Kurča v šampiňónovej omáčke s jablkami

clovak - fotkaclovak, 3. novembra 2013
Kurča v šampiňónovej omáčke s jablkami
Foto: clovak

Po francúzky sa volá Poulet Valée dˇAuge. V recepte sa používajú regionálne suroviny z Normandie ako Calvados a cidre (jablkové víno)

4
porcie
25 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (1,8 kg)
60 g
 na vysmážanie
3 lyžice
1 ks
500 ml
150 g
250 ml
200 g
50 g
4 lyžice




Postup

  1. 1

    Kurča rozporcujeme na 4 al. 8 dielov. Osolíme, okoreníme a kožou dospodu opečieme dozlatova na polovici másla s trochou oleja. Vyberieme a prebytočný tuk zlejeme. Opečené diely vložíme späť do panvice, prelejeme jablkovou pálenkou a zapálime. Keď pálenka vyhorí, pridáme cibuľu a krátko podusíme (bez zhnednutia). Kurča podlejeme jablkovým vínom, prikryjeme a dusíme 15 minút.

  2. 2

    Medzitým rozohrejeme zostávajúce maslo, pridáme šampiňóny a prikryté dusíme 4 min. Pridáme ich so smotanou ku kurčaťu a dusíme 5 min. Kuracie diely vyberieme a uchováme horké.

  3. 3

    Omáčku varíme 10 min. až zhustne, že zostáva na vareche, podľa potreby osolíme a okoreníme. Vrátime do nej kurča, privedieme do varu a mierne povaríme 2 min.

  4. 4

    Nelúpané jablká nakrájané na plátky opečieme z oboch strán na rozohriatom masle dozlata. Kurča obložíme jablkami a môžme posypať dosekaným petržlenom.

Diskusia k receptu

sracz
... zaujímavý rcp, s bohatou predstavou vôní a chutí, lákajúci na vyskúšanie s ochutnaním! Francúzske kuchárske umenie, Francúzsko všeobecne a kuchyne jeho jednotlivých regiónov boli odjakživa mojim snom! Blahoželák Ti, vážený @clovak k peknému rcp a teším sa na budúce Tvoje activity!
starykuchar
Aké má zostať to kurča, horké ? To by asi nebolo chutné. Asi ste chceli napísať horúce,však?
clovak
Správne, poprosím v bode 2. na konci uchovávajte kurča horúce ;-)
za komentáre ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia