Kváskový celozrnný koláč s ovocím a posýpkou (vegan)

veganvidya - fotkaveganvidya, 12. decembra 2013

Takto nejako začalo moje zoznamovanie sa s kváskom :-). Inšpiráciu som našla tu: http://www.varimezdrave.cz/rychly-kvaskovy-boruvkovy-tac/. Prosím, neľakajte sa, ale odvtedy, čo si nachystáte suroviny, po Zobraziť celý popisTakto nejako začalo moje zoznamovanie sa s kváskom :-). Inšpiráciu som našla tu: http://www.varimezdrave.cz/rychly-kvaskovy-boruvkovy-tac/. Prosím, neľakajte sa, ale odvtedy, čo si nachystáte suroviny, po dopečenie, ubehne 8 hod. Hovorím to preto, aby ste si mohli naplánovať prácu. Samozrejme, že nestojíte 8 hod pri platni :-D.

40-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 ml vlažné
20 g lisovaný za studena
35 g jačmenný alebo obilný sirup (kukuričný, ryžový, pšeničný a pod.)
170 g
Neskôr:
80 g
1 ks z bio citróna
Navrch:
300 g (slivky, marhule, broskyne, bobuľovité a pod.)
70 g (z bielej ryže)
30 g
25 g lisovaný za studena
2-3 PL




Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte sa píše, že je to dávka do formy s obsahom cca 400 cm2 (na týchto fotkách pri prvom pokuse). Robila som ho už viackrát a osvedčila sa mi väčšia forma - s obsahom cca 600 cm2 - vyhovuje nám, keď je cesto nižšie.

  2. 2

    Ryžové mlieko si zohrejeme, musí byť naozaj iba vlažné! Rozpustíme v ňom obilný slad/sirup a olej a trošku posolíme. Do misy si dáme kvások a pridáme ryžové mlieko s olejom. Poriadne zmiešame. Pridáme múku. Zase vareškou poriadne rozmiešame a necháme pod utierkou kysnúť na teplom mieste asi 4 hod. Cesto je riedke. Po nakysnutí budú navrchu početné bublinky.

  3. 3

    Po 4 hod primiešame ďalšiu múku a citrónovú kôru. Roztiahneme vlhkými rukami na plech s papierom na pečenie a necháme zase pod utierkou kysnúť 1 hod.

  4. 4

    Medzitým si pripravíme posýpku s vidličkou z ryžovej múky, kokosu, oleja a sladu.

  5. 5

    Po 1 hod rozložíme na koláč rovnomerne ovocie a posýpku. (Ovocia môžeme dať aj trošku viac). Pečieme najprv 10 min pri 200 C, potom stiahneme teplotu na 175 C a pečieme 30min. V prípade potreby dopekáme ešte asi 10 min pri 150 C.

    Kváskový celozrnný koláč s ovocím a posýpkou (vegan) - obrázok 5
  6. 6

    Pozn.: Ak je pre vás čisto celozrnný koláč "príliš zdravý", môžete múku v 3. bode nahradiť bielou hladkou extra špeciál.

Diskusia k receptu

babinkka
Aj keď nie som vegánka, tento recept sa mi páči, kvások udržiavam (ražný), doteraz som pekávala iba chlieb, tak skúsim aj toto




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia