Brokolicová polievka

Krémová brokolicová polievka so smotanou

Autor receptu: ellie17

Túto brokolicovú polievku robím vždy, keď chcem niečo rýchle.* Vždy ju rozmixujem dohladka, posypem petržlenovou vňaťou a pridám pár krutónov – tak chutí vynikajúco, aj keď je hotová za chvíľu.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Brokolicu rozdelíme na ružičky, hrubšie časti stonky ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu olúpeme a nasekáme najemno, zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky, cesnak posekáme.
  2. V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni asi 3–4 minúty, kým zosklovatie. Pridáme cesnak a krátko (asi 30 sekúnd) orestujeme, aby sa rozvoňal.
  3. Pridáme brokolicu a zemiak, premiešame a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni 12–15 minút, kým nie sú zemiaky a brokolica mäkké.
  4. Odstavíme z ohňa a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme do hladkého krému. Ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu horúceho vývaru alebo mlieka.
  5. Vrátime hrniec na slabý plameň, vmiešame mlieko a smotanu, necháme prehriať (už nevaríme!), aby sa nezrazila. Dochutíme podľa chuti.
  6. Nalejeme do tanierov, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme pridať aj chrumkavé krutóny.