Krémová dubáková polievka fotorecept
Foto: kvakac
Kto by ju nemal rád. A ešte keď je v nej veľa dubákov.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
600 g |
|
160 g (mrkva, petržlen, zeler) |
|
120 g |
|
50 g (82 %) |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
|
|
2 l |
|
250 ml |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Zemiaky očistíme a nakrájame, zalejeme vodou, pridáme rascu, korenie a soľ. Necháme variť. Slaninu a maslo si rozdelíme na tri časti.
-
2
Jednú časť masla a slaniny, ktorú nakrájame na drobno, dáme na panvicu. Pridáme k tomu jednu lyžicu oleja, všetko to zohrejeme a pridáme koreňovú zeleninu, ktorú sme očistenú postrúhali na veľkých okách. Podusíme, aby mrkva pustila farbu. Zeleninu pridáme k zemiakom variť.
-
3
Na prázdnu panvicu dáme znovu slaninu a maslo. Druhu časť.
-
4
Keď sa maslo rozpustí, dáme na to hríby pokrájané na kúsky a dusíme. Panvicu máme odkrytú.
-
5
To aby sa všetka voda vyparila. Po vyparení vody to dáme k zemiakom povariť. Všetko rozmixujeme na hrubšie a dáme znovu variť. Nalejeme smotanu a chvíľu povaríme. Ak by to bolo moc husté, rozriedime mliekom. Ak dolejeme mlieko, tak sa musí zase chvíľu povariť. A máme polievku hotovú.
-
6
Na tretej časti masla opečieme plátky slaniny a hríby. Použijeme to na ozdobenie polievky.
-
7
Tu je už naložené. Ja mám rád na tom dobré slaninové a hríbové chipsy. Táto polievka je za 45 minút hotová a máme ju veľmi radi.
Vďaka za koment. Krásne a výstižné si to pomenovala.
Vďaka za koment. Veď to so mal aj v pláne nahnať chúťky. Je veru chutná.
Vďaka za koment. Mne tie chipsy tam veľmi pasujú.
Tak podobne je to, @Kvakac vážený a milý kolega s vareškou Kvako, aj s týmto Tvojim, dúfam a verím, že nie s posledným receptom. Ty ním nielen inšpiruješ, ale hlavne PROVOKUJEŠ! Ja som poslednýraz našiel dubáka v novembri 2005 za Bukovcom pri Košiciach. Tu iba „semo_tamo” v špecializovanom AJ_markete, aj to za nekresťanskú cenu (~ 50$ za 250÷300 g balenie), lebo ich letecky transportujú z Maine a Oregon_u. … a Ty? 800 g do polievky a na-vyše ešte aj plátky „chipsy”, na jej dekoráciu! Máš to u mňa ako v ČSOB. Dúfam len, že sa mi po „korunovačnej pandémii” podarí dostať aj do Tvojej ctenej blízkosti. Ale úprimne! Krása, nádhera, chuť i dobrota nevídaná a Tebe s Tvojimi najbližšími zaslúžená, čo Ti zo srdca, aj keď závidím, dožičím! Pozdravuj aj naše hory, lesy, lúky a stráne!
Vďaka za koment. Veď keď rastú tak si človek dopraje čistú chuť dubákov. Aj praženicu robím z nich. Desať dubákov a dve vajcia. Keby nerástli tak dám dva dubáky a desať vajec. Ako hovorili dedovia hríbového hladu nikdy nebude.
Vďaka za koment. Starý otec bol vášnivý hubár. Vždy ich doniesol veľa a starká z nich robila všetko možné a od vtedy to ostalo vo mne. Ta príjemná chuť, ktorá ma stále láka. Okrem dubákov ešte mi chutí muchotrávka cisárska, len to je už vzácnosť objaviť a dokonca neviem čí už nie je chránená.
Vďaka za koment. Ej veru je aj nám patrične chutila.
tak tento komentár nemá chybu,pobavilo
Vďaka za koment. Treba niekoho vyhnať na dubáčiky. Ani mne sa nechcelo, ale keď som začal nachádzať tak aj chuť rástla na zbieranie.
Som rád že vám chutilo. Je to veru chuťovka.