Zemiakové gule
Zemiakové gule

Krumpláče babky Žofky fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 18. mája 2018
Krumpláče babky Žofky (fotorecept)
Foto: kvakac

Tieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom Zobraziť celý popisTieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom si uctím spomienku na ňu. Neviem ako s cestom čarovala, ona do neho vajce nedávala a držalo jej pekne spolu. Ja tam musím pridať to vajce, aby to tak pekne držalo spolu.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na krumpláče:
4 ks stredné (typ B - C)
1 - 2 ks
2 - 3 strúčiky
1 ks
Na zálievku:
200 g (najlepšie domáca)
2 ks veľká
3 ks strúčiky
20 g (plátok)
1/2 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Pečienku z králika dobre umyjeme. Zemiaky očistíme. Cesnak pretlačíme cez lis na cesnak. Pretože som lenivý, tak som pečienky a zemiaky rozmixoval. Nechcelo sa mi to na jemno drhnúť. Pridáme cesnak, koreniny, soľ a vajce. Postupne pridáme hladkú muku, toľko aby cesto bolo husté. Najlepšie skúsime jeden kúsok dať do vriacej vody či sa nerozvára. Vodu na cesto tiež osolíme a ja som dal do nej aj kožu zo slaniny, nech vonia po slanine. Polievkovou lyžicou naberáme cesto a hádžeme do vriacej vody. Varíme asi 10 minút, kým krumplače nevyjdú na povrch. Dajme pozor, aby sa nelepili na dno hrnca. Potom ich cez sitko zlejeme. Po odkvapkaní vody dáme do hrnca.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na zálievku si slaninu nakrájame na kocky aj cibuľu na hrubšie. Spolu to opražíme na masti s plátkom masla do červena. Počas toho tam pridáme rascu, korenie a cesnak. Potom to zalejeme vodou a chvíľu povaríme. Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie, majorán a odstavíme.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Touto zálievkou zalejeme krumplače, zľahka premiešame a máme hotovo.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

bystro
Pána beka ja som na toto jedlo už skoro zabudol. U nás sa to tiež robilo, len sme to volali gugane. Zajtra veru urobíme pečienka je už vytiahnutá z mrazaku. Vďaka za pripomenutie.
evelynba
Paráda, tieto jednoduché a chutné ľudové recepty ma vždy dostanú... Ukladám do KK, určite niekedy urobím. Môže byť aj bez pečienky, však?
sovka62
Nevídané, neslýchané, pre mňa úplná novinka. Slintám ako Pavlovov pes a je mi veľmi ľúto, že som takýto recept neobjavila pred rokmi, kým som mohla zjesť všetko, čo nezjedlo mňa. Dnes by som takýto obed určite neprežila v zdraví, ale budem snívať.......
begonia2
Zrovna včera zlatík hovoril, že by nebolo na škodu dnes uvariť niečo od cesta. Tento recept je ako na zavolanie, mám len kuraciu pečienku no použijem aj tu. Už sa teším na obed.
kvakac
@Evelynba (19.5.2018 06:21)

Niekedy to robím aj s mäsom z polievky, ktoré rozmixujem. No ale nie je to pravé orechové.
kvakac
@Sovka62 (19.5.2018 06:47)

Raz za čas aj v pekle sú hody. Keď už ma buď horšie, tak nech je z čoho. Ja sa držím toho.
kvakac
@Stanci11 (19.5.2018 11:58)

No vidíš čo by človek nespravil z lásky k rodičom. Daj vedieť ako chutilo. Ja som to pár krát skúsil aj z kačacej pečienky a z tej to je eňo ňuno.
jack
Fúúúha dobré,kalorické a šmakovné :) Ani u nás na " vychodze" som sa s tým nestretla. A to ešte neznamená,že tu nič nie je :DDD
1x kvakac
kvakac
@Jack (19.5.2018 19:57)

Dík za komentík. No vidíš, ako nás každý klame a potom si na západe myslíme, že je to pravda.
modrenka
Veľmi pekný recept, takéto varené zemiakovopečienkové knedličky/noky rada vyskúšam.
Z podobného cesta sa u nás robili placky. S jedinou zmenou - zemiaky a pečienka v rovnakom množstve. Pečienka akákoľvek, ak bola napr. bravčová, cesto stmavlo, tak sme ich volali nie pečienkové ale "čierne placky" :) Už nešla zálievka na ne, ale ku nim bol dresing alebo príloha. So zeleninou dusenou (anglická zel./špenát/kôprovka) alebo čerstvou (šalát uhorkový/paradajkový), je to úplne vynikajúci domáci obed alebo večera.
matata1
U nás takto robíme pečienkové halušky do hoviadkovej polievky (vývaru), len s tým rozdielom, že sa do vývaru hádžu drobné haluštičky . Keď sa táto dobrota uvarí, konzumujem ich podobne ako klasické halušky. Polievku už nepotrebujem. Len si ich zalejem trochou vývaru, v ktorom sa varili. Nevyzerá to ktovie ako lákavo, ale o to lepšie chutí. Robia sa ale s bravčovou pečeňou.
45678
@kvakac ,babka možno použila hrubú múku,ako ja bez vajíčka:-) chvíľu cesto nechať postáť a potom hádzať.Vyborne retro jedlo:-p
kvakac
@45678 (22.5.2018 14:02)

S tou hrubou mukou áno je to jednoduchšie. No ona práve používala hladkú muku. Celý fígeľ je odhadnúť hustotu toho cesta.
1x 45678
kvakac
@Monty469 (26.5.2018 19:08)

Vďaka za koment sú veru dobré. Môže sa použiť aj hydinová pečienka.