Kurča v šampiňónovej omáčke s jablkami

Autor receptu: clovak

Po francúzky sa volá Poulet Valée dˇAuge. V recepte sa používajú regionálne suroviny z Normandie ako Calvados a cidre (jablkové víno)

4
porcie
25 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kurča rozporcujeme na 4 al. 8 dielov. Osolíme, okoreníme a kožou dospodu opečieme dozlatova na polovici másla s trochou oleja. Vyberieme a prebytočný tuk zlejeme. Opečené diely vložíme späť do panvice, prelejeme jablkovou pálenkou a zapálime. Keď pálenka vyhorí, pridáme cibuľu a krátko podusíme (bez zhnednutia). Kurča podlejeme jablkovým vínom, prikryjeme a dusíme 15 minút.
  2. Medzitým rozohrejeme zostávajúce maslo, pridáme šampiňóny a prikryté dusíme 4 min. Pridáme ich so smotanou ku kurčaťu a dusíme 5 min. Kuracie diely vyberieme a uchováme horké.
  3. Omáčku varíme 10 min. až zhustne, že zostáva na vareche, podľa potreby osolíme a okoreníme. Vrátime do nej kurča, privedieme do varu a mierne povaríme 2 min.
  4. Nelúpané jablká nakrájané na plátky opečieme z oboch strán na rozohriatom masle dozlata. Kurča obložíme jablkami a môžme posypať dosekaným petržlenom.