Karfiolový krém s plesňovým syrom
Foto: frommykitchendotcom
Postup
-
1
Začneme s karfiolom, keďže ho najprv treba upiecť v rúre. Takto bude mať polievka omnoho lepšiu intenzívnejšiu chuť. Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Karfiol rozdelíme na ružičky a umyjeme. Necháme odkvapkať, poukladáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na hodinu. Počas pečenia kontrolujeme a podľa potreby aj otočíme, aby neprihorel. Ak treba, podlejeme trochou vody.
- 2
Do väčšieho hrnca dáme maslo a cibuľu nasekanú nadrobno a opražíme ju do sklovita. Pridáme cesnak, dusíme ešte asi minútu a následne pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Podlejeme trochou vody (len po vrch zemiakov) a varíme zhruba 10 minút.
- 3
Na záver ešte pridáme už upečený karfiol, zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne. Osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom. Uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom, vmiešame smotanu (môžete nastrúhať trochu syra do polievky, poprípade použiť syr v črievku) a necháme prevrieť. Podávame s krutónmi, plesňovým syrom a žeruchou.
Tiež karfiolová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj ja kombinujem karfiol ( aj brokolicu ) v polievke s plesňovým syrom, je to dobrota. Aj s krutónmi. Len to asi nikdy tak pekne neprezentujem ako ty.