Brokolicová polievka
Brokolicová polievka

Krémová brokolicová polievka so smotanou

ellie17 - bez fotkyellie17, dnes 10:10

Túto brokolicovú polievku robím vždy, keď chcem niečo rýchle. Vždy ju rozmixujem dohladka, posypem petržlenovou vňaťou a pridám pár krutónov – tak chutí Zobraziť celý popisTúto brokolicovú polievku robím vždy, keď chcem niečo rýchle. Vždy ju rozmixujem dohladka, posypem petržlenovou vňaťou a pridám pár krutónov – tak chutí vynikajúco, aj keď je hotová za chvíľu.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

480 g
1 ks
1 ks
1 PL
1 PL
1 strúčik
600 ml
150 ml
150 ml
1/2 ČL
štipka
štipka
1 PL (nasekaná)
 (na servírovanie)



Postup

  1. 1

    Brokolicu rozdelíme na ružičky, hrubšie časti stonky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu olúpeme a nasekáme najemno, zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky, cesnak posekáme.

  2. 2

    V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni asi 3–4 minúty, kým zosklovatie. Pridáme cesnak a krátko (asi 30 sekúnd) orestujeme, aby sa rozvoňal.

  3. 3

    Pridáme brokolicu a zemiak, premiešame a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni 12–15 minút, kým nie sú zemiaky a brokolica mäkké.

  4. 4

    Odstavíme z ohňa a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme do hladkého krému. Ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu horúceho vývaru alebo mlieka.

  5. 5

    Vrátime hrniec na slabý plameň, vmiešame mlieko a smotanu, necháme prehriať (už nevaríme!), aby sa nezrazila. Dochutíme podľa chuti.

  6. 6

    Nalejeme do tanierov, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme pridať aj chrumkavé krutóny.

Diskusia k receptu