Krehký jablkový koláč fotorecept
Foto: olinecka
Rýchla príprava, vynikajúca chuť jabĺk. Koláčik, ktorý poteší veľkých aj malých.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto : | |
400 g |
|
150 g |
|
250 g studený |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
8 ks |
|
5-6 PL (podľa chuti jabĺk) |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
z 1/2 citróna |
|
podľa chuti |
|
100 ml (alebo voda) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto a plnku.
-
2
Múku preosejeme do väčšej misy, na strúhadle postrúhame Palmarin. Postupne pridáme štipku soli, sódu, vanilínový a práškový cukor, vajíčko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky stuhnúť.
-
3
Pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, nastrúhane na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme cukrom, škoricou. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme jablká, ktoré za občasného miešania dusíme 4 minúty. V troche (1 dl) džúsu alebo vody rozhabarkujeme Zlatý klas. Vlejeme do jabĺk, uvaríme hustú jablkovú plnku, ktorú necháme vychladnúť. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu, menšiu (viď foto). Okrúhly plech vymastíme maslom a vysypeme múkou.
-
4
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na plech. Boky vytiahneme, aby plnka nevytiekla. Rozložíme jablkovú plnku uhladíme. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a koláč pečieme 20 minút.
-
5
Menšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou formičky vykrojíme rôzne tvary. Po 20 minútach pečenia predpečený koláč vyberieme z rúry, poukladáme pripravené vykrojené hviezdičky, kvietky... a pečieme ďalších 15 minút do zlatista. Upečený koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom.
-
6
Takto vyzerá v reze.
Správny pocit, že sa blížia... Ďakujem za nahliadnutie receptu.
Som rada, že sa recept páči, ďakujem.
Určite poteší aj na blížiace sa sviatky, veď jablká, škorica je to práve.
Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči.