Krém z tekvice Hokkaido s čipsami z parmskej šunky

sisok - fotkasisok, 19. septembra 2013
Krém z tekvice Hokkaido s čipsami z parmskej šunky
Foto: sisok

Tekvica Hokkaido ku nám prišla z Japonska, z ostrova Hokkaido. Mne osobne veľmi vyhovuje jej gaštanová chuť. Dnes som ju spracovala do hladkého krému Zobraziť celý popisTekvica Hokkaido ku nám prišla z Japonska, z ostrova Hokkaido. Mne osobne veľmi vyhovuje jej gaštanová chuť. Dnes som ju spracovala do hladkého krému a podávala s čipsami z parmskej šunky. Tento recept je jednoduchý, nenáročný na čas a státie pri sporáku :)

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 130 °C

Suroviny

1ks asi 1,2kg
1 ks
3 strúčik
2 ks
600 ml
3 plátky
3 ks
2 ks
4 plátky




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Cesnak očistíme a iba ho rozpučíme plochou stranou noža. Hokkaido tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a vlásočky a nakrájame ju na väčšie kúsky. Do čajového sitka, ktorý používame na bujón, dáme plátky čerstvého zázvoru, klinčeky a celé čierne korenie.

  2. 2

    Do väčšieho hrnca šplechneme trochu oleja, poprípade môžeme nahradiť pár kvapiek oleja (pravým) maslom, a vhodíme nakrájanú cibuľu. Opražíme dosklovista a prihodíme na kúsky nakrájanú tekvicu a popučený cesnak. Zalejeme mliekom, vložíme sitko so zázvorom a klinčekami a prikryjeme pokrievkou. Raz za času musíme naspäť ku sporáku a pomiešať, aby sa nám nič v hrnci nepripálilo. Podlievame raz za času vodou a necháme variť cca 30-40 minút.

  3. 3

    Kým sa krém varí, pripravíme si čipsy z parmskej šunky. Šunku som pridala z viacerých dôvodov: je chrumkavá, v tejto podobe má ešte výraznejšiu chuť a najmä môj chlap nemôže povedať, že nemal mäso :) Plátky šunky položíme na papier na pečenie jeden vedľa druhého a prikryjeme druhým papierom na pečenie. Takto pripravenú šunku vložíme do rúry predhriatej na 130°C, zaťažíme nejakým pekáčom a necháme v rúre sušiť cca 30minút.

  4. 4

    Keď je tekvica mäkká, vyberieme čajové sitko a celé prelejeme do mixéra. Zmixujeme na hladký krém a vlejeme naspäť do hrnca. Zemiačik-dva očistíme, nakrájame na malé kocky, vhodíme do krému a varíme domäkka. Ak je krém moc hustý, podlejeme vodou. Keď sú zemiaky uvarené, nasypeme do krému strúhaný syr.

  5. 5

    Podávame s lístkami petržlenu a pripravenými čipsami z parmskej šunky. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá to pekne. Tekvice milujem v akejkoľvek podobe. Skúsim tie čipsy zo šunky.
sisok
@farbuska - tie cipsy mozes vyskusat aj bez polievky a naopak, polievku mozes podavat aj bez sunky :)
oblizprst
Tak toto je skvelé. Hlavne spôsob prípravy čipsov. Mňa hneď napadol aj spôsob, ako ich pripraviť tvarované. Stačí ich dať na formu srnčí chrbát a máme polkruhy. Poprípade použiť akúkoľvek inú formu.
sisok
@oblizprst - mozes tomu dat aj ine tvary, ja som chcela nieco prirodne a ani nemam take ako srnci chrbat :( ak to budes skusat, nezabudni zatazit druhym srncim chrbtom, aby boli pekne tenucke a chrumkave ;)
sisok
@hannah22 a @alex37 - skuste, urcite skuste. Ten zazvor a klincek sa tam vynikajuco hodia, bez toho aby boli mooooooc vyrazne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia