
Foto: Shutterstock
Espresso
Espresso je základ každej kávy. Malý objem, ale veľký účinok. Espresso je silná káva pripravená pod tlakom – 25–30 ml extraktu z mletej kávy (7-9 g) za približne 25 sekúnd. Má bohatú arómu, intenzívnu chuť a navrchu krémovú vrstvu.Vzniklo v Taliansku na začiatku 20. storočia ako „rýchla káva“ pre zaneprázdnených Talianov.
Doppio
Doppio znamená jednoducho „dvojité espresso“. Dvojnásobné množstvo kávy (14 - 18 g) aj vody – teda asi 60 ml. Pre tých, čo potrebujú extra kofeín bez kompromisu na chuti.Americano
Počas druhej svetovej vojny americkí vojaci v Taliansku neboli zvyknutí na silné a malé espresso, ktoré pili miestni. Doma pili filtrovanú kávu, ktorá bola slabšia a objemnejšia. Aby im espresso viac chutilo, riedili ho horúcou vodou – a tak vznikol nápoj, ktorý poznáme ako Caffè Americano.Jej základom klasické espresso (alebo doppio), do ktorého sa pridá horúca voda, čím sa zníži jeho intenzita, ale zachová sa aróma. Bežný pomer je 1:2 až 1:4 (espresso : voda), čím vznikne šálka s objemom 120–180 ml.
Lungo
Niektorým zákazníkom v kaviarňach sa zdá klasické espresso príliš silné alebo príliš malé. Namiesto riedenia ako pri americane sa pri lungu nechá cez kávu pretekať počas extrakcie viac vody (60-90 ml). Jeho chuť je menej intenzívna a trochu horkejšia.Ristretto
Ristretto je ako espresso na „krátku vzdialenosť“ – menej vody, ale intenzívnejšia chuť. Jeho názov pochádza z taliančiny, kde „ristretto“ znamená „obmedzený“ alebo „skrátený“.Pripravuje sa z rovnakej dávky kávy ako pri espresse (7–9 g), ale z polovičného množstva vody, približne 15–20 ml, čím a skráti čas extrakcie. Výsledkom je hutná, koncentrovaná káva s hladkým telom a výraznou arómou.

Foto: Shutterstock
Objednávate si presso?
„Presso“ je pojem, ktorý sa u nás stále bežne používa. Z pohľadu kávovej terminológie ide o ľudovú skratku slova espresso. V skutočnosti teda „presso“, často aj s jedným s, nie je oficiálny kávový nápoj a s kávovou kultúrou nemá nič spoločné.Čo vám donesú, keď si objednáte presso? Závisí to od podniku, v ktorom sa nachádzate. Môže to byť správne pripravené espresso, prípadne espresso s extra vodou, niekedy vám prinesú lungo alebo niečo medzi espressom a americanom. V starších podnikoch to môže byť dokonca prekvapkávaná káva alebo „turek”.
V zahraničí, najmä v Taliansku, sa slovo presso v kávovej kultúre nepoužíva. Ak si ho objednáte, barista pravdepodobne nebude vedieť, čo chcete.
Cappuccino
Cappuccino je jemné a nadýchané, ideálne na pomalé ráno. Ale pozor, v Taliansku len na ráno alebo dopoludnie. Po 11. hodine si ho už Taliani nedávajú, pretože je vraj ťažšie na trávenie.Slovo cappuccino je odvodené od kapucínskych mníchov (Capuchin friars), ktorí nosili hnedé rúcha. Farba kávy so šľahaným mliekom vraj pripomínala práve ich habit.
Moderné cappuccino, ako ho poznáme – espresso + horúce mlieko + mliečna pena – sa vyvinulo až v Taliansku v 20. storočí, po tom, čo sa rozšírili espresso stroje. Taliani pridali svoju presnosť a zmysel pre rovnováhu – vznikol nápoj s ideálnym pomerom: 1/3 espresso, 1/3 naparené mlieko, 1/3 mliečna pena, na vrchu so štipkou kakaa alebo mletej škorice.
Macchiato
V rušných talianskych kaviarňach si niektorí zákazníci želali espresso s kvapkou mlieka, ale nie plné cappuccino. Baristi preto začali označovať takéto espressá malou bodkou naparenej mliečnej peny. Tá slúžila ako vizuálna stopa, že káva obsahuje trochu mlieka.A tak vznikol názov macchiato, čo v taliančine znamená „škvrnitý“ alebo „označený“. Espresso macchiato je klasické espresso s „bodkou“ mliečnej peny (približne 1–2 čajové lyžičky).
Oproti tomu latte macchiato obsahuje veľké množstvo mlieka s malým množstvom espressa, ktoré sa „zafarbuje“ pri nalievaní.
Flat White
Obľúbený nápoj hipsterských kaviarní pochádza z Austrálie alebo Nového Zélandu. Tieto dve krajiny sa stále sporia o prvenstvo. Je to dvojité espresso (často ristretto) s tenkou vrstvou mikropeny, teda flat - plochej peny. Podáva sa v šálke s objemom 150 - 180 ml.
Foto: Shutterstock
Caffè Latte
V Taliansku sa caffe latte tradične pilo doma na raňajky – išlo o filtrovanú alebo mokka kávu zmiešanú s teplým mliekom. Nešlo o nápoj podávaný v kaviarňach, ale skôr o bežnú súčasť talianskeho rána, najčastejšie spolu s pečivom alebo sušienkami.Moderná verzia, ktorú dnes poznáme z kaviarní, má jasný podpis talianskej aj americkej kultúry. V 80-tych rokoch 20. storočia, keď sa talianska kávová kultúra rozšírila do USA, si zákazníci často žiadali „niečo mliečnejšie ako cappuccino“.
Americkí baristi začali pripravovať espresso s väčším množstvom napareného mlieka – jeden diel espressa + 2 až 3 diely mlieka, s tenkou vrstvou peny. Avšak pozor, ak si v Taliansku objednáte latte, je možné, že pred vás položia len pohár mlieka…
Pozrite si toto prehľadné video, z čoho sa najčastejšie konzumované, ale aj pre nás menej bežné druhy (coretto, con panna, romano, marocchino, mocha, breve či raf) káv pripravujú:
Zdroj: YouTube/@VectorGlobeKnow
Diskusia k článku