Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Kelovica po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. júna 2022
Kelovica po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil. Porozdával som ho susedom, alebo daroval do „zelovocu“ v našej „kočikárni“. Na záhradke ostali len holé byle, ktoré cez zimu s chuťou zlikvidovali poľné zajace. Tu, ďaleko od domova, som prišiel k „rozumu“ a teraz „ružičkáče“ pripravujem na rôzno. V nedeľňajšej „koscelkovej“ chutí oveľa viac ako klasický, máme ho v obľube i pečený v „broderňi“ a dnešný variant som zrealizoval ako polievku s kuracinou.

6-8
porcií
15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL (Canola)
1 PL
1 KL
1 ks stredná strúhaná
150-200 ml pokrájaný
2 ks
1 ks väčší
2-3 ks
3-4 strúčiky
240-250 ml pokrájaná (petržlenová a zelerová)
2-3 KL
2-3 KL
2-3 KL (Nahrin)
2-3 KL
podľa chuti
podľa chuti
10-12 ks
500-600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetko pripravené na akciu.

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca som nalial repkový plej, posypal celou a mletou rascou, postrúhal žltú cibuľu a vložil pokrájanú, asi 120 mm, bielozelenú časť póru, premiešal a nechal orestovať,

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než som pokrájal očistenú zeleninu.

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa po chvíľke cibuľa s pórom na rasci podusili,

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    presypal som do hrnca pokrájanú zeleninu, posypal 2 PL detskej krupice a krátko „popražil“.

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Asi po 5-7 minútach som pridal koreniny (drvený sušený ligurček, korenie na kuracinu, čerstvo mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku), premiešal, zo 5 minút podusil.

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som vložil ¼ ružičkového kelu s ich voľnými lístočkami a na kocky nakrájané kuracie prsia.

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opäť zľahka premiešal, zo päť minút podusil, vzápätí zalial horúcou vodou (kto rád bohatší variant, zaleje mäsovým vývarom), posypal pol hrnčekom pokrájaných lístkov petržlenovej a zelerovej vňate, premiešal, teraz po ochutnaní, dosolil a asi ¾ hodinu povaril na ½ ohreve.

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nuž a „suma sumárum“, za horúca v tanieri, posypané troškou pokrájanej petržlenovo-zelerovej vňate, naozaj chutilo!

    Kelovica po mojom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha