Listovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala Zobraziť celý popisListovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala a ponúkam ho aj Vám. V tejto treskúcej mrazivej zime iste dobre padne na večeru práve haruľa s horúcim čajom.
porcia
príprava
na 190 °C
Suroviny
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml vlažné | 
                                                             | 
                                                    
| 15 g čerstvé | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby /bravčová masť | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Očistené zemiaky som nastrúhala na jemnom strúhadle do misy.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Posypala som ich múkou, aby nesčernali.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Pripravila som si potrebné koreniny, vajcia a olúpala som strúčiky cesnaku.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Do vlažného mlieka som rozdrobila droždie a na teple som nechala vykysnúť kvások.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Do nastrúhaných zemiakov, posypaných múkou som pridala prelisovaný cesnak.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
...soľ, mleté čierne korenie, majoránku,...
                                                     - 
                                                    7
                                                    
vajcia a zmes som dobre premiešala.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
K zemiakovej zmesi som priliala vykysnutý kvások
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Všetko som znovu premiešala a pridala som ešte toľko múky, aby vzniklo liate cesto a nechala som ho ešte chvíľku postáť, aby troška pracoval pridaný kvások. Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od toho, ako vodnaté sú zemiaky.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Do pekáča som naliala olej a nechala som ho nad plynovými horákmi dobre rozpáliť.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Cesto som naliala do pekáča na rozpálený olej, vrch som ešte riadne poliala olejom, aby pri pečení vznikla pekná červená kôrka. Kto chce, môže použiť bravčovú masť, ako je uvedené v pôvodnom recepte.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Piekla som v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 30 minút,potom som upečenú haruľu nechala 15 minút odpočívať, aby sa dala dobre krájať.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Haruľu som pokrájala na obdlžniky, kým bola ešte teplá a podávala som ju s horúcim čajom. Je to výdatná večera, ktorá v tejto zime zasýti, aj zahreje. Možno podávať aj za studena, ak zostane, ale nezostalo.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu