Cestoviny s omáčkou
Krémové rigatoni s hubovou omáčkou a pancettou
Autor receptu: ellie17
Jemná omáčka s čerstvými šampiňónmi, bielym vínom, tymianom a pancettou.* Dokonalé rýchle jedlo do 30 minút.
|
4 porcie |
10 minút príprava |
18-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Do veľkého hrnca dáme cca 3 litre vody a privedieme ju do varu.
Pridáme 1 PL soli.
Vsypeme cestoviny a varíme podľa návodu (väčšinou 9–12 minút), ideálne „al dente“.
Po uvarení zlejeme vodu, ale odložíme 100 ml vody z cestovín – môže sa hodiť na zjemnenie omáčky.
- Panvicu rozohrejeme na stredne silnom ohni.
Vložíme pancettu nakrájanú na kocky a opečieme ju 3–4 minúty, kým nepustí tuk a nezačne chrumkať.
Pridáme maslo a olivový olej.
- Pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme 4 minúty do sklovita.
Pridáme cesnak a restujeme 30 sekúnd – len kým zavonia.
- Pridáme šampiňóny – NEsoliť!
Opekáme na silnom ohni 5–7 minút, aby sa zatiahli a získali zlatisté okraje.
Keď sú zlaté, posolíme ich jemne a premiešame.
- Prilejeme biele víno.
Necháme ho 2–3 minúty bublať, kým sa alkohol odparí a omáčka zhustne.
- Znížime oheň na stredný stupeň.
Pridáme smotanový syr a miešame, kým sa úplne nerozpustí a nevytvorí hladkú omáčku.
Vlejeme smotanu na varenie.
Pridáme tymian, čierne korenie a parmezán.
Varíme 4–6 minút, kým omáčka jemne nezhustne.
Ak je príliš hustá, pridáme 1–2 PL vody z cestovín.
- Vmiešame uvarené cestoviny priamo do panvice.
Premiešame tak, aby sa omáčka dostala do všetkých zárezov cestovín.
Podľa chuti dochutíme soľou.
- Podávame horúce, posypané parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.