posypaných múkou som pridala prelisovaný cesnak.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...soľ, mleté čierne korenie, majoránku,...

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vajcia a zmes som dobre premiešala.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K zemiakovej zmesi som priliala vykysnutý kvások

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetko som znovu premiešala a pridala som ešte toľko múky, aby vzniklo liate cesto a nechala som ho ešte chvíľku postáť, aby troška pracoval pridaný kvások. Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od toho, ako vodnaté sú zemiaky.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do pekáča som naliala olej a nechala som ho nad plynovými horákmi dobre rozpáliť.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som naliala do pekáča na rozpálený olej, vrch som ešte riadne poliala olejom, aby pri pečení vznikla pekná červená kôrka. Kto chce, môže použiť bravčovú masť, ako je uvedené v pôvodnom recepte.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 30 minút,potom som upečenú haruľu nechala 15 minút odpočívať, aby sa dala dobre krájať.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Haruľu som pokrájala na obdlžniky, kým bola ešte teplá a podávala som ju s horúcim čajom. Je to výdatná večera, ktorá v tejto zime zasýti, aj zahreje. Možno podávať aj za studena, ak zostane, ale nezostalo.

    Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

sora2
haruľu robievam, ale tiež bez droždia, mohla by si uviesť v čom sa lišila od klasickej bez droždia, ktorá ti viac chutnala ? - ďakujem
mariaklara
Viem, že máš kopu dobrých receptov, medzi ne určite patrí aj tento. Ukladám.
coldbery
Tiež robievam bez droždia ,ale treba skúsiť aj ináč...napríklad ako ty...ukladám KK....♥
valeri
Tiež vyskúšam, haruľu máme všetci veľmi radi.
redakcia
Odpoveď od @pusta pre sora2 :"pýtaš sa, v čom je rozdiel? chuťový rozdiel tam nieje. rozdiel je v ceste, je to kysnuté riedke cesto, ktoré je po upečení ľahšie. je to dobre vidno na štruktúre cesta na fotke. musíš vyskúšať, aby si si to overila. pravda, rozdiel je aj v tom, že nemusíš stáť pri sporáku v kuse ako pri zemiakových plackách. všetko sa upečie naraz.
remcula
Kdysi jsem to hodně dělávala, tady ve Slezsku se tomu říkalo "chudobnica" a je to fakt skvělé.
marcy
pre mňa novota s kváskom,ale vyskúšam.....k tomu si dáme kapustový šalátik ( moja kyslá má silu,pridám jabĺčko ) bude hlavné jedlo :-)
makinka31
My sme vždy uprednostňovali zemiakovú babu= haruľu pred zemiakovými plackami. Aj teraz ju robievam, ako ma to naučila maminka, ale s droždím môžem vyskúšať.
radulienka
Oj toto sa zdá byť mňamkové, musím vyskúšať, ale ja tam určite dám tú masť, hovorí sa, že sa vraciame k živočíšnym tukom, ktoré naše telo odpradávna vedelo spracovať. A myslím, že by to bolo ešte chutnejšie. Nuž ako kto má rád. Vďaka za recept!
modrykamen
S droždím sme ešte neskúsili, ani ma nenapadlo, ale teraz určite. Tiež to asi budem robiť s masťou a k tomu nejakú čalamádu, alebo kyslú kapustu.
rea1
aha ho! ved toto robievam uz roky. sice ovela castejsie robim placky na panvici, ale ked ma chyti lemra, dam do zemiakov kvasok a upeciem cesto v trube. ja vlastne klasicku harulu ani nerobim, alebo placky alebo takto s kvaskom. ale je to dobre, fakt.
elekra
Zaujímavé, tiež som ešte s kváskom nerobila. Ale haruľu aj placky milujem. Určite vyskúšam. Občas robievam palacinky s droždím, robievam ich trošku hrubšie ako normálne a sú vynikajúce, také nadýchané.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia