Šošovicové karí

Karí zo žltej šošovice

Autor receptu: redakcia

5
porcií
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na rozpálenú panvicu nalejeme slnečnicový olej. Pridáme najemno nakrájanú šalotku, speníme do sklovita, trvá to asi 3 minúty. Pridáme nastrúhaný zázvor, pretlačený cesnak a restujeme ďalšiu minútu.
  2. Prisypeme koreniny, ktoré sme predtým zmiešali v miske, a speníme. Prilejeme trochu studenej vody, aby sa korenie nespálilo. Po 30 sekundách pridáme lúpané paradajky, pretlak, trochu vody a necháme bublať, aby sa koreniny a chute prepojili. Pridáme časť soli.
  3. Po 3 minútach vsypeme opláchnutú žltú šošovicu, zalejeme vodou asi na palec nad úroveň šošovice a necháme variť domäkka, ale šošovica nemá byť rozvarená.
  4. Ako sa voda odparuje, dolievame kokosové mlieko, aby na konci vznikla krémová konzistencia.
  5. Zvlášť na panvici opečieme na hranolčeky nakrájanú mrkvu a cuketu – tak aby zelenina bola al dente. Osolíme.
  6. Pridáme do hotového karí, podľa chuti dosolíme. Môžeme pridať čili, prípadne trochu limetkovej šťavy. Podávame s jazmínovou ryžou a môžeme pridať aj klíčky.