Králičie stehná na tymiáne

Marek Ort
šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen slovenského tímu na Culinary World Cup ´10 v Luxemburgu, 20. októbra 2011
Králičie stehná na tymiáne
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
500 g
zväzok čerstvý
2 hlávky
250 g
400 g
200 ml
200 ml, silný (demi glace)
100 g, čerstvé
50 g
50 ml
50 g, nakrájaná na rezance




Postup

  1. 1

    Do rozpusteného masla vložíme osolené králičie stehná, rozkrojenú hlávku cesnaku aj so šupkou, tymian a druhý cesnak rozobraný na strúčiky, ktoré tiež necháme v šupke. Privedieme k varu a na miernom ohni necháme pomaly variť. Keď sú strúčiky cesnaku mäkké, vyberieme ich. Varíme asi hodinu, záleží na veľkosti. Musia byť mäkké, až sa skoro rozpadať.

  2. 2

    Medzitým očistíme mrkvu a zemiaky, nakrájame ich na menšie kúsky a dáme spolu variť. Keď sú mäkké, scedíme ich, vyšľaháme v mixéri s pridaním teplej smotany a masla z varenia stehien a urobíme jemnú kašu.

  3. 3

    Na troške masla z varenia rozpustíme slaninu, pridáme huby nakrájané na menšie kúsky, tymian, orestujeme, zastrekneme bielym vínom, vydusíme a pridáme kurací demi glace (silný precedený vývar z kuraťa a koreňovej zeleniny) a krátko povaríme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia