Hubová polievka
Hubová polievka

Krémová dubáková polievka fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 28. júna 2020
Krémová dubáková polievka (fotorecept)
Foto: kvakac

Kto by ju nemal rád. A ešte keď je v nej veľa dubákov.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
600 g
160 g (mrkva, petržlen, zeler)
120 g
50 g (82 %)
1 PL
1 KL
1/2 KL
2 l
250 ml
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a nakrájame, zalejeme vodou, pridáme rascu, korenie a soľ. Necháme variť. Slaninu a maslo si rozdelíme na tri časti.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jednú časť masla a slaniny, ktorú nakrájame na drobno, dáme na panvicu. Pridáme k tomu jednu lyžicu oleja, všetko to zohrejeme a pridáme koreňovú zeleninu, ktorú sme očistenú postrúhali na veľkých okách. Podusíme, aby mrkva pustila farbu. Zeleninu pridáme k zemiakom variť.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na prázdnu panvicu dáme znovu slaninu a maslo. Druhu časť.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa maslo rozpustí, dáme na to hríby pokrájané na kúsky a dusíme. Panvicu máme odkrytú.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    To aby sa všetka voda vyparila. Po vyparení vody to dáme k zemiakom povariť. Všetko rozmixujeme na hrubšie a dáme znovu variť. Nalejeme smotanu a chvíľu povaríme. Ak by to bolo moc husté, rozriedime mliekom. Ak dolejeme mlieko, tak sa musí zase chvíľu povariť. A máme polievku hotovú.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tretej časti masla opečieme plátky slaniny a hríby. Použijeme to na ozdobenie polievky.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu je už naložené. Ja mám rád na tom dobré slaninové a hríbové chipsy. Táto polievka je za 45 minút hotová a máme ju veľmi radi.

    Krémová dubáková polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Jeden, namiesto motto: Do ordinácie k „čurológovi” vstúpi 82,5 ročný dedko a ponosuje sa. Pán doktor donedávna som sa mohol s mojou ½_čkou „potešiť” 3÷4 razy do týždňa. Teraz už iba maximálne dva razy! Nemohol by ste mi dáko pomôcť? Doktor, už tiež v rokoch, drúzgne päsťou do stola a skríkne na pacienta: „dedo, vy nie ste chorý, vy ste PROVOKATÉR”!
Tak podobne je to, @Kvakac vážený a milý kolega s vareškou Kvako, aj s týmto Tvojim, dúfam a verím, že nie s posledným receptom. Ty ním nielen inšpiruješ, ale hlavne PROVOKUJEŠ! Ja som poslednýraz našiel dubáka v novembri 2005 za Bukovcom pri Košiciach. Tu iba „semo_tamo” v špecializovanom AJ_markete, aj to za nekresťanskú cenu (~ 50$ za 250÷300 g balenie), lebo ich letecky transportujú z Maine a Oregon_u. … a Ty? 800 g do polievky a na-vyše ešte aj plátky „chipsy”, na jej dekoráciu! Máš to u mňa ako v ČSOB. Dúfam len, že sa mi po „korunovačnej pandémii” podarí dostať aj do Tvojej ctenej blízkosti. Ale úprimne! Krása, nádhera, chuť i dobrota nevídaná a Tebe s Tvojimi najbližšími zaslúžená, čo Ti zo srdca, aj keď závidím, dožičím! Pozdravuj aj naše hory, lesy, lúky a stráne!