Zemiakové gule

Krumpláče babky Žofky (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Tieto krumplače moja babka vedela také dobré uvariť, že som si musel vždy dať dupľu. Je to regionálny recept zo stredného Považia. Týmto receptom si uctím spomienku na ňu. Neviem ako s cestom čarovala, ona do neho vajce nedávala a držalo jej pekne spolu. Ja tam musím pridať to vajce, aby to tak pekne držalo spolu.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Pečienku z králika dobre umyjeme. Zemiaky očistíme. Cesnak pretlačíme cez lis na cesnak. Pretože som lenivý, tak som pečienky a zemiaky rozmixoval. Nechcelo sa mi to na jemno drhnúť. Pridáme cesnak, koreniny, soľ a vajce. Postupne pridáme hladkú muku, toľko aby cesto bolo husté. Najlepšie skúsime jeden kúsok dať do vriacej vody či sa nerozvára. Vodu na cesto tiež osolíme a ja som dal do nej aj kožu zo slaniny, nech vonia po slanine. Polievkovou lyžicou naberáme cesto a hádžeme do vriacej vody. Varíme asi 10 minút, kým krumplače nevyjdú na povrch. Dajme pozor, aby sa nelepili na dno hrnca. Potom ich cez sitko zlejeme. Po odkvapkaní vody dáme do hrnca.
  2. Na zálievku si slaninu nakrájame na kocky aj cibuľu na hrubšie. Spolu to opražíme na masti s plátkom masla do červena. Počas toho tam pridáme rascu, korenie a cesnak. Potom to zalejeme vodou a chvíľu povaríme. Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie, majorán a odstavíme.
  3. Touto zálievkou zalejeme krumplače, zľahka premiešame a máme hotovo.