Zemiakové gule
Zemiakové gule

Krumpláče babky Žofky fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 18. mája 2018
Krumpláče babky Žofky (fotorecept)
Foto: kvakac

Tieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom si uctím spomienku na ňu. Neviem ako s cestom čarovala, ona do neho vajce nedávala a držalo jej pekne spolu. Ja tam musím pridať to vajce, aby to tak pekne držalo spolu.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na krumpláče:
4 ks stredné (typ B - C)
1 - 2 ks
2 - 3 strúčiky
1 ks
Na zálievku:
200 g (najlepšie domáca)
2 ks veľká
3 ks strúčiky
20 g (plátok)
1/2 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Pečienku z králika dobre umyjeme. Zemiaky očistíme. Cesnak pretlačíme cez lis na cesnak. Pretože som lenivý, tak som pečienky a zemiaky rozmixoval. Nechcelo sa mi to na jemno drhnúť. Pridáme cesnak, koreniny, soľ a vajce. Postupne pridáme hladkú muku, toľko aby cesto bolo husté. Najlepšie skúsime jeden kúsok dať do vriacej vody či sa nerozvára. Vodu na cesto tiež osolíme a ja som dal do nej aj kožu zo slaniny, nech vonia po slanine. Polievkovou lyžicou naberáme cesto a hádžeme do vriacej vody. Varíme asi 10 minút, kým krumplače nevyjdú na povrch. Dajme pozor, aby sa nelepili na dno hrnca. Potom ich cez sitko zlejeme. Po odkvapkaní vody dáme do hrnca.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na zálievku si slaninu nakrájame na kocky aj cibuľu na hrubšie. Spolu to opražíme na masti s plátkom masla do červena. Počas toho tam pridáme rascu, korenie a cesnak. Potom to zalejeme vodou a chvíľu povaríme. Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie, majorán a odstavíme.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Touto zálievkou zalejeme krumplače, zľahka premiešame a máme hotovo.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Pána beka ja som na toto jedlo už skoro zabudol. U nás sa to tiež robilo, len sme to volali gugane. Zajtra veru urobíme pečienka je už vytiahnutá z mrazaku. Vďaka za pripomenutie.
Nevídané, neslýchané, pre mňa úplná novinka. Slintám ako Pavlovov pes a je mi veľmi ľúto, že som takýto recept neobjavila pred rokmi, kým som mohla zjesť všetko, čo nezjedlo mňa. Dnes by som takýto obed určite neprežila v zdraví, ale budem snívať.......
Zrovna včera zlatík hovoril, že by nebolo na škodu dnes uvariť niečo od cesta. Tento recept je ako na zavolanie, mám len kuraciu pečienku no použijem aj tu. Už sa teším na obed.
@Stanci11 (19.5.2018 11:58)

No vidíš čo by človek nespravil z lásky k rodičom. Daj vedieť ako chutilo. Ja som to pár krát skúsil aj z kačacej pečienky a z tej to je eňo ňuno.
Fúúúha dobré,kalorické a šmakovné :) Ani u nás na " vychodze" som sa s tým nestretla. A to ešte neznamená,že tu nič nie je :DDD
Veľmi pekný recept, takéto varené zemiakovopečienkové knedličky/noky rada vyskúšam.
Z podobného cesta sa u nás robili placky. S jedinou zmenou - zemiaky a pečienka v rovnakom množstve. Pečienka akákoľvek, ak bola napr. bravčová, cesto stmavlo, tak sme ich volali nie pečienkové ale "čierne placky" :) Už nešla zálievka na ne, ale ku nim bol dresing alebo príloha. So zeleninou dusenou (anglická zel./špenát/kôprovka) alebo čerstvou (šalát uhorkový/paradajkový), je to úplne vynikajúci domáci obed alebo večera.
U nás takto robíme pečienkové halušky do hoviadkovej polievky (vývaru), len s tým rozdielom, že sa do vývaru hádžu drobné haluštičky . Keď sa táto dobrota uvarí, konzumujem ich podobne ako klasické halušky. Polievku už nepotrebujem. Len si ich zalejem trochou vývaru, v ktorom sa varili. Nevyzerá to ktovie ako lákavo, ale o to lepšie chutí. Robia sa ale s bravčovou pečeňou.

Pridaj komentár k receptu: