Cestoviny s omáčkou

Krémové rigatoni s hubovou omáčkou a pancettou

Autor receptu: ellie17

Jemná omáčka s čerstvými šampiňónmi, bielym vínom, tymianom a pancettou.* Dokonalé rýchle jedlo do 30 minút.

4
porcie
10 minút
príprava
18-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca dáme cca 3 litre vody a privedieme ju do varu. Pridáme 1 PL soli. Vsypeme cestoviny a varíme podľa návodu (väčšinou 9–12 minút), ideálne „al dente“. Po uvarení zlejeme vodu, ale odložíme 100 ml vody z cestovín – môže sa hodiť na zjemnenie omáčky.
  2. Panvicu rozohrejeme na stredne silnom ohni. Vložíme pancettu nakrájanú na kocky a opečieme ju 3–4 minúty, kým nepustí tuk a nezačne chrumkať. Pridáme maslo a olivový olej.
  3. Pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme 4 minúty do sklovita. Pridáme cesnak a restujeme 30 sekúnd – len kým zavonia.
  4. Pridáme šampiňóny – NEsoliť! Opekáme na silnom ohni 5–7 minút, aby sa zatiahli a získali zlatisté okraje. Keď sú zlaté, posolíme ich jemne a premiešame.
  5. Prilejeme biele víno. Necháme ho 2–3 minúty bublať, kým sa alkohol odparí a omáčka zhustne.
  6. Znížime oheň na stredný stupeň. Pridáme smotanový syr a miešame, kým sa úplne nerozpustí a nevytvorí hladkú omáčku. Vlejeme smotanu na varenie. Pridáme tymian, čierne korenie a parmezán. Varíme 4–6 minút, kým omáčka jemne nezhustne. Ak je príliš hustá, pridáme 1–2 PL vody z cestovín.
  7. Vmiešame uvarené cestoviny priamo do panvice. Premiešame tak, aby sa omáčka dostala do všetkých zárezov cestovín. Podľa chuti dochutíme soľou.
  8. Podávame horúce, posypané parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.