Pórový koláč
Pórový koláč

Koláč z filo cesta s duseným pórom a so slaninou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 08:00
Koláč z filo cesta s duseným pórom a so slaninou
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g chladené (4 pláty)
50 g
Náplň:
1 ks menší
50 g
50 g
250 ml
3 ks




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme náplň. Pór dôkladne umyjeme a nakrájame na drobné rezance. Časť rezančekov z bielej časti odložíme nabok. Slaninu aj sušenú šunku nakrájame na rezance. Zahrejeme panvicu a vsypeme do nej slaninu. Keď pustí tuk, pridáme sušenú šunku a nakrájaný pór. Na miernom ohni restujeme, kým pór zmäkne. Potom ho necháme vychladnúť. Smotanu rozšľaháme so žĺtkami.

  2. 2

    V hrnčeku rozpustíme maslo. Na pracovnú plochu rozložíme jeden plát filo cesta. Potrieme ho maslom a položíme naň druhý plát. Ten opäť potrieme maslom, prekryjeme ďalším plátkom, potrieme maslom a položíme posledný štvrtý plát cesta. Formu vymastíme maslom a vystelieme zlepenými plátmi cesta.

  3. 3

    Vychladnutý pór zmiešame so smotanovou zmesou a náplň vlejeme na cesto. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Koláč po vybratí z rúry necháme trochu vychladnúť. Nakoniec ho ozdobíme natrhanou petržlenovou vňaťou zmiešanou so zvyšnými rezančekmi póru.

Diskusia k receptu