Krémová polievka z podpňovky smrekovej fotorecept
Foto: afataga
Manžel doniesol z lesa spomínané huby, tak som sa rozhodla, že mu za odmenu urobím polievku. Nikdy som ešte nevarila krémovú, takže prvý pokus Zobraziť celý popisManžel doniesol z lesa spomínané huby, tak som sa rozhodla, že mu za odmenu urobím polievku. Nikdy som ešte nevarila krémovú, takže prvý pokus :-).
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (alebo iné lesné huby) |
|
2 PL sušený |
|
3 PL na dusenie |
|
1 ks veľký |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
|
|
200 ml |
|
2 ČL |
|
cca1500 ml horúca |
|
1 lístok |
|
Postup
-
1
A zasa nič nevážime, ako je u mňa zvykom :-), koľko bolo tých húb neviem, odhadla som. Zabudla som ich odfotiť celé, tak aspoň takto:
-
2
Určite sa dajú použiť aj iné lesné huby. Ja som ešte pre zvýraznenie hubovej chute dala aj trochu lievika namočeného na chvíľu vo vode. Takže do hrnca som dala roztopiť maslo a pridala som huby
-
3
Dusila som ich 10 min., lebo sa ešte budú variť
-
4
Pridala som lievik aj s jeho vodou, pokrájaný zemiak, soľ, rascu, bobkový list a trochu korenia a zaliala som horúcou vodou, aby bolo vody iba tak, aby bolo všetko ponorené, dusila som 20 min.
-
5
Uvarený obsah hrnca som rozmixovala ponorným mixérom aj s bobkáčom, lebo som ho zabudla vybrať :-), doliala som ešte vodu a nechala prejsť varom.
-
6
Do misky som dala necelý kelímok smotany, pridala som 2 naberačky polievky, aby smotana nezažila šok a nezrazila sa a vyliala som ju do polievky. Nechala prejsť varom, ochutila som citrónom a ešte soľou, ale to už je na chuti každého jedného. Na tanieri som ozdobila zvyškom smotany.
@mijaita ako som pisala vyssie, kremovu som robila prvy krat a hladala som aj tu aj inde ako na to, skoro vsade bol zemiak, ten polievku zahusti a nemusim robit zaprazku, hubova bola az az
@izabella929 to je skoda, ze ich nepoznas, maju velmi vyraznu chut
@zuzanka1367 to bol taky momentalny napad, nevadil tam, podla mna, ale jasne, ze nemusi byt
@ampara skoro mas pravdu, je to vaclavka, ale smrekova, teda trochu ina: www.nahuby.sk/atlas-hub/Armillaria-ostoyae/podpnovka-...
podoba sa na tu obecnu, len je taka viac supinata, chutovo velmi podobna, obecna je tu: www.nahuby.sk/atlas-hub/Armillaria-mellea/podpnovka-o...
@jozka2 aj ja som robievala taku zeleninovu, chcela som skusit nieco ine, zemiak je zahustovadlo
@salinka dakuje, mame podobne noty :-)
@tiginko kukni vyssie na link, tato smrekova rastie len na smrekoch, aj na pnoch ale aj na zivych, potvora je to paraziticka, rastie v trsoch, neda sa prehliadnut, ak bude toho roku nejake nabuduce, ten citron skusim, ak bude to nabuduce az za rok, to asi zabudnem :-)
@mijaita ja zas nie som az taky fanusik zasmazky, pouzivam ju malokedy, maslova chut tam bola, huby som dusila na masle
@kecemis dakujem, no mas pravdu, niekde sa pise, ze su tazko stravitelne, mozno pre niekoho ano, ale my s nimi nemame problemy, len ich treba tepelne upravit aspon 30 min.
@margaretka28 posli holuba s kandlickou :-)
@eviana dakujem, bolo
@marianna76 najlepsie keby ti niekto v lese ukazal, ze toto je ono, to sa clovek najlepsie nauci, dakujem
@methi dakujem, ukecana ako vzdy :-)
@havino to sa divim, ked muz taky hubar, no sak ho posli ku mne, ja ti ho zaucim :-), ale aj zo suchacov bude fajna