Kelovica po mojom fotorecept
Foto: sracz
Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil. Porozdával som ho susedom, alebo daroval Zobraziť celý popisRoky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil. Porozdával som ho susedom, alebo daroval do „zelovocu“ v našej „kočikárni“. Na záhradke ostali len holé byle, ktoré cez zimu s chuťou zlikvidovali poľné zajace. Tu, ďaleko od domova, som prišiel k „rozumu“ a teraz „ružičkáče“ pripravujem na rôzno. V nedeľňajšej „koscelkovej“ chutí oveľa viac ako klasický, máme ho v obľube i pečený v „broderňi“ a dnešný variant som zrealizoval ako polievku s kuracinou.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL (Canola) |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1 ks stredná strúhaná |
|
150-200 ml pokrájaný |
|
2 ks |
|
1 ks väčší |
|
2-3 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
240-250 ml pokrájaná (petržlenová a zelerová) |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
2-3 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
10-12 ks |
|
500-600 g |
|
Postup
-
1
Všetko pripravené na akciu.
-
2
Do hrnca som nalial repkový plej, posypal celou a mletou rascou, postrúhal žltú cibuľu a vložil pokrájanú, asi 120 mm, bielozelenú časť póru, premiešal a nechal orestovať,
-
3
než som pokrájal očistenú zeleninu.
-
4
Keď sa po chvíľke cibuľa s pórom na rasci podusili,
-
5
presypal som do hrnca pokrájanú zeleninu, posypal 2 PL detskej krupice a krátko „popražil“.
-
6
Asi po 5-7 minútach som pridal koreniny (drvený sušený ligurček, korenie na kuracinu, čerstvo mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku), premiešal, zo 5 minút podusil.
-
7
Potom som vložil ¼ ružičkového kelu s ich voľnými lístočkami a na kocky nakrájané kuracie prsia.
-
8
Opäť zľahka premiešal, zo päť minút podusil, vzápätí zalial horúcou vodou (kto rád bohatší variant, zaleje mäsovým vývarom), posypal pol hrnčekom pokrájaných lístkov petržlenovej a zelerovej vňate, premiešal, teraz po ochutnaní, dosolil a asi ¾ hodinu povaril na ½ ohreve.
-
9
Nuž a „suma sumárum“, za horúca v tanieri, posypané troškou pokrájanej petržlenovo-zelerovej vňate, naozaj chutilo!
Přesně, aj ja!