Kuracia sviečková s patizónovou omáčkou a karlovarským knedlíkom

sweetlaab - fotkasweetlaab, 25. septembra 2015
Kuracia sviečková s patizónovou omáčkou a karlovarským knedlíkom
Foto: sweetlaab

Klasická sviečková z hovädzieho mäsa je populárne jedlo, ktoré sa podáva so zeleninovou smotanovou omáčkou a bielymi knedľami. Dnes je tento chutný recept pripravený z našej úrody patizónov s mliekom spolu s karlovarskými knedlíkmi. Namiesto hovädziny sme použili plátky z kuracích pŕs. Takéto jedlo môže ponúknuť aj farebnú príchuť záhrady. Viac na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/09/chicken-steak-with-patty-pan- squash-and.html

4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 plátkov
4 PL
1 ks
3 ks
1/2 ks
2 ks
1 ks stredný
štipka
štipka
štipka
1 ks
1 ČL
1/4 ČL
1 ČL
1 PL
400 ml
4 PL
Karlovarský knedlík:
4 ks biele
4 ks
1 ks
3 PL
1 PL
štipka
100-200 ml plnotučné
2 ks
štipka
2 PL pokrájaný
Ozdoba/príchuť:
2 ks
6 PL zavárané (alebo brusnice)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu opražte na oleji, pridajte pokrájanú zeleninu a krátko opečte. Potom krátko opečte mäso, pridajte korenie, bobkový list, soľ a varte domäkka.

  2. 2

    Uvarené mäso vyberte spolu s bobkovým listom, mäkkú zeleninu rozmixujte s ponorným mixérom a pridajte mlieko, citrónovú kôru a horčicu. Omáčku ešte povarte pár minút.

  3. 3

    Medzitým pripravte knedle: rožky pokrájajte na kolieska, polovicu z nich ešte na polky (takto budú mať knedle krajšiu štruktúru) a pridajte k nim opraženú cibuľku na oleji. Pridajte mlieko, rozšľahané žĺtka, koreniny a bylinky posekané na drobno. Nakoniec vyšľahajte bielka na pevný sneh a primiešajte k cestu, ktoré by malo byť dobre tvarovateľné. Ak potrebné, pridajte mlieko. Vyformujte 2 – 3 knedle, oválky v tvare šišky, a varte na pare asi tak 40 min, alebo do pevnej konzistencie.

  4. 4

    Podávajte spolu s mäsom, omáčkou a ozdobou

  5. 5

    Tip: Ak preferujute klasický recept, namiesto mlieka, použite smotanu do omáčky, a na prípravu knedlí použite len biele rožky

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Ďakujem :-), pravdu povediac toto jedlo ma inšpirovalo u bloggerov, ktorí pripravili omáčku z Hokkaido tekvice, bohužiaľ, nám sa Hokkaido neurodilo, len veľa patizónov ...
Aj ja som rozmyslala,ze kde ma kura svieckovu:-).myslim si,ze nazov nesedi kvoli tomu najhlavnejsiemu-druhu pouziteho masa.pekny vecer zelam
Ďakujem Elixir :-), aj ty máš veľmi pekné fotky, a ten článok - Kuchyňa severovýchodného Nemecka - je dobre napísaný a profesionálny, budem sa inšpirovať
A viete, že aj kura má sviečkovicu? Známa raz spomínala, že vraj kúpila kuracie sviečkové, my sme sa s ňou hádali.....no a ja som kúpila tiež - je to tá časť kuracích pŕs na boku, ktorá sa aj ľahko oddeľuje a je mäkšia ako ostatná časť pŕs. Viem, je to nadnesené, že - sviečková ale je to niečo podobné ako u hovädziny. A predávali to zvlášť, len tie časti, ktoré som spomenula.
Ďakujem za komentáre, to je pravda, že originálna sviečková je hovädzia, ale recepty sa menia a prispôsobujú, aby to bolo zaujímavejšie. Súhlasím, že kuracie prsia čo som použila sviečková nie je, a súhlasím aj s Evanaaa, že existuje aj kuracie sviečkové. Pre presnosť som to mala pomenovať tak, ako nedávny recept  varecha.pravda.sk/recepty/bravcove-pliecko-na-sposob-svie...
- Kuracie prsia na spôsob sviečkovej .... ale názov sa mi zdal dlhý a predpokladala som, že kulináry to budú braťtak ako som to myslela :-)

Pridaj komentár k receptu: