Konfitované bravčové stehno fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 4. decembra 2016
Konfitované bravčové stehno (fotorecept)
Foto: yogicek

Alebo pomaly pečené. Kto ako chce. Je to síce zdĺhavá tepelná úprava, ale príprava je krátka, surovín sa zdá, že je veľa, ale tých Zobraziť celý popisAlebo pomaly pečené. Kto ako chce. Je to síce zdĺhavá tepelná úprava, ale príprava je krátka, surovín sa zdá, že je veľa, ale tých základných je málo a aj riadov je málo (aj keď ja dokážem aj pri príprave masloveho chleba narobiť kopu riadov), ale hlavné je, že výsledok stojí za to. Horšie je to už s prílohou. Ja som zvolil konfitovanú zeleninu a tu už je to vzhľadom k čisteniu a krájaniu časovo náročnejšie. Komu sa s tým nechce patlať, nech si urobí jednoducho pečené alebo nejaké iné krumple.

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 110-120 °C

Suroviny

1000 g
100 g
2 ks
1 ks
1 hlavička celá nelúpaná
podľa chuti
podľa chuti
6 ks
2 KL
600 g
Omáčka:
1 ks
2 ks
1 hlavička
2 PL
1 ks
2 PL
1,5 dl (alebo červené víno)
2 dl (alebo voda)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Príloha konfitovaná zelenina:
1300 g
500 g
podľa chuti
podľa chuti
1 kl




Postup

  1. 1

    Stehno umyjeme, očistíme od neželaných častí, osušíme, prešpikujeme zmrznutou slaninkou, okoreníme čerstvým MČK, korením štyroch farieb, tymianom a soľou. Soli sa nebojte, znesie to viac. Koreniny a soľ poriadne vmasírujeme do mäska. Odložíme ho na hodinku bokom nech si robí čo chce. Môže to byť aj pri izbovej teplote.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ si mäsko robí čo chce, umyjeme si dve jablká. Ja som zvolil jedno červené a jedno zelené. Ošúpeme jednu červenú cibuľu a očistíme hlavičku cesnaku od vrchných šupiek, ale tak, aby sa nerozpadla. Po hodinke dáme mäsko do pekáča, pridáme jablká, cibuľu, cesnak a nové korenie. Tu pozor! Pekáč zvoľte takej veľkosti, aby tie suroviny boli na tesno. Ušetríte na masti. Mne stačilo 600 g masti.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V kastrólku roztopíme bravčovú masť a zahrejeme na teplotu cca 120 °C. Pokiaľ sa nám masť topí, zahrejeme rúru na cca 150 °C.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Masťou zalejeme mäsko tak, aby bolo úplne ponorené. Tu tiež pozor! Môže to trochu prskať a ak pečiete v skle ako ja nesmie byť studené aby neprasklo. Pekáč prikryjeme a vložíme do zahriatej rúry. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na 110 - 120 °C a pečieme. Teraz máte minimálne dve hodiny času počas ktorých si nemusíte mäsko vôbec všímať. Milé dámy ten čas môžu využiť napríklad na upratovanie, pranie, žehlenie alebo iné záslužné činnosti a páni si môžu pozrieť nejaký obľúbený športový prenos, prečítať noviny alebo odskočiť na dobré pivko. Ja som si tiež vybral jednu z tých možností.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch hodinách mäsko z rúry vyberieme a urobíme skúšku správnosti na stupeň mäkkosti. To moje potrebovalo ešte 15 min. Keď je mäsko mäkké, vyberieme ho na tanier prikryjeme alobalom a necháme cca 15 min. odpočívať.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ mäsko odpočíva, urobíme omáčku. Jablká, cibuľu a cesnak ktoré sa konfitovali spolu s mäsom vyberieme tak, ako sú, aj so šupkami na sitko a prepasírujeme. Vznikne nám takýto maglajs, ktorý zatiaľ necháme bokom.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do rendlíka dáme dve PL roztopeného masla (ja som si maslo odobral zo zeleniny, ktorá sa v ňom zatiaľ konfituje) pridáme jednu na drobno pokrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Dámy s azbestovými pusinkami ako napr. @afataga, ale aj páni môžu pridať aj nejaké tie feferónky. K opraženej cibuľke pridáme paradajkový pretlak a cca 2 min zarestujeme. Pridáme prepasírované jablká, cibuľu a cesnak a ihneď podlejeme čiernym pivom alebo červeným vínom a vývarom alebo vodou. Okoreníme, osolíme, privedieme k varu a povaríme 10 min. Po desiatich minútach omáčku ešte ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Omáčka má byť hustejšia. Asi ako horúci puding. Ak sa Vám zdá hustá, môžte ju zriediť alebo naopak, ak sa Vám zdá riedka, tak trochu odvariť. Ja som ju musel ešte riediť. Hotovú omáčku odstavíme a pridáme petržlenovú vňať a majorán, ktorý podrvíme medzi prstami. Získa silnejšiu arómu.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na konfitovanú zeleninu môžete použiť, čo Vám napadne. Ja som použil mrkvu, petržlen, zeler, cviklu, červenú cibuľu, šalotku, šampiňóny, červenú a žltú papriku, pór, cesnak. Všetko čerstvé. Kľudne môžte priložiť aj krumple. Ja som nedal. Po prvé už by sa mi nevošli do hrnca a po druhé som v novembri jedol krumple dva krát a to mi bohato stačí. Na jednu porciu prílohy rátajte cca 220 g surovej zeleniny.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zeleninu očistíme a nakrájame na zhruba rovnaké kúsky. Koreňovú zeleninu na hranolčeky 1 x 1 x 5cm, červenú cibuľu na 1/6, šalotku a šampiňóny na 1/4, pór na 5 cm dlhé valčeky a papriky na prúžky 1 x 5 cm. V hrnci v ktorom budeme konfitovať zeleninu si rozpustíme maslo (82%) a zahrievame na teplotu cca 100 °C nie viac. Keď maslo takto trochu zapení, má tú správnu teplotu.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zeleninu okoreníme, osolíme, prisypeme rozmarín a vložíme do hrnca s maslom. Stiahneme teplotu na 80 - 90 °C a tiahneme cca 1 a 3/4 hod. Na mojom el. sporáku to bol stupeň 1. Nerobil som ju v rúre ale na platni. Keď je zeleninka mäkká (ja ju nechávam trošku chrumkavú, hlavne koreňovú), vyberieme ju na cedník a necháme odtiecť od masla.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mäsko v reze. Už len naservírovať a jesť. A to je celá moja dnešná snaha čo sa týka varenia.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Oops. Vlaste nie. Ešte sladká bodka na záver za obedom. Nie je to žiadny zázrak ale snažil som sa.

    Konfitované bravčové stehno (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Chlapská záležitost, vůně se táhne až k nám, jsi šikovný, dokonce i dezert jsi zvládl!
rulik
a tá masť z mäsa sa dá ešte použiť? veď len nabrala ďalšie chute, či nie?
jujoska
velmi pekny a zaujimavy recept, hlavne ta zelenina v masle zatopena sa mi paci
yogicek
Milá @Haji
Ďakujem za pekný komentár ale keby si vedela ako som ten dezert robil tak neviem neviem. Asi by si tie slová o šikovnosti odvolala. Radšej viac neprezradím nech si tu neurobím ostudu. Pekný večer.
evanaaa
@yogicek , prispel si nám do repertoáru dobrým receptom :), až na to, že ja si len mäso vymením za iné ( stehno vôbec nekupujem), ale chuť to iste nezmení ak zachovám ostatné. Ale si neodpovedal na všetky otázky - tú zliatu masť iste použiješ na niečo iné. Ja som dnes piekla tiež (pliecko aj morčacie stehno spolu) a dávam rozštvrtenú cibuľu, cesnak, aj jednu papriku a paradajku, preddusím v kuchte a po preložení do pekáča to prepasírujem na mäso. Ale vyskúšam aj tvoju "konfitáciu" nabudúce.
yogicek
@Rulik
Tá masť aj to maslo sa dá použiť. Dokonca niekoľkokrát. Len ju treba nechať chvíľu postáť nech sa usadí výpek. Masť potom zliať dať do chladu. Znova pekne stuhne. A ten výpek použiť napr. do gulášu alebo iného jedla z mäsa alebo len tak natrieť na chleba. Je to vynikajúce. Ten ale nevydrží tak dlho ako masť. Pri opakovanom použití masti treba ale menej soliť. Táto masť už soľ obsahuje. Tu je to vidieť. Stuhnutá masť a dole výpek.


yogicek
Drahá @Evanaaa
Práve som odpovedal. Ďakujem, že sa Ti recept páči. Mäso si urob akékoľvek. Konfitovať sa dá každé na aké si len spomenieš. Hoci aj žirafa. Ja stehno a iné druhy suchého mäsa robím len týmto spôsobom. Mám 100% záruku, že ho nevysuším. Zostane vláčne a šťavnaté. Inak medzi receptami už mám dva na konfitované mäso. Pekný večer.
 varecha.pravda.sk/recepty/konfitovane-bravcove-pliecko-s-...


 varecha.pravda.sk/recepty/serial-na-pokracovanie-diel-vi-...
yogicek
Milá @Jujoska
Som rád, že Ťa recept zaujal. Ďakujem. Tá zelenina má naozaj výbornú chuť a opakovaným použitím masla napr. na polievku alebo nejakú omáčku či prívarok dodáš jedlu fajnovú chuť. Pekný večer.
yogicek
@Patroveckypitrs
Ďakujem Pitrísku. Oprobuj - neoľutuješ. Inak s tou zeleninou Ti dávam úplne za pravdu. Neviem čím to je ale s pribúdajúcim vekom stváram aj väčšie koniny ako je jedenie zeleniny. Ale také lečo by si do mňa nedostal ani pod hrozbou popravy. Jedine snáď keby bola na kilo klobás jedna cherry paradajka a kocka papriky 1x1cm. Aj Tebe pekný večer.
haji
@Yogicek (5.12.2016 18:42)
Klídek, není důležitý postup, ae výsledek! A ten je jasně podařený. Neboj se ničeho, také se někdy těžce propracovávám a většinou se do cíle přes všechny těžkosti dostanu. Trénink dělá závodníka! Hezký večer!
kecemis
Pekne si sa tu rozpisal, ale to sa mi paci. Viem si predstavit chut tvojho jedla a aj ten ziaden zazrak je premna zazrak.
mindalka
Nemala som trpezlivosť pri čítaní návodu, nie tak ešte pri varení. Mám radšej jednoduchšie recepty, ale ochutnať toto jedlo by som chcela. Len nájsť šikovného kuchára...
yogicek
@Kecemis
Drahý priateľu ďakujem, že sa Ti recept a aj ten "zázrak" páči. Na koláče som doslova ľavý. Ešte tak z kysnutého cesta ale piškótové a krehké mi robia veľké problémy. Ale skúšam. Inú možnosť ako prísť k takému zákusku ja nemám. Ešte raz ďakujem a ak sa chystáš obedovať prajem Ti dobrú chuť.
frezia68
Jeden z veľmi pekných receptov,ktoré sa neopakujú.Myslím,že sa nemýlim,hoci nakúkam tu zriedkavo.Ale Ty si špecialista na mäso,ani sa nedivím podrobnému postupu a hoci nebudem robiť,tíško závidím ,chválim a ukladám do KK (jeden nikdy nevie,možná pripravím niekedy návšteve? ).
dosa
... po dlhsej dobe - normalny a hlavne zaujimavy recept, urcite uvariiiim :)))
yogicek
@Frezia68
Drahá a milá Dituška ďakujem Ti veľmi pekne že si sa zastavila akurát pri mojom recepte keď sem tak málo nakúkaš. Poznám Tvoje recepty tak viem, že si dobrá kuchárka a pochvala od Teba ma veľmi teší. Ešte raz ďakujem a prajem Ti pekný večer.
yogicek
@Dosa
Ďakujem za veľmi pekný komentár. Keď sa odhodláš niečo také ukuchtiť určite Ti to bude chutiť. Na konfitovanom mäse akéhokoľvek druhu v podstate nie je čo pokaziť. Pekný zbytok dňa Ti prajem.
katka78
Zaujímavý recept. U nás už nejakú dobu delíme jedlá na tie, ktoré by sme jesť chceli a tie ktoré jesť môžme. Toto jedlo by som veru ochutnať chcela. Viem si len vzdialene predstaviť ako krásne rozvoniava počas prípravy. @Yogicek , rada ťa vidím po dlhšom čase, dúfam, že sa máš dobre. Pekný deň ☺
afataga
no chlape, si sa riadne pochlapil, mna strasne zaujima, co robilo to maso, ked si mu dal volno?
S to u zeleninou by sa mi veru nechcelo oné a nehovori sa feferonky, ale chilli, take lahke nevies? :-), hlasujem za ist na pivo, od trocha prachu este nikto neumrel :-), u mna mas 100 bezvyznamnych bodov :-)
yogicek
Drahá @Katka78 ,
Ja si v podstate už teraz doprajem všetko len niektoré jedlá raz za čas. Napr. v utorok som po dlhej dobe dostal chuť na hurky, tak som si ich urobil reku troška ma nezabije. Ale chyba lávky. Narobil som ich toľko, že som väčšinu musel porozdávať. Sám by som ich nepojedol. Ale mám tiež jednu kategóriu jedla ktorú by som chcel a to sú zákusky. V malom množstve ich môžem ale neviem ich upiecť. @Katka78 ďakujem za opýtanie, mám sa v medziach možností. Snažím sa držať hesla „je stratený každý deň nášho života, keď sme sa nezasmiali.“ Nie vždy sa to darí ale snažím sa aby tých stratených dní bolo čo najmenej. Katka ďakujem Ti za milý komentár. Prajem Ti všetko dobré a pekný večer.

yogicek
Ahoj @Afataga
Čo robilo masko neviem, nešpehoval som ho ale pre istotu som zavrel okno aj dvere aby nezdrhlo. S tým chilli máš asi pravdu. Veď dnes sa už nehovorí upratovačka ale kozmetička podlahových krytín. U mňa si sa s tým pivkom netrafila. Ja som si zahlasoval za tú prvú možnosť. @Afi dík za úsmevný komentík. Maj sa ako len chceš.
kecemis
Priatelu, @yogicek mali sme na obed. musim povedat, ze maso bolo vyborne a o zelenine ani nehovorim. Asi jedina zmena, ktoru som ja urobil, k masu som pridal jalapeño a nepasiroval som zeleninu, lebo nam to tak vyhovuje.. Ako prilohu som pouzil zvysnu knedlu. Dakujem


afataga
@Yogicek (8.12.2016 19:43)

dovolim si oponovat s tymi feferonmi, podla mojho nazoru existuje mnozina P, teda papriky a ta ma X podmnozin, ako napr. biela paprika, zelena paprika, zlta paprika, alma, baranie rohy, feferony, chilli atd., potom samozrejme este kazda podmnozina ma svoje podmnoziny, ergo druhy, aby som to zhrnula, je vela druhov chilli, ale tie stipu iba raz, lebo maju tenku supku, ktora neprechadza na druhy den na svetlo sveta, feferony maju hrubu supku, ktora nestravena sa derie na druhy den do sveta a preto stipu 2x, preto feferony skoro nepouzivam, len do jedneho rcp, vlastne ani neviem preco, asi uz tak zo zvyku, ak si zvedavy, tak pozri:  varecha.pravda.sk/recepty/diabolske-bravcove-s-ciernym-pi...
yogicek
@Kecemis
Mirko ospravedlňujem sa za opozdenú reakciu. Povinnosti nepustia. Je vidieť, že si muž činu. Som rád, že chutilo. Nabudúce urobím aj ja s knedľou. Knedle ja môžem. Ďakujem za pochvalu a inšpiráciu. Prajem Ti všetko dobré.
yogicek
Milá @Afataga
Aj Tebe sa ospravedlňujem za oneskorenú reakciu. Ďakujem za vysvetlenie. Ja sa nechám rád poučiť vo veciach ktorím nerozumiem. A tejto téme fakt nerozumiem. Keď som začal čítať Tvoj komentár najprv som si myslel, že mi ideš vysvetliť vzorec všeobecnej teórie relativity. Potom som ale pochopil vo co go. Ja Ti teda verím a vyskúšam. Uvidím čo na to povie moja sedacia súprava. Dík, maj sa.
gandalf
Je to naozaj fantastické jedlo,mäkučké mäsko,výborná chuť,skvelá omáčka,dlho sa robí ale stojí to za to.Ja som mal ešte masť husaciu,čo mi ostala z pečenia vianočnej husi,tak som dal aj bravčovú aj husaciu.Je to výborné,vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia