Králik s karamelom a cestovinami orechiette fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. mája 2016

Králičie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu nechutí kvôli miernej sladkosti mäska, my s tým doma problém nemáme a teraz som tú sladkosť ešte podčiarkla karamelom. Omáčka je veľmi chutná a s cestovinou orechiette, pripomínajúcou klobúčiky, aj zaujímavá na tanieri.

2 - 3
porcie
30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 ks
1 ks
1 ks
kúsok
1 ks
2 PL
2 PL
1 PL
1 ks
 (alebo plnotučná)
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Králika umyjeme, osušíme, zbavíme blán a rozporcujeme.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci nám medzičasom zovrie asi 1 liter vody, prihodíme koreniny

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a kúsky králika, potom aj očistenú mrkvu, zeler a petržlen. Vody dajte toľko, koľko chcete omáčky, ale aby bolo mäso ponorené. Osolíme a zakryté varíme asi hodinu.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäkké mäso vyberieme, môžeme ho obrať od kostí. Z vývaru vyberieme koreniny a zeleninu prepasírujeme, mäso zakryjeme, aby sa nevysušilo.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme si uvariť cestoviny podľa návodu. Kým sa pripravia, ideme na ďalšie kroky: na roztopenom masle opečieme nadrobno pokrájanú šalotku,

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď je sklovitá, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania na slabom ohni urobíme svetlú zápražku. Podľa potreby pridáme maslo. Zápražku vezmeme z ohňa a za stáleho miešania metličkou zalejeme asi dvomi naberačkami králičieho vývaru, po premiešaní vylejeme do hrnca so zvyškom vývaru, necháme pomaličky vrieť a sem-tam premiešame. Ak by sa utvorili hrčky, celé môžeme ešte precediť a až potom pridáme kúsky mäsa, aby sa zasa prehriali.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V malom kastróliku upálime na karamel kopcovitú polievkovú lyžicu kryštálového cukru.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pozor, nespáliť! Opatrne zalejeme smotanou a stále miešame. Bude to poriadne peniť, ale treba miešať a znova ohrievať, aby sa ochladený karamel v smotane rozpustil.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa tak stalo, nalejeme ho do hrnca k zahustenej omáčke, doladíme citrónovou šťavou

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a horčicou podľa chuti.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cestoviny stihli už aj odkvapkať, naberieme z nich na tanier, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Samozrejme, ako príloha sa môžu použiť aj iné cestoviny alebo halušky.

    Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

klukodvody
Tak králíka kdykoliv a jakékoliv množství a jakoukoliv úpravu. Díky moc za další možnost udělat králíka jak ho neznám. Soused opět přinesl dva králíky a tak budou podle Tebe. Jen tu přílohu musím udělat z jiných, protože ty co máš jsem u nás neviděl. Díky za parádní recept, uloženo a 5*.
jozka2
Musi to byt velmi chutne.Ta cestovina su plnene tortellini?
27janka
Králika som naposledy varila keď boli deti malé, nechutilo im to, ja som dojedala po nich. Minulý týždeň mali v Lidli králičie kúsky, zvažovala som kúpiť. Tvoj recept na inšpiroval, vyskúšam.
kukulienka71
@klukodvody , ďakujem pekne:-) som rada, že sa ti recept páči, postup som si vymyslela tesne pred prípravou.
@jozka2 , vďaka. nie, to sú orechiette, nie sú plnené.
@27janka , budem rada:-) nech vám chutí a ďakujem.
veronikkka
perfektné, veľmi chutné, celé 5* nebo posielam :-)
mne veľmi pripomína králika na divoko, robeného dosť podobne ako sa robí pravá sviečková na divoko, tá chuť musí byť úžasne jemná?
otázočka - kde si kúpila tie klobúčikové cestoviny sú trocha podobné ako talianske Conchiglioni, dobe sa s nimi naberá omáčka.
každý jeden Tvoj recept je @kukulienka71 hotový skvost!
veronikkka
jo, a veľmi chválim a oceňujem ručné pasírovanie zeleniny!
palec hore!!!
jack
Veľmi dobré.Musím vyskúšať.Presne v lidli majú králika v sobotu som videla.To mäsko má svojskú chuť.Tak len nabrať odvahu a urobiť to.Z detstva si tú chuť pamätám,ale dávno som ho nemala.
sracz
U mňa teda boduješ @kukulienka71 milá naplno; desaťročia som zásoboval našu kuchyňu zajačinou i králičinou a ani susedia neobišli na sucho!
kukulienka71

@veronikkka , už ani neviem, kde som ich kúpila, vždy keď vidím zaujímavé cestoviny, beriem ich:-) sú semolinové a naozaj chutné, pre deti ako stvorené a ako píšeš, ostane na nich veľa omáčky. Ručné pasírovanie bolo samozrejmosťou, lebo z cedidla som vybrala mäso a koreniny no a zvyšok zeleniny som teda pretrela:-) Ďakujem za krásnu pochvalu.
@jack , ja som v detstve jedla veľa vyprážaných králikov, babka ich mala dosť a mladé mäsko bolo fajnové, doteraz sa pamätám na tú dobrú chuť. A mali sme čerstvo vykopané nové zemiaky s petržlenom k tomu, ach jaj! Ďakujem za milý komentár.
@sracz , vyrastala som aj na králikoch, žiaľ, teraz ich kupujem. Všetci, čo ich chovajú, majú môj obdiv. Ďakujem ti pekne.
@cesminaz , díky:-) A vieš, že sa dajú urobiť aj doma?;-P
veronikkka
@kukulienka71 , už viem, kde ich dostať a práve semolinové :-)
s istotou ich možno kúpiť
napr. tu :
 www.talianske-potraviny.sk/7-cestoviny...

 www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...

 www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.rbcompany.sk/904/produkty/cestoviny/susene-cestoviny...


a v iných predajniach s talianskymi potravinami.
dakujem Ti za odpoved :-)
haji
@Kukulienka71 tvůj recept je úžasně jemný a voňavý, kombinace pro fajnšmekry! Borievku už léta dávám, kromě dortu, snad do všeho. Semolinové těstoviny miluji. Vždy když koupím jiný druh, jsem na mrtvici a tiše trpím. Každý máme jinak chlupatý jazýček. Dobře jsi navařila, jsi šikulka!! Krásný den přeji!!
izabella929
@kukulienka71 , perfektný recept...) dlho som váhala i ja spojiť karamel s mäsom, ale vyskúšala som a bolo to prekvapivo vynikajúce...na karemeli som robila rebierka...na fajnotka...) chválim tvoje dielo...
kecemis
Pekny recept. Uz viem co urobim s prvym zajacom ktoreho dostanem do pasce.
lenuska1961
Skvely recept, pustila som sa dnes na obed do varenia a v poslednom case som si oblubila a pouzivam cestoviny od Podravky, ktore mi skutocne chutia, tak som ich pouzila aj dnes. Vsetko sa vydarilo, jedno vyborne, recept uzasny. Chvalim! :-)