Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 15. septembra 2015
Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept)
Foto: babkamt

Viem, že pravá sviečková sa varí z hovädzieho mäsa. Ja som ju tentoraz robila z bravčového. Podávala som ju s domácou knedľou.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
2 plátky
1 PL
3 ks
2
1/2 ks
200 ml
2 ks
1 PL
1 plátok




Postup

  1. 1

    Pliecko som si vyložila na pracovnú dosku a rozmýšľala, čo z neho uvarím. Perkelt, rizoto a ďalšie nápady mi manžel neschválil. Nakoniec povedal, že chce sviečkovú. Tak som prvý krát varila sviečkovú z bravčového mäsa.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú zeleninu som nakrájala. Použila som 3 mrkvy, 2 petržleny a polovicu stredného zeleru.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájala som aj jednu väčšiu cibuľu.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji som opiekla 2 plátky na kocky nakrájanej údenej slaniny.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som opiekla mäso zo všetkých strán, aby sa póry zatiahli.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opečené mäso som vybrala na tanier.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Orestovala som cibuľu do sklovita.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som k nej zeleninu, tiež som ju trochu opiekla. Nakoniec som k zelenine pridala mäso, soľ, mleté čierne korenie, 2 ks bobkových listov, nové korenie a mleté čierne korenie. Podliala som 250 ml horúcej vody. Mäso som varila v tlakovom hrnci 30 minút. Potom som vybrala mäso, vložila som ho do studenej vody. Vybrala som bobkové listy a nové korenie. Zeleninu som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som 200ml šľahačky, omáčku som ešte prevarila s plnotučnou horčicou. Nakoniec som pridala citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy a čl cukru. Omáčku som nezahusťovala, bola dosť hustá.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kým sa mi mäso dusilo, spravila som kysnutú knedľu.

    Bravčové pliecko na spôsob sviečkovej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

luss44
robím presne rovnako ako Ty, z hovädzieho aj bravčového, len bez horčice ale so štipkou bieleho korenia. Aj knedľu máš ukážkovú, vidno že domáca, okatá :)
patroveckypitrs
Pár dni som nepozeral recepty a takéto dobrotky mi ušli. Aj bravčoviny je dobrá sviečková ja ju mám rád. 5*****.
terinka55
Výborne si navarila. Aj ja to striedam. Parádna knedľa. Pochvala!
babkamt
@luss44 bolo to dobré aj z bravčového mäsa. Ďakujem za pochvalu . Knedľu si robím sama. Nemám rada kupovanú. @xyz tak to robieval môj otec. Voľakedy sa zelenina pasírovala, čo trvalo určite dlhšie ako mne s ponorným mixérom. A mäso sa lepšie krájalo, neobschlo na povrchu. @patroveckypitrs sviečková je v kurze aj u nás:-) Ďakujem za pekné hodnotenie. @terinka55 ďakujem za pochvalu knedle. @dr aby sa mi lepšie krájalo. Všimni si moju odpoveď pre @xyz .
1x fefka
katarina64
ten koniec mi príde nedotiahnutý,vyberieme a dáme do studenej vody...a čo potom,je mi jasne,že príde zahusťovanie len neviem ako a prečo sa potom mäso dáva do studenej vody...
katarina64
jasné prepáč,do studenej vody aby rýchlo zachladlo a medzi tým dokončíš omáčku...uložené...
evanaaa
Mäso síce nenamáčam, ale robím podobne, aj tú horčicu dávam, tak to robila s ňou aj moja mama, niekedy pečiem mäso so zeleninou v rúre, ale veľký rozdiel v chuti nebadám. Aha - slaninu nedávam, raz som dala, ale mi tam prerážala trochu chuť, vadilo mi to. Zatiaľ som robievala len z hovädzieho, ale niekedy vyskúšam aj bravčové.
babkamt
@veronika verím, že ti tečú slinky:-) @ali123dakujem za link, mäso sa dá spraviť na rôzne spôsoby. Aj ten tvoj môže byť fajn. @katarina64 po vybratí mäsa z hrnca, vyberiem koreniny, ponorným mixérom rozmixujem zeleninu, pridám šľahačku, dochutím, omáčku prevarím. Zelenina so šľahačkou mi zahustila omáčku dostatočne. Nemusela som zahusťovať múkou. Mäso vyberiem z vody a nakrájam na plátky. Vložím do omáčky. Servírujem s domácou knedľou. @evanaaa v rúre som ešte nerobila. Používam tlakový hrniec, to sa mi zdá rýchlejšie. Niekto slaninou prešpikuje mäso. Ja to nemám rada, preto volím tento spôsob. Po rozmixovaní zostáva len jemná chuť slaniny. Tiež som robila z bravčového prvý krát. Zvyčajne robím z hovädzieho mäsa.
gitka61
Prave som vychutnavala svieckovu z plecka musim uznat ze je chutovovyborna slaninku som vynechala.Ked som vybrala z kuchty pochopila som preco treba masko ochladit o moc lepsie sa kraja.Dakujem za fajn receptik.***** :-)
babkamt
@gitka61 ďakujem, že si varila podľa môjho receptu. Teší ma, že si bola spokojná s výsledkom.
janger
Verim, ze aj tento sposob, s bravcovinou je to vyborny! Tiez sa trosku divim tomu namoceniu do studenej vody... Ale nepochybujem, lebo vsetky recepty, co som od teba vyskusala, boli velmi dobre :-). To masko potom podavas studene? Ale zrejme potom tie platky este prehrejes v omacke...
babkamt
@janger mäso nakrájam na plátky, vložím prehriať do hotovej omáčky. Môj otec bol kuchár a aj doma robil tak, ako v reštaurácii. Ako mladá kuchárka, ktorá dostala všetko hotové na stôl, som sa moc nezaujímala o varenie a pečenie. Mala som malé deti, chodila som do práce. Aj moja mama výborne varila.Teraz to ľutujem, lebo som sa mohla mnohému od neho priučiť. Pri príprave tohto jedla som si na neho spomínala a spomenula som si na vloženie mäsa do studenej vody:-) Kde sú tie časy, keď na vianoce sme všetky štyri deti dostali napečené drobné pečivo, makovníky a orechovníky a iné dobroty. Teraz si musím spraviť všetko sama. Ďakujem, že skúšaš aj moje recepty.
arnilka
pekne. robím podobne, vyskúšam namočiť mäsíčko do studenej vody podľa teba :-)
5*
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@arnilka vitaj na vareche :):):) Vidím,že sa ti recept páči,keď ho už komentuješ tretíkrát.
Namáčanie mäsa do studenej vody neodporúčam.Po márnej snahe pochopiť to,dá sa pripustiť ako núdzové riešenie,ale určite nie štandard.Mäso potrebuje oddýchnuť,čiastočne vychladne a nie je problém ho nakrájať.Pokiaľ sú obavy z jeho oschýňania (hov. varené a pečené),stačí zabaliť do alobalu a nechať vychladnúť.
janger
Mila @babkamt , viem, ze sa na tvoje recepty da spolahnut :-)...Okrem toho, ak treba, vzdy poradis...Ako ty spominas, ani ja som si to volakedy nejako moc nevsimala, ako treba to, ci ono...Moc ma to nezaujimalo, bola skola a tak...Ale to tak asi u mnohych...Tak to bolo volakedy, tak to je teraz :-)... Na mnohe veci mame uz len spomienky.
babkamt
@arnika ďakujem za komentár.@xyz mäso som mala ponorené v studenej vode krátku chvíľku, kým som dorobila omáčku. Ak sa ti tento spôsob nepáči, sprav si podľa seba. @janger v mladosti sme mali iné starosti. Teraz na dôchodku máme čas venovať sa aj koníčkom. Skôr sme sa vo voľnom čase venovali turistike. Nelenilo sa nám v piatok vyraziť do Tatier. Niekedy si s vnučkou prezeráme fotografie.Švagor nás zorganizoval, išli sme celá rodina. Moje dve sestry, brat, niekedy aj moji rodičia. Vyrazili sme na piatich autách. V Euro kempe sme si postavili stany do kruhu, aby starí rodičia mohli lepšie ustriehnuť päť malých vnúčat. To boli dobré časy. Švagor už žiaľ nie je medzi nami.
babkamt
@xyz do alobalu balím na chvíľu minútky. Túto fotku som robila z poslednej porcie na druhý deň. Viem, že nie je ukážková. @radox beriem na vedomie.
mineo
Recept fajn, klasika. Dúfam, že si dáme všetci záležať na pôvode zeleniny a mäska, čo si myslím, že sa dosť málo spomína. Práve som prišiel z potravín a som riadne vytočený. Vychýrené potraviny Klas a dodávateľ Horti, mrkva Poľsko, Holandsko, petržlen Poľsko, zeler Srbsko, aspoň cibuľa bola zo Slovenska. Takže mrkvu som kúpil Holandskú, tá aspoň voňala ako mrkva a ostatné som mal. Takže pozor na pôvod potravín. Taktiež by som spomenul horčicu, môže a nemusí byť, ak áno tak horčicu nekupupujte s benzoanom sodným. Dôvody si ľahko nájdete na googli. Benzoan sodný sa nachádza vo viacerých potravinách(kapusta, minerálne vody a pod) a v spojení s kyselinou askorbovou(vitamín C) vzniká benzén, ktorý je jedovatý a karcinogénny. Chladenie mäska vo vode to nie, lepšie nechať dojsť do alobalu a nabrúsiť nože, aby sa ľahšie krájalo. :)
babkamt
Na Slovensku je to tak ako píšeš. Najhoršie je to s mäsom. Ťažko sa dopátraš odkiaľ pochádza. Hoci sme boli sebestační, teraz je väčšina potravín z dovozu. Na našich bývalých družstvách sú rôzne firmy, ktoré sa nevenujú chovu .
sara50
Koreniny odporúčam do sitka-vajíčka na čaj, netreba ich potom prácne hľadať. V potravinách sa dajú tieto koreniny kúpiť aj vo vrecúškach ako čaj. Mäsko si radšej dávam do alobalu ale inak fajn.
jamayla
Prepáč, že sa pýtam, ale som neskúsená kuchárka a navyše s kuchtou nemám žiadne skúsenosti. Do kuchty dáš okrem mäsa, vodu, soľ a aj niečo iné?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia