Hubová polievka
Hubová polievka

Krémová dubáková polievka fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 28. júna 2020
Krémová dubáková polievka (fotorecept)
Foto: kvakac

Kto by ju nemal rád. A ešte keď je v nej veľa dubákov.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
600 g
160 g (mrkva, petržlen, zeler)
120 g
50 g (82 %)
1 PL
1 KL
1/2 KL
2 l
250 ml
500 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a nakrájame, zalejeme vodou, pridáme rascu, korenie a soľ. Necháme variť. Slaninu a maslo si rozdelíme na tri časti.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jednú časť masla a slaniny, ktorú nakrájame na drobno, dáme na panvicu. Pridáme k tomu jednu lyžicu oleja, všetko to zohrejeme a pridáme koreňovú zeleninu, ktorú sme očistenú postrúhali na veľkých okách. Podusíme, aby mrkva pustila farbu. Zeleninu pridáme k zemiakom variť.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na prázdnu panvicu dáme znovu slaninu a maslo. Druhu časť.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa maslo rozpustí, dáme na to hríby pokrájané na kúsky a dusíme. Panvicu máme odkrytú.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    To aby sa všetka voda vyparila. Po vyparení vody to dáme k zemiakom povariť. Všetko rozmixujeme na hrubšie a dáme znovu variť. Nalejeme smotanu a chvíľu povaríme. Ak by to bolo moc husté, rozriedime mliekom. Ak dolejeme mlieko, tak sa musí zase chvíľu povariť. A máme polievku hotovú.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tretej časti masla opečieme plátky slaniny a hríby. Použijeme to na ozdobenie polievky.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu je už naložené. Ja mám rád na tom dobré slaninové a hríbové chipsy. Táto polievka je za 45 minút hotová a máme ju veľmi radi.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Ako sa hovorí, je to taká “ spravodlivá” polievka. Voňavá a veľmi chutná. Fajnovo si navaril.
2x haji a kvakac
sracz
Jeden, namiesto motto: Do ordinácie k „čurológovi” vstúpi 82,5 ročný dedko a ponosuje sa. Pán doktor donedávna som sa mohol s mojou ½_čkou „potešiť” 3÷4 razy do týždňa. Teraz už iba maximálne dva razy! Nemohol by ste mi dáko pomôcť? Doktor, už tiež v rokoch, drúzgne päsťou do stola a skríkne na pacienta: „dedo, vy nie ste chorý, vy ste PROVOKATÉR”!
Tak podobne je to, @Kvakac vážený a milý kolega s vareškou Kvako, aj s týmto Tvojim, dúfam a verím, že nie s posledným receptom. Ty ním nielen inšpiruješ, ale hlavne PROVOKUJEŠ! Ja som poslednýraz našiel dubáka v novembri 2005 za Bukovcom pri Košiciach. Tu iba „semo_tamo” v špecializovanom AJ_markete, aj to za nekresťanskú cenu (~ 50$ za 250÷300 g balenie), lebo ich letecky transportujú z Maine a Oregon_u. … a Ty? 800 g do polievky a na-vyše ešte aj plátky „chipsy”, na jej dekoráciu! Máš to u mňa ako v ČSOB. Dúfam len, že sa mi po „korunovačnej pandémii” podarí dostať aj do Tvojej ctenej blízkosti. Ale úprimne! Krása, nádhera, chuť i dobrota nevídaná a Tebe s Tvojimi najbližšími zaslúžená, čo Ti zo srdca, aj keď závidím, dožičím! Pozdravuj aj naše hory, lesy, lúky a stráne!


kvakac
@sracz (28.6.2020 21:21)

Vďaka za koment. Veď keď rastú tak si človek dopraje čistú chuť dubákov. Aj praženicu robím z nich. Desať dubákov a dve vajcia. Keby nerástli tak dám dva dubáky a desať vajec. Ako hovorili dedovia hríbového hladu nikdy nebude.
bembo
Tak takúto by som si dal.Jediné čo mi do nej chýba sú práve tie dubáke.Naša starká(1887/1978)kým žila,mala živnosť aj certifikát na predaj hríbov.Ako chlapec som sa čerstvých hríbov čosi najedol.Bohužiaľ tie časy ostali iba v spomienkach.Ale polievočku si navaril výbornú.
1x kvakac
kvakac
@bembo (29.6.2020 15:31)

Vďaka za koment. Starý otec bol vášnivý hubár. Vždy ich doniesol veľa a starká z nich robila všetko možné a od vtedy to ostalo vo mne. Ta príjemná chuť, ktorá ma stále láka. Okrem dubákov ešte mi chutí muchotrávka cisárska, len to je už vzácnosť objaviť a dokonca neviem čí už nie je chránená.
1x bembo
ilusa
Polievočka musí byť mňam.Ja musím počkať kým prídu dubáčiky .
1x kvakac
kvakac
@ilusa (2.7.2020 11:43)

Vďaka za koment. Treba niekoho vyhnať na dubáčiky. Ani mne sa nechcelo, ale keď som začal nachádzať tak aj chuť rástla na zbieranie.
bembo
Polievočka sa mi zapáčila,len som nemal čerstvé huby.Mal som čerstvé hnedé šamiňóny,a balíček sušených dubákov,tak som sa rozhodol použiť jedny aj druhé.Určite to nemalo tú chuť ako len z čistých dubákov,ale bol som prekvapený(vodu z namočených dubákov som nevylial,ale dal aj s dubákmi do polievky)akú mala aj tak výbornú chuť.Mojim členom rodiny veľmi chutila.Skúšal som najprv bez slaninky akú má chuť,a potom som si dal do nej opečenú slaninku.Tá slaninka ju ešte viac vylepšila.Neviem,či sa mi podarí niekedy zohnať čerstvé dubáky,ale aj túto moju variantu ešte zopakujem,lebo mi chutila.
1x kvakac