Kotlíkový guláš (fotorecept)
Autor receptu: js9mxd
Tohoto roku si počasie robí čo chce. Keď som chcel ísť polievať, tak som musel pred garážou odhádzať sneh a sezónu na záhrade som začínal vždy až v máji. No tento rok to bolo už 20. apríla. Tradične sezónu začíname kotlíkovým gulášom a ani tento rok to nebolo inak. Počas sadenia sme stihli aj navariť guláš. Tento krát sa fakt podaril, preto Vám chcem pripomenúť recept tak ako ho robím ja.
14 porcií |
30 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Deň pred varením si mäso odblaním a pokrájam na kocky. Hovädzie používam z krku alebo močing a bravčové zásadne pliecko. Pokrájané mäso napácujem. Pác si zarobíme z oleja, mletého korenia, kmínu a pretlačeného strúčka cesnaku. Soľ nedávam aby mäso nevyschlo.
- Cibuľku nakrájam na drobno a dám dusiť na bravčovú masť. V kotlíku musíme kúriť len tak na pol plynu, aby cibuľka nezhorela. Ak sa pripáli, ostane guláš sladký.
- Keď je cibuľka sklovitá pridáme hovädzie mäso.
- Necháme ho trochu zatiahnúť a pridáme mletú papriku, kmín, čierne mleté korenie, soľ, divinu korenie a trochu domácej pálenky. Tú dávam aby mäso bolo krehké a mäkké.
- Takto mäso dusíme a len mierne podlievame.
- Pokým sa mäso dusí nakrájame na menšie kúsky jeden až dva zemiaky a pridáme do kotla.
- Hovädzie mäso dusíme až sa už dá požuvať, tak cca 1 hodinu a pridáme bravčové mäso. Pokračujeme v dusení až do zmäknutia aj bravčového mäsa.
- Ak je bravčové mäso polomäkké pridáme zemiaky.
- Varíme až pokiaľ zemiaky nie sú zmäknuté. Potom pridáme jedno lečo.
- Vo varení pokračujem ďalej, prvé zemiaky sa pomaly rozvaria a zahustia guláš. Medzitým si nakrájame cesnak. Nemačkám ho, lebo rýchlejšie varením vyprchá a stráca chuť.
- Keď je všetko mäkké pridáme cesnak a majorán. Už nevaríme len necháme zabariť cesnak a majorán.
- Pred odstavením dochutím a pridám jednu dve čili papričky. Po zasadení zemiakov nám chutil neskutočne. Zostalo aj susedke a kamarátovi v práci.