Kuracia pečeň
Kuracia pečeň

Kuracia pečeň so škvarkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. septembra 2018
Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept)
Foto: Sracz

Jednoduchú restovanú pečeň som obohatil podľa mojej predstavy a našich chutí. Vynikajúco zaúradovala i kombinácia údenej slaniny, červenej kapie a polokyslého jablka. Chutné raňajkové jedlo s francúzskou bagetkou, alebo obedňajšie so slovenskou ryžou, či so zemiakovou kašou. Za čias našeho bezstarostného detstva, sme sa s bratom Imrom predbiehali v „móresnosti“, lebo podľa vyššieho princípu mravného našej Mamky, najbližšiu restovanú pečeň dostal ten, kto cez týždeň nazbieral viac „plus” bodov.

2-4
porcie
15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g
2-3 PL ( „Liptov” plnotučná)
120-150 g
1 ks väčšia
1 ks tvrdšie
1 ks
podľa potreby
1-2 PL
200-250 ml
podľa chuti
1-1,5 KL
podľa chuti
3-4 PL strúhaný (oštiepok)
podľa potreby (alebo pečivo)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začal som včera večer, keď som kuracie pečene zbavil nežiadúcich „príveskov”, poumýval, odblanil a v miske s viečkom zmiešal s 2-3 PL plnotučnej liptovskej horčice. Zaviečkovanú misku s pečeňou som následne uložil na noc do chladničky. Ráno už stačilo všetko poukladať na pracovný pult, pokrájať údenú slaninu (olej na obrázku plní iba funkciu pohyblivej zásoby) a

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vyškvariť ju v rajnici a hotové škvarky uložiť do teplej „broderňi” elektrickej rúry.

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priebežne so škvarením slaniny, som pokrájal červenú cibuľu, papriku a jablko, ktoré som

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v poradí kúsky jablka, kapie a

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cibule, v priebehu 5-7´ orestoval na výpeku zo slaniny.

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do takto tepelne pripraveného základu som teraz vložil v horčici celú noc „marinovanú” pečeň a

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po premiešaní ju nechal 4´ bez vyrušovania podusiť. Potom som pečeň posypal čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou červenou paprikou, priložil kocku masla, premiešal a

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nechal restovať druhé 4´. Na záver som, už pri vypnutom ohreve, orestovanú pečeň posypal dobrou "chlapskou" hrsťou pokrájanej petržlenovej vňate, dochutil soľou, premiešal a servíroval.

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    … ale jedlo na porcelánovom tanieri, posypané strúhaným parmezánom a s teplými kúskami vyškvarenej slaniny, predsa len vyzerá lepšie a chutnejšie!

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Veľký gecko, umáraný ako my tunajšou horúčavou, sa rád príde ochladiť pod citrónovník.

    Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: