Krémová cuketová polievka
Krémová cuketová polievka

Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. júla 2019
Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami (fotorecept)
Foto: evusik

Cuketové rezance - ak ste ich ešte nejedli, je načase ich vyskúšať.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks mladá
1 ks mladá
1 ks
3 strúčiky
2 ks
500 ml
Okrem toho:
 strúčik
štipka




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme rezance - pomocou škrabky na zemiaky si z cukety nakrájame čo najdlhšie pásy a tie nakrájame na čo najtenšie slížiky. Dnes už dostať aj škrabky, ktoré hneď narežú zeleninu na slížiky. Ideálne je použiť cuketu žltú aj zelenú, aby to bolo aj na tanieri pekné. Slížiky si odložíme, máličko ich posolíme aby zmäkli. Pred podávaním ich na sitku opláchneme, aby sme ich zbavili prebytočnej soli. Veľmi ale nesoľte, aby cuketa nestratila chrumkavosť. Platí, čím mladšia cuketa, tým menej soli.

    Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ostatnú zeleninu očistíme a nakrájame.

    Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na olivovom olejp podusíme cibuľu s cesnakom, pridáme očistené a nakrájané zemiaky, podlejeme vývarom a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Ostatnú cuketu nakrájame na kocky a pridáme do polievky, dusíme do zmäknutia. Ja dávam cuketu aj so šupkou. Keď je zelenina mäkká, pridáme veľa čerstvej bazalky a rozmixujeme do hladka. Na záver dochutíme kúskom masla a ak treba dosolíme, prípadne okoreníme.

    Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na olivovovm oleji prudko opečieme na polovicu prekrojené cherry paradajky, trochu ich pocukrujeme, aby sme zvýraznili sladkosť. Pridáme nakrájaný cesnak a opražíme len toľko, aby sa cesnak nespálil a nezhorkol.

    Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krémovú polievku podávame s cuketovými slížikmi, opečenými paradajkami a hoblinkami parmezánu, pokvapkané olivovým olejom a ozdobené bazalkou.

    Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mijaita
Mám sbírku dýňových a cukinových polívek, do které si přidám tuhle tvoji, nejen krásně vyfocenou, ale pro mě jeste novinkou, v polívce rozmixovanou bazalkou. Cuketové nudle dělám a jím ráda. Už se na ni těšim, bez polívek nežiju :-)
evusik
@Mijaita (29.7.2019 08:08)

Aj u nás polievka musí byť každý deň. A tekvicové mám veľmi rada. Môj muž nad cuketou ohŕňa nos, ale keď som túto polievku uvarila prvýkrát tak veľmi chválil, že aké dobré rezance. Ja ich dávam aj do cícerovej alebo inej krémovej polievky. Krásne chrumkajú pod zubami :-)
haji
Pěkná a chutná polívčička, krásná fota! Je zajímavé, že někteří pánové mají s cuketami antagonistický vztah. Asi jsou moc zdravé, haha Můj brácha je toho zářným příkladem. Pátrá a zkoumá konzistenci i koláče, jestli tam náhodou "ta potvora" není vpašovaná. Úsměvné.
Děkuji za pěkný receptík!
1x evusik
evusik
@Haji (29.7.2019 10:18)

presne ako môj muž :-) keď vidí cuketu v komore vzdychá, že kto to má zase jesť, ale keď navarím tak zje
včera sme mali kuracie rezne, zemiaky, šalát a ešte aj cuketové placky a chlapec tanier vylizoval :-) tak neviem či tú nenávisť k cuketám na mňa len nehrá :-)
1x haji
evusik
@Stefanm (1.8.2019 12:02)

som poctená, že si vyskúšal a ďakujem za krásne foto :-) teším sa, že chutilo, prajem krásny deň :)
mijaita
@evusik měla chuť na polívku dnes, zalovila v databázi a tvoje na talíři mém byla za chvíli! Parmezan ne, nějak ho nemusím. Skvělá, určitě opakovatelná, díky!!


2x evusik a haji