Zeleninová polievka

Kelovica po mojom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil.* Porozdával som ho susedom, alebo daroval do „zelovocu“ v našej „kočikárni“. Na záhradke ostali len holé byle, ktoré cez zimu s chuťou zlikvidovali poľné zajace. Tu, ďaleko od domova, som prišiel k „rozumu“ a teraz „ružičkáče“ pripravujem na rôzno. V nedeľňajšej „koscelkovej“ chutí oveľa viac ako klasický, máme ho v obľube i pečený v „broderňi“ a dnešný variant som zrealizoval ako polievku s kuracinou.

6-8
porcií
15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetko pripravené na akciu.
  2. Do hrnca som nalial repkový plej, posypal celou a mletou rascou, postrúhal žltú cibuľu a vložil pokrájanú, asi 120 mm, bielozelenú časť póru, premiešal a nechal orestovať,
  3. než som pokrájal očistenú zeleninu.
  4. Keď sa po chvíľke cibuľa s pórom na rasci podusili,
  5. presypal som do hrnca pokrájanú zeleninu, posypal 2 PL detskej krupice a krátko „popražil“.
  6. Asi po 5-7 minútach som pridal koreniny (drvený sušený ligurček, korenie na kuracinu, čerstvo mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku), premiešal, zo 5 minút podusil.
  7. Potom som vložil ¼ ružičkového kelu s ich voľnými lístočkami a na kocky nakrájané kuracie prsia.
  8. Opäť zľahka premiešal, zo päť minút podusil, vzápätí zalial horúcou vodou (kto rád bohatší variant, zaleje mäsovým vývarom), posypal pol hrnčekom pokrájaných lístkov petržlenovej a zelerovej vňate, premiešal, teraz po ochutnaní, dosolil a asi ¾ hodinu povaril na ½ ohreve.
  9. Nuž a „suma sumárum“, za horúca v tanieri, posypané troškou pokrájanej petržlenovo-zelerovej vňate, naozaj chutilo!