Krémová brokolicová polievka so smotanou
Túto brokolicovú polievku robím vždy, keď chcem niečo rýchle. Vždy ju rozmixujem dohladka, posypem petržlenovou vňaťou a pridám pár krutónov – tak chutí Zobraziť celý popisTúto brokolicovú polievku robím vždy, keď chcem niečo rýchle. Vždy ju rozmixujem dohladka, posypem petržlenovou vňaťou a pridám pár krutónov – tak chutí vynikajúco, aj keď je hotová za chvíľu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 480 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1 strúčik |
|
| 600 ml |
|
| 150 ml |
|
| 150 ml |
|
| 1/2 ČL |
|
| štipka |
|
| štipka |
|
| 1 PL (nasekaná) |
|
| (na servírovanie) |
|
Postup
-
1
Brokolicu rozdelíme na ružičky, hrubšie časti stonky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu olúpeme a nasekáme najemno, zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky, cesnak posekáme.
- 2
V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni asi 3–4 minúty, kým zosklovatie. Pridáme cesnak a krátko (asi 30 sekúnd) orestujeme, aby sa rozvoňal.
- 3
Pridáme brokolicu a zemiak, premiešame a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni 12–15 minút, kým nie sú zemiaky a brokolica mäkké.
- 4
Odstavíme z ohňa a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme do hladkého krému. Ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu horúceho vývaru alebo mlieka.
- 5
Vrátime hrniec na slabý plameň, vmiešame mlieko a smotanu, necháme prehriať (už nevaríme!), aby sa nezrazila. Dochutíme podľa chuti.
- 6
Nalejeme do tanierov, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme pridať aj chrumkavé krutóny.
Tiež brokolicová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu