Kotlíkový guláš (fotorecept)

Autor receptu: js9mxd

Tohoto roku si počasie robí čo chce. Keď som chcel ísť polievať, tak som musel pred garážou odhádzať sneh a sezónu na záhrade som začínal vždy až v máji. No tento rok to bolo už 20. apríla. Tradične sezónu začíname kotlíkovým gulášom a ani tento rok to nebolo inak. Počas sadenia sme stihli aj navariť guláš. Tento krát sa fakt podaril, preto Vám chcem pripomenúť recept tak ako ho robím ja.

14
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Deň pred varením si mäso odblaním a pokrájam na kocky. Hovädzie používam z krku alebo močing a bravčové zásadne pliecko. Pokrájané mäso napácujem. Pác si zarobíme z oleja, mletého korenia, kmínu a pretlačeného strúčka cesnaku. Soľ nedávam aby mäso nevyschlo.
  2. Cibuľku nakrájam na drobno a dám dusiť na bravčovú masť. V kotlíku musíme kúriť len tak na pol plynu, aby cibuľka nezhorela. Ak sa pripáli, ostane guláš sladký.
  3. Keď je cibuľka sklovitá pridáme hovädzie mäso.
  4. Necháme ho trochu zatiahnúť a pridáme mletú papriku, kmín, čierne mleté korenie, soľ, divinu korenie a trochu domácej pálenky. Tú dávam aby mäso bolo krehké a mäkké.
  5. Takto mäso dusíme a len mierne podlievame.
  6. Pokým sa mäso dusí nakrájame na menšie kúsky jeden až dva zemiaky a pridáme do kotla.
  7. Hovädzie mäso dusíme až sa už dá požuvať, tak cca 1 hodinu a pridáme bravčové mäso. Pokračujeme v dusení až do zmäknutia aj bravčového mäsa.
  8. Ak je bravčové mäso polomäkké pridáme zemiaky.
  9. Varíme až pokiaľ zemiaky nie sú zmäknuté. Potom pridáme jedno lečo.
  10. Vo varení pokračujem ďalej, prvé zemiaky sa pomaly rozvaria a zahustia guláš. Medzitým si nakrájame cesnak. Nemačkám ho, lebo rýchlejšie varením vyprchá a stráca chuť.
  11. Keď je všetko mäkké pridáme cesnak a majorán. Už nevaríme len necháme zabariť cesnak a majorán.
  12. Pred odstavením dochutím a pridám jednu dve čili papričky. Po zasadení zemiakov nám chutil neskutočne. Zostalo aj susedke a kamarátovi v práci.