Kuracia pečeň so škvarkami fotorecept
Foto: Sracz
Jednoduchú restovanú pečeň som obohatil podľa mojej predstavy a našich chutí. Vynikajúco zaúradovala i kombinácia údenej slaniny, červenej kapie a polokyslého jablka. Chutné raňajkové Zobraziť celý popisJednoduchú restovanú pečeň som obohatil podľa mojej predstavy a našich chutí. Vynikajúco zaúradovala i kombinácia údenej slaniny, červenej kapie a polokyslého jablka. Chutné raňajkové jedlo s francúzskou bagetkou, alebo obedňajšie so slovenskou ryžou, či so zemiakovou kašou. Za čias našeho bezstarostného detstva, sme sa s bratom Imrom predbiehali v „móresnosti“, lebo podľa vyššieho princípu mravného našej Mamky, najbližšiu restovanú pečeň dostal ten, kto cez týždeň nazbieral viac „plus” bodov.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500-600 g |
|
2-3 PL ( „Liptov” plnotučná) |
|
120-150 g |
|
1 ks väčšia |
|
1 ks tvrdšie |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
1-2 PL |
|
200-250 ml |
|
podľa chuti |
|
1-1,5 KL |
|
podľa chuti |
|
3-4 PL strúhaný (oštiepok) |
|
podľa potreby (alebo pečivo) |
|
Postup
-
1
Začal som včera večer, keď som kuracie pečene zbavil nežiadúcich „príveskov”, poumýval, odblanil a v miske s viečkom zmiešal s 2-3 PL plnotučnej liptovskej horčice. Zaviečkovanú misku s pečeňou som následne uložil na noc do chladničky. Ráno už stačilo všetko poukladať na pracovný pult, pokrájať údenú slaninu (olej na obrázku plní iba funkciu pohyblivej zásoby) a
-
2
vyškvariť ju v rajnici a hotové škvarky uložiť do teplej „broderňi” elektrickej rúry.
-
3
Priebežne so škvarením slaniny, som pokrájal červenú cibuľu, papriku a jablko, ktoré som
-
4
v poradí kúsky jablka, kapie a
-
5
cibule, v priebehu 5-7´ orestoval na výpeku zo slaniny.
-
6
Do takto tepelne pripraveného základu som teraz vložil v horčici celú noc „marinovanú” pečeň a
-
7
po premiešaní ju nechal 4´ bez vyrušovania podusiť. Potom som pečeň posypal čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou červenou paprikou, priložil kocku masla, premiešal a
-
8
nechal restovať druhé 4´. Na záver som, už pri vypnutom ohreve, orestovanú pečeň posypal dobrou "chlapskou" hrsťou pokrájanej petržlenovej vňate, dochutil soľou, premiešal a servíroval.
-
9
… ale jedlo na porcelánovom tanieri, posypané strúhaným parmezánom a s teplými kúskami vyškvarenej slaniny, predsa len vyzerá lepšie a chutnejšie!
-
10
Veľký gecko, umáraný ako my tunajšou horúčavou, sa rád príde ochladiť pod citrónovník.
Diskusia k receptu