Krumpláče babky Žofky fotorecept
Foto: kvakac
Tieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom Zobraziť celý popisTieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom si uctím spomienku na ňu. Neviem ako s cestom čarovala, ona do neho vajce nedávala a držalo jej pekne spolu. Ja tam musím pridať to vajce, aby to tak pekne držalo spolu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na krumpláče: | |
4 ks stredné (typ B - C) |
|
|
|
1 - 2 ks |
|
2 - 3 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
Na zálievku: | |
200 g (najlepšie domáca) |
|
2 ks veľká |
|
3 ks strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 g (plátok) |
|
1/2 l |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Pečienku z králika dobre umyjeme. Zemiaky očistíme. Cesnak pretlačíme cez lis na cesnak. Pretože som lenivý, tak som pečienky a zemiaky rozmixoval. Nechcelo sa mi to na jemno drhnúť. Pridáme cesnak, koreniny, soľ a vajce. Postupne pridáme hladkú muku, toľko aby cesto bolo husté. Najlepšie skúsime jeden kúsok dať do vriacej vody či sa nerozvára. Vodu na cesto tiež osolíme a ja som dal do nej aj kožu zo slaniny, nech vonia po slanine. Polievkovou lyžicou naberáme cesto a hádžeme do vriacej vody. Varíme asi 10 minút, kým krumplače nevyjdú na povrch. Dajme pozor, aby sa nelepili na dno hrnca. Potom ich cez sitko zlejeme. Po odkvapkaní vody dáme do hrnca.
-
2
Na zálievku si slaninu nakrájame na kocky aj cibuľu na hrubšie. Spolu to opražíme na masti s plátkom masla do červena. Počas toho tam pridáme rascu, korenie a cesnak. Potom to zalejeme vodou a chvíľu povaríme. Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie, majorán a odstavíme.
-
3
Touto zálievkou zalejeme krumplače, zľahka premiešame a máme hotovo.
Dik daj vedieť.
Niekedy to robím aj s mäsom z polievky, ktoré rozmixujem. No ale nie je to pravé orechové.
Raz za čas aj v pekle sú hody. Keď už ma buď horšie, tak nech je z čoho. Ja sa držím toho.
Daj vedieť ako si zlatík pošmakol.
No vidíš čo by človek nespravil z lásky k rodičom. Daj vedieť ako chutilo. Ja som to pár krát skúsil aj z kačacej pečienky a z tej to je eňo ňuno.
Dík za komentík. No vidíš, ako nás každý klame a potom si na západe myslíme, že je to pravda.
Dík za komentík.
Z podobného cesta sa u nás robili placky. S jedinou zmenou - zemiaky a pečienka v rovnakom množstve. Pečienka akákoľvek, ak bola napr. bravčová, cesto stmavlo, tak sme ich volali nie pečienkové ale "čierne placky" :) Už nešla zálievka na ne, ale ku nim bol dresing alebo príloha. So zeleninou dusenou (anglická zel./špenát/kôprovka) alebo čerstvou (šalát uhorkový/paradajkový), je to úplne vynikajúci domáci obed alebo večera.
S tou hrubou mukou áno je to jednoduchšie. No ona práve používala hladkú muku. Celý fígeľ je odhadnúť hustotu toho cesta.
Vďaka za koment sú veru dobré. Môže sa použiť aj hydinová pečienka.
Vďaka za koment je to niečo podobné a pritom dobré.