Kuracia pečeň

Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jednoduchú restovanú pečeň som obohatil podľa mojej predstavy a našich chutí. Vynikajúco zaúradovala i kombinácia údenej slaniny, červenej kapie a polokyslého jablka. Chutné raňajkové jedlo s francúzskou bagetkou, alebo obedňajšie so slovenskou ryžou, či so zemiakovou kašou. Za čias našeho bezstarostného detstva, sme sa s bratom Imrom predbiehali v „móresnosti“, lebo podľa vyššieho princípu mravného našej Mamky, najbližšiu restovanú pečeň dostal ten, kto cez týždeň nazbieral viac „plus” bodov.

2-4
porcie
15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začal som včera večer, keď som kuracie pečene zbavil nežiadúcich „príveskov”, poumýval, odblanil a v miske s viečkom zmiešal s 2-3 PL plnotučnej liptovskej horčice. Zaviečkovanú misku s pečeňou som následne uložil na noc do chladničky. Ráno už stačilo všetko poukladať na pracovný pult, pokrájať údenú slaninu (olej na obrázku plní iba funkciu pohyblivej zásoby) a
  2. vyškvariť ju v rajnici a hotové škvarky uložiť do teplej „broderňi” elektrickej rúry.
  3. Priebežne so škvarením slaniny, som pokrájal červenú cibuľu, papriku a jablko, ktoré som
  4. v poradí kúsky jablka, kapie a
  5. cibule, v priebehu 5-7´ orestoval na výpeku zo slaniny.
  6. Do takto tepelne pripraveného základu som teraz vložil v horčici celú noc „marinovanú” pečeň a
  7. po premiešaní ju nechal 4´ bez vyrušovania podusiť. Potom som pečeň posypal čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou červenou paprikou, priložil kocku masla, premiešal a
  8. nechal restovať druhé 4´. Na záver som, už pri vypnutom ohreve, orestovanú pečeň posypal dobrou "chlapskou" hrsťou pokrájanej petržlenovej vňate, dochutil soľou, premiešal a servíroval.
  9. … ale jedlo na porcelánovom tanieri, posypané strúhaným parmezánom a s teplými kúskami vyškvarenej slaniny, predsa len vyzerá lepšie a chutnejšie!
  10. Veľký gecko, umáraný ako my tunajšou horúčavou, sa rád príde ochladiť pod citrónovník.