Zemiakové gule
Zemiakové gule

Krumpláče babky Žofky fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 18. mája 2018
Krumpláče babky Žofky (fotorecept)
Foto: kvakac

Tieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom si uctím spomienku na ňu. Neviem ako s cestom čarovala, ona do neho vajce nedávala a držalo jej pekne spolu. Ja tam musím pridať to vajce, aby to tak pekne držalo spolu.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na krumpláče:
4 ks stredné (typ B - C)
1 - 2 ks
2 - 3 strúčiky
1 ks
Na zálievku:
200 g (najlepšie domáca)
2 ks veľká
3 ks strúčiky
20 g (plátok)
1/2 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Pečienku z králika dobre umyjeme. Zemiaky očistíme. Cesnak pretlačíme cez lis na cesnak. Pretože som lenivý, tak som pečienky a zemiaky rozmixoval. Nechcelo sa mi to na jemno drhnúť. Pridáme cesnak, koreniny, soľ a vajce. Postupne pridáme hladkú muku, toľko aby cesto bolo husté. Najlepšie skúsime jeden kúsok dať do vriacej vody či sa nerozvára. Vodu na cesto tiež osolíme a ja som dal do nej aj kožu zo slaniny, nech vonia po slanine. Polievkovou lyžicou naberáme cesto a hádžeme do vriacej vody. Varíme asi 10 minút, kým krumplače nevyjdú na povrch. Dajme pozor, aby sa nelepili na dno hrnca. Potom ich cez sitko zlejeme. Po odkvapkaní vody dáme do hrnca.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na zálievku si slaninu nakrájame na kocky aj cibuľu na hrubšie. Spolu to opražíme na masti s plátkom masla do červena. Počas toho tam pridáme rascu, korenie a cesnak. Potom to zalejeme vodou a chvíľu povaríme. Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie, majorán a odstavíme.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Touto zálievkou zalejeme krumplače, zľahka premiešame a máme hotovo.

    Krumpláče babky Žofky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Paráda, tieto jednoduché a chutné ľudové recepty ma vždy dostanú... Ukladám do KK, určite niekedy urobím. Môže byť aj bez pečienky, však?
Nevídané, neslýchané, pre mňa úplná novinka. Slintám ako Pavlovov pes a je mi veľmi ľúto, že som takýto recept neobjavila pred rokmi, kým som mohla zjesť všetko, čo nezjedlo mňa. Dnes by som takýto obed určite neprežila v zdraví, ale budem snívať.......
Tak toto som nikdy v živote nevidela, nepočula. Ja si to uložím a skúsim pretlačiť experiment doma...minimálne ocino bude nadšený :D