Ôhaza podľa Palušky
príloha Varecha, 2. júla 2022

Foto: Jakub Jančo, Národné osvetové centrum
Ôhaza, tak vo Východnej kedysi volali krúpy. A Paluška, tak v obci všetci volajú 82-ročnú Zuzanu Gajdošovú, ktorá nám tento recept na krúpovú polievku s údeným mäsom uvarila.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
500 g (krkovička) |
|
8 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Celú očistenú cibuľu, mrkvu a údené mäso zalejeme vodou, varíme domäkka. Potom pridáme očistené nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia.
- 2
Nakoniec pridáme samostatne uvarené krúpy, polievku ochutíme čiernym korením a soľou.
- 3
Z polievky vyberieme cibuľu a mrkvu. Mrkvu pokrájame a vrátime do polievky.
- 4
Prečítajte si, ako si pani Zuzana Gajdošová zaspomínala, ako sa vo Východnej varilo pred šesťdesiatimi rokmi, keď sa tam „privydala“.
Tiež krúpová polievka:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 2
Diskusia k receptu