Jablkový koláč

Krehký jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Rýchla príprava, vynikajúca chuť jabĺk. Koláčik, ktorý poteší veľkých aj malých.

10-12
porcií
40 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto a plnku.
  2. Múku preosejeme do väčšej misy, na strúhadle postrúhame Palmarin. Postupne pridáme štipku soli, sódu, vanilínový a práškový cukor, vajíčko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky stuhnúť.
  3. Pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, nastrúhane na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme cukrom, škoricou. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme jablká, ktoré za občasného miešania dusíme 4 minúty. V troche (1 dl) džúsu alebo vody rozhabarkujeme Zlatý klas. Vlejeme do jabĺk, uvaríme hustú jablkovú plnku, ktorú necháme vychladnúť. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu, menšiu (viď foto). Okrúhly plech vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  4. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na plech. Boky vytiahneme, aby plnka nevytiekla. Rozložíme jablkovú plnku uhladíme. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a koláč pečieme 20 minút.
  5. Menšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou formičky vykrojíme rôzne tvary. Po 20 minútach pečenia predpečený koláč vyberieme z rúry, poukladáme pripravené vykrojené hviezdičky, kvietky... a pečieme ďalších 15 minút do zlatista. Upečený koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom.
  6. Takto vyzerá v reze.