Krémová karfiolová polievka
Krémová karfiolová polievka

Karfiolový krém s plesňovým syrom

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 8. októbra 2022

Suroviny

750 g očistený
1 ks
2 strúčiky
4 ks
1 PL
1 l (bujón)
6 PL
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Začneme s karfiolom, keďže ho najprv treba upiecť v rúre. Takto bude mať polievka omnoho lepšiu intenzívnejšiu chuť. Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Karfiol rozdelíme na ružičky a umyjeme. Necháme odkvapkať, poukladáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na hodinu. Počas pečenia kontrolujeme a podľa potreby aj otočíme, aby neprihorel. Ak treba, podlejeme trochou vody.

  2. 2

    Do väčšieho hrnca dáme maslo a cibuľu nasekanú nadrobno a opražíme ju do sklovita. Pridáme cesnak, dusíme ešte asi minútu a následne pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Podlejeme trochou vody (len po vrch zemiakov) a varíme zhruba 10 minút.

  3. 3

    Na záver ešte pridáme už upečený karfiol, zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne. Osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom. Uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom, vmiešame smotanu (môžete nastrúhať trochu syra do polievky, poprípade použiť syr v črievku) a necháme prevrieť. Podávame s krutónmi, plesňovým syrom a žeruchou.

Diskusia k receptu

kucharka
Pekné.
Aj ja kombinujem karfiol ( aj brokolicu ) v polievke s plesňovým syrom, je to dobrota. Aj s krutónmi. Len to asi nikdy tak pekne neprezentujem ako ty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia