Krúpová polievka
Krúpová polievka

Ôhaza podľa Palušky

Zuzana Gajdošová
príloha Varecha, 2. júla 2022
Ôhaza podľa Palušky
Foto: Jakub Jančo, Národné osvetové centrum

Ôhaza, tak vo Východnej kedysi volali krúpy. A Paluška, tak v obci všetci volajú 82-ročnú Zuzanu Gajdošovú, ktorá nám tento recept na krúpovú polievku s údeným mäsom uvarila.

6
porcií
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
500 g (krkovička)
8 ks
2 ks
1 ks
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Celú očistenú cibuľu, mrkvu a údené mäso zalejeme vodou, varíme domäkka. Potom pridáme očistené nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia.

  2. 2

    Nakoniec pridáme samostatne uvarené krúpy, polievku ochutíme čiernym korením a soľou.

  3. 3

    Z polievky vyberieme cibuľu a mrkvu. Mrkvu pokrájame a vrátime do polievky.

  4. 4

    Prečítajte si, ako si pani Zuzana Gajdošová zaspomínala, ako sa vo Východnej varilo pred šesťdesiatimi rokmi, keď sa tam „privydala“.

    Ôhaza podľa Palušky - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Národní Zlatý Poklad, Základ na kterém se dá stavět!